VIDEO: Neprejazdné Trnavské mýto, Nepela ako superstar či preplnený Štrkovec - aj takáto bola Bratislava v roku 1972...

27.1.2022

Zdroj: koláž abn - YouTube

Páčil sa vám článok?

V Bratislave sa dokončil a uviedol do prevádzky druhý most cez Dunaj, začalo sa s budovaním podchodu na Trnavskom mýte a keďže nad tréningovou plochou zimného štadióna, ktorá slúžila verejnosti, akurát stavali strechu, tak sa deti s korčuľami a hokejkami presunuli na zamrznuté Štrkovecké jazero či Železnú studničku. Poďte sa s nami vrátiť v čase a obraze o 50 rokov dozadu...

Čulý stavebný ruch panoval pred 50 rokmi aj v okolí Centrálneho trhoviska, teda presnejšie na Trnavskom mýte, kde začali s výstavbou podchodu, ktorý bol verejnosti sprístupnený o tri roky neskôr - v roku 1975. V roku 1972 už stála v centre Bratislavy výšková budova, v ktorej mal sídliť budúci Hotel Kyjev a v nasledujúcej reportáži môžete vidieť, aký výhľad svojim budúcim návštevníkom poskytoval. A na záver sa pozriete aj na zimný štadión na Trnavskej ceste, kde pracovníci Mostárni Brezno montovali strechu nad tréningovou ľadovou plochou...

Hlavným dôvodom na vylepšenie „zimáku" boli blížiace sa Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní, ktoré sa v Bratislave konali na jar v roku 1973, kde bol veľkým favoritom na titul náš rodák - Ondrej Nepela.

O jeho vtedajšej popularite svedčí aj nasledujúca dobová reportáž:   

Keď zamrzli rybníky na Železnej studničke alebo Štrkovec, tak sa okamžite tieto plochy zmenili na obrovské verejné klziská, kde trénovali krasojazdu na korčuliach jeho nasledovníci a nasledovníčky, ale možno tu vyrastali aj budúci hokejisti. Určite sa k nim dá zaradiť aj nebohý Dušan Pašek starší, ktorý vyrastal na neďalekom sídlisku a práve na tomto jazere sa naučil korčuľovať. 

​Bratislavské letisko sa začalo stavať v rokoch 1948 až 1951 a začiatkom 70-tych rokoch bol otvorený nový a na tú dobu skutočne celkom moderný terminál A. V nasledujúcej reportáži uvidíte nielen jeho interiér, ale aj vzácne letecké zábery starej Bratislavy, atraktívne letušky v elegantných minišatách vystupujúce z lietadla či exkluzívny pohľad do pilotnej kabíny jedného z dopravných lietadiel, ktoré v roku 1972 už premávali aj na trase Bratislava - Praha - Amsterdam - New York.   

Výnimočnou udalosťou pre Bratislavu bolo aj otvorenie druhého mosta cez Dunaj. Most SNP sa začal stavať v roku 1968 a padla mu za obeť aj značná časť podhradia, vrátane židovskej synagógy na Rybnom námestí. Do užívania verejnosti ho dali v auguste 1972 niekoľko dní pred 28. výročím Slovenského národného povstania a vyzeralo to takto:  

(ars)

Páčil sa vám článok?