VIDEO: Zo záberov z hromadnej nehody na diaľnici v ČR ide hrôza - vedia vodiči ako takejto situácii zabrániť?

22.1.2022

Zdroj: koláž abn - FB ČP a YouTube

Páčil sa vám článok?

Hromadná nehoda štyridsiatich áut s piatimi zranenými osobami, ku ktorej došlo vo štvrtok 20. januára 2022 v susednom Česku, pripomenula podobnú udalosť, ktorá sa stala v decembri 2005 na diaľnici D1 pri Senci. Bilancia tejto nehody bola vtedy ešte oveľa tragickejšia - 98 nabúraných áut, štyria mŕtvi ľudia, päť ťažko zranených a 11 ľahko zranených osôb.

Nielen motoristická verejnosť v Českej republike, ale aj na Slovensku venovala v posledných dňoch mimoriadnu pozornosť hromadnej nehode, ku ktorej došlo vo štvrtok 20. januára 2022 na 33 kilometri diaľnice D5 smerom na Prahu pri obci Žebrák. Jej rozsah si azda najlepšie uvedomíte vďaka leteckým záberom urobených Českou políciou:

Na sociálnych sieťach však kolujú a vo veľkom sa zdieľajú aj záznamy z kamier umiestnených vo vozidlách priamych účastníkov tejto hromadnej nehody v ČR. Napríklad vodiča tohto osobného auta, ktorý išiel 72-kilometrovou rýchlosťou v pravom pruhu, pričom stihol svoje auto včas zabrzdiť, keď zbadal, že je pred ním nehoda niekoľkých áut a odstaviť ho na okraj diaľnice a následne opustiť vozidlo, keď videl, že ani v stojacom aute sa už nemôže cítiť bezpečne, nakoľko sa ďalej po diaľnici vo veľkej rýchlosti rútili kamióny a iné automobily, ktoré vrážajú či už do stojacich alebo havarovaných vozidiel:  

Oslovili sme v tejto súvislosti dopravného experta a analytika Jána Bazovského, aby sme sa ho opýtali aj na základe zverejnených záberov z hromadnej nehody na českej diaľnici ako by sa dalo niečomu podobnému zabrániť, respektíve či sa vodiči v situácii, do ktorej sa dostali, zachovali správne. 

„Príčinou každej takejto nehody je preceňovanie schopností vodičov, ktorým občas akoby chýbala súdnosť. Veď, ak je na diaľnici sneh a navyše zlá viditeľnosť, tak sa nemôžu rútiť obrovskou rýchlosťou ako blázni rovno a vpred, keďže nemôžu vedieť či sa niekde pred nimi nenachádza nejaká nečakaná prekážka. V tomto prípade na diaľnici D5 v ČR to bolo už niekoľko havarovaných vozidiel, ktoré blokovali oba jazdné pruhy diaľnice. Vodič osobného auta, z ktorého zábery sa objavili aj na internete si ešte počínal relatívne správne, nakoľko svoj automobil odstavil na okraji diaľnice v dostatočnej vzdialenosti od už havarovaných vozidiel a keď videl, že na miesto sa rútia ďalšie kamióny a autá, ktoré už nestíhajú zabrzdiť, tak rýchlo svoje opustil a preskočil zvodidlá, aby sa dostal do bezpečia. Jediné, čo by som mu v takomto prípade odporučil je to, aby nezostal stáť pri svojej vozidle, ale sa vybral pešo popri diaľnici do protismeru, aby mohol dávať kývaním znamenie prichádzajúcim motoristom, že na ceste došlo k nehode a primäl ich k tomu, aby začali skôr brzdiť a spomaľovať. Už aj to je však pre mnohých vodičov problém, ak je vozovka mokrá alebo je na nej nasnežené. Niektorí sa až príliš spoliehajú na rôzne systémy, ktorými autá disponujú ako je napríklad ABS. Myslia si, že tieto systémy im pomôžu bezpečne zabrzdiť, čo sa však nie je vždy udeje a len máloktorý vodič zvláda tzv. defenzívnu jazdu alebo má absolvovanú tzv. školu šmyku, kde sú nasimulované aspoň niektoré nečakané situácie, ktorá sa vám v nepriaznivom počasí môžu na ceste stať." 

(ars)

Páčil sa vám článok?