FOTO Pozrite sa dnu: V historickom Grösslingu sa vo veľkom búra, až potom sa začne s obnovou

5.3.2022

Zdroj: Jakub Čaprnka/Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Keď sa dnes prejdete okolo niekdajších legendárnych kúpeľov Grössling, aj zvonka uvidíte prvé signály, že sa už niečo deje. Z dvora na Kúpeľnej ulici zmizli nadbytočné stavby z čias socíka a pri pohľade nahor môžete obdivovať nedávno zrekonštruovaný historický komín. Búrať sa bude i ďalšie mesiace, až potom sa môže začať s komplexnou rekonštrukciou. Čo všetko musí preč?

Mestské kúpele, ktoré postavili v Prešporku v roku 1895 na rohu Kúpeľnej a Medenej ulice, slúžili verejnosti viac ako sto rokov bez prestávky – táto kontinuita je podľa projektového koordinátora obnovy Grösslingu Gábora Bindicsa unikátna. Možno ste sem chodievali aj vy či vaši rodičia, kým ich v roku 1994 nezatvorili. Chátrali viac ako štvrťstoročie, až teraz dostali druhú šancu, zrekonštruujú sa podľa návrhu víťazov architektonickej súťaže z talianskej Florencie. Prvé, zatiaľ prípravné práce sa začali.

„Dôležitá hodnotová vec pri nastavení plánu rekonštrukcie bola, aby sme hneď, ako je to možné, zakonzervovali budovu a jej dôležité prvky pred ďalším chátraním a postupne začali s obnovou. Takisto je prioritou, aby sme čo najmenej rušili okolie a jeho obyvateľov, preto sme sa rozhodli, že budeme predstihové práce vykonávať postupne a po menších častiach,“ približuje Gábor Bindics.

Súčasťou rekonštrukčných prác bola obnova spomínaného historického komína z roku 1914, kedysi najvyššieho objektu v Starom Meste. „Odobrali sme tehly z vrchnej časti komína, ktorá bola naklonená a hrozilo, že by sa časom rozpadla. Pri obnove sme použili pôvodné tehly komína a opravili sme aj kovové obruče, čím sa zabezpečí dlhodobá trvácnosť,“ spresňuje Bindics. Dnes už môžeme obdivovať komín v jeho plnej kráse.

Zdroj: MIB/Jakub Čaprnka

​Historický objekt zbavujú nánosov minulosti, ktoré doň nepatria.

Zdroj: Marián Dekan

​V rámci príprav na rekonštrukciu tiež odstránili dve stavby vo dvore na Kúpeľnej ulici zo 70. rokov, ktoré slúžili ako technické zázemie objektu. Vznikne tu najskôr síce stavebný dvor, no neskôr 50-metrový vonkajší bazén, oddelený od ulice vizuálne novým prvkom. „Talianski architekti vo svojom návrhu pracujú s motívom opalescencie, ktorý sa objavuje aj v tomto mieste. Pri rôznych prvkoch vznikne hra so svetlom, ktorá vytvorí zaujímavý efekt – nedôjde k úplnej priehľadnosti ako napríklad pri čírom skle, pôjde o viac éterický a orosený efekt, vyjadrujúci intímnu atmosféru kúpeľov,“ vysvetľuje koordinátor obnovy.

Zdroj: MIB/Jakub Čaprnka

​V rámci príprav na rekonštrukciu už odstránili dve stavby vo dvore na Kúpeľnej ulici zo 70. rokov.

Zdroj: Marián Dekan

​Ako ďalej dodáva, minulosťou sú aj nánosy z 90. rokov, sadrokartóny zakrývajúce staršie architektonické prvky objektu. Budovu postupne zbavujú ´prílepkov´ času, ktoré znehodnocujú pôvodnú architektúru. Vyčistili takisto krovy, aby sa zistilo, v akom stave sú pôvodné drevené konštrukcie. V priebehu tohto roka budú ešte pokračovať aj búracie a rekonštrukčné práce v budove na rohu Medenej a Kúpeľnej ulice, v pláne je tiež odstránenie nenosných konštrukcií, ktoré pribúdali v posledných desaťročiach a nemajú architektonickú hodnotu. Objekt sa vráti do prípravného stavu, aby sa mohlo začať s jeho komplexnou obnovou.

Zdroj: Marián Dekan

​Pôvodný neorenesančný vstup na nároží Kúpeľnej a Medenej ulice sa obnoví.

Zdroj: archív MIB

​„V týchto dňoch pokračujeme s architektmi s prácou na projektovej dokumentácii, na ktorú nadviažu ďalšie stupne projektovej dokumentácie, ktoré sú východiskom pre komplexnú rekonštrukciu,“ hovorí Gábor Bindics. 

Asi najdôležitejšia bude obnova bazéna, ktorý málokto zažil. Ide o úplne najstarší bazén, ktorý zasypali v 30. rokoch minulého storočia, no jeho pôdorys je ešte viditeľný v suteréne. Taktiež sa ráta s prinavrátením otvárateľnej strechy nad plaveckým bazénom či obnovením pôvodného vstupu na rohu Kúpeľnej a Medenej ulice. Podľa doterajších plánov by sa prvá časť komplexu – knižnica mohla otvoriť už v roku 2024 a kúpele dokončiť v roku 2026. Tieto termíny vyzerajú byť zatiaľ reálne. 

Zdroj: MIB/Jakub Čaprnka

Komín z roku 1914, ktorý bol kedysi najvyšším objektom v Starom Meste, je už zrekonštruovaný.

Do architektonickej súťaže sa v roku 2020  zapojilo 77 tímov z celého sveta, vyhrali ju talianski architekti z OPPS Architettura. Ich návrh podľa Gábora Bindica dokázal nadviazať na historickú hodnotu komplexu a zvýšiť jeho kvalitu: „V plnej miere využíva existujúce priestory a obsahuje najmenej zásahov, čím zvýrazňuje hodnotu budovy, a zároveň vytvára fungujúcu prevádzkovú schému kúpeľov, knižnice a kaviarne.“ 

Náklady na rekonštrukciu sa odhadujú na 14 miliónov eur.

(ac)

Páčil sa vám článok?