VIDEO: Bratislava sa v roku 1982 pýšila modernou architektúrou, šatami z ropy, sovietskou zmrzlinou a plným mestom...

3.2.2022

Zdroj: koláž abn - YouTube

Páčil sa vám článok?

Pri našich nepravidelných video návratoch do minulosti nášho hlavného mesta sa dnes posunieme v čase o 40 rokov dozadu. Na nástenných a stolných kalendároch bol vytlačený rok 1982, prezidentom ČSSR bol Gustáv Husák, našim vzorom bol skoro vo všetkom Sovietsky zväz a Bratislavčania vtedy ešte chodievali nakupovať do centra, lebo na sídliskách veľa možností nebolo...

Prelom 70-tych a 80-tych rokov v Bratislave bol poznamenaný mohutnou socialistickou výstavbou, budovali sa nové byty, panelákové domy, sídliská a na nich postupne aj potrebná občianska vybavenosť. Poďme si na pohyblivých obrázkoch pripomenúť dobovú architektúru v roku 1982:

Dá sa povedať, že pred štyridsiatimi rokmi sa aj centrum mesta pretransformovalo do akejsi modernejšej podoby, čo ste si určite všimli v predošlých záberoch nakrútených na dnešnej Medenej, Námestí SNP, Trnavskom mýte, kde ste mali možnosť nahliadnuť do útrob Domu odborov, techniky a kultúry, ktorý sa po roku 1990 premenoval na Istropolis. 

Nakoľko sa pred niekoľkými dňami začalo s jeho búraním, tak tieto archívne zábery budú čím ďalej, tým vzácnejšie, podobne ako pohľad na vtedajšie Gottwaldovo námestie s ešte fungujúcou monumentálnou Fontánou Družba. A pozornejšiemu oku určite neuniklo ani to, že v roku 1982 už stála v areáli Úradu vlády novostavba, v ktorej sa odohrávajú zasadnutia vládneho kabinetu dodnes...

Pobaviť by vás mohla aj reportáž z módnej prehliadky, ktorá sa konala priamo na nábreží Dunaja a konferoval ju známy herec Ivan Krivosudský:

K letu neodmysliteľne patrí aj zmrzlina a dnes je priam nepredstaviteľné, aby bola v nejakom otvorenom stánku vypredaná, ale táto zápletka poslúžila ako dramaturgický zámer pri nakrúcaní nadchádzajúceho dokumentu:

VIDEO: Neprejazdné Trnavské mýto, Nepela ako superstar či preplnený Štrkovec - aj takáto bola Bratislava v roku 1972...

V Bratislave sa dokončil a uviedol do prevádzky druhý most cez Dunaj, začalo sa s budovaním podchodu na Trnavskom mýte a keďže nad tréningovou plochou zimného štadióna, ktorá slúžila verejnosti, akurát stavali strechu, tak sa deti s korčuľami a hokejkami presunuli na zamrznuté Štrkovecké jazero či Železnú studničku. Poďte sa s nami vrátiť v čase a obraze o 50 rokov dozadu...

​Nasledujúca televízna reportáž porovnáva život v hlavnom meste so životom na dedine, teda konkrétne v Zohori a hoci bola odvysielaná v roku 1983, tak zachytáva presne takú Bratislavu, akú si staršia generácia stále pamätá. Keď bola strecha obchodného domu Prior veľkou terasou, odkiaľ sa dalo pozorovať pulzujúce okolie, Obchodná a Poštová ulica bola plná funkčných obchodných prevádzok a autobusová stanica na Bajkalskej mala ešte k dispozícii celú obrovskú plochu, kde dnes stojí komplex Tri veže:

S trochou nostalgie sa dá skonštatovať, že sa život bežných ľudí za posledných 40 rokov v porovnaní so súčasnosťou až tak veľmi nezmenil.

V sezóne 1982/1983 sa bratislavský Slovan predstavil v jednom z európskych pohárov, kde mu bol súperom taliansky veľkoklub Inter Miláno. Belasí však prekvapili a na Tehelnom pole svojho slávneho súpera zdolali po výsledku 2:1, čo si môžete pripomenúť v reportáži talianskej televízie:

 (ars)

Páčil sa vám článok?