FOTO: V tomto dome na okraji Čunova by ste asi nechceli bývať - katastrofy sa tu dejú ako na bežiacom páse!

27.10.2021

Zdroj: koláž abn - FB E.K. a Google Maps

Páčil sa vám článok?

Jedným z najproblematickejších miest v katastri mestskej časti Bratislava - Čunovo je z dopravného hľadiska určite križovatka hlavnej cesty so Schengenskou ulicou. Na jej začiatku sa nachádza rodinný dom pána Eduarda Kovácsa, ktorý sa v ňom spolu s manželkou už dlhšie vôbec necítia bezpečne. Aj včera sa im pod oknami stala autonehoda, po ktorej tu musel zasahovať záchranársky vrtuľník...

"Opäť máme veselo pri dome... Prosím, nemáte niekto kontakt na kompetentnú osobu na políciu či magistráte, aby sme konečne poriešili tú leteckú dráhu pri nás? Inak na úseku je rýchlosť 30 km/h respektíve 60 km/h... Koľko asi leteli títo nešťastníci?," pýtal sa svojich známych na Facebooku pán Kovács. Ten zároveň so statusom zverejnil aj aktuálnu fotku zo včerajšej autonehody, po ktorej zostalo na mieste na jedno na bok prevrátené auto a druhé tiež poriadne zdemolované, pričom následne tam musel pristáť záchranársky vrtuľník a jeho posádka letecky transportovať do nemocnice jedného z ťažšie zranených účastníkov tejto kolízie. 

"Prítomnosť vrtuľníka v našej mestskej časti som aj ja zaregistrovala a následne som si ju spojila s dopravnou nehodou na úseku, ktorý je skutočne veľmi problematický, pretože po hlavnej ceste mnohé autá jazdia tak akoby za volantom sedeli nejakí blázni nerešpektujúci dopravné značky upozorňujúce na rýchlostné obmedzenia," povedala pre Bratislavské noviny starostka Čunova Gabriela Ferenčáková a pokračovala: "Aj pred dvoma rokmi tam došlo k podobnej nehode, takže sme to riešili tak, že sme pri vjazde do križovatky umiestnili značku STOP. Akurát som si všimla, že aj tá bola pri včerajšej nehode poškodená a skončila v priekope pri hlavnej ceste vedľa prevráteného modrého auta. Takisto nie je nič neobvyklého, že nám práve z tohto úseku často miznú dopravné značky. Pritom naším hlavným zámerom je zvýšiť bezpečnosť na cestách, ale samozrejme, že aj ľudí, ktorí v blízkosti tej križovatky bývajú, čo by sme chceli dosiahnuť napríklad aj tým, že na Schengenskej ulici dokončíme verejné osvetlenie." 

Zdroj: FB Eduard Kovács

​Značka STOP, ktorá mala zabrániť nehodám na križovatke v Čunove, skončila poškodená v priekope...

Pán Kovács si napriek tomu myslí, že samospráva hlavného mesta či mestskej časti Bratislava - Čunovo nerobí ani zďaleka dosť pre to, aby sa tu dopravná situácia zlepšila. "Jedna cesta patrí vodohospodárskej výstavbe a druhá je obecná, pričom mám pocit, že sa obe strany akosi nevedia dohodnúť, kto je za čo zodpovedný. Raz sa mi podarilo vybaviť cez Miestny úrad v Čunove technických pracovníkov, aby prišli pokosiť trávu a orezať kríky, ktoré bránia vodičom áut vo výhľade na križovatku a musel som ich osobne inštruovať, čo treba urobiť, lebo to vôbec netušili," povedal nám Eduard Kovács, ktorý už raz doplatil na následky podobnej autonehody tým, že mu auto prerazilo plot, ktorý má okolo pozemku, kde stojí jeho dom.

Zdroj: FB Eduard Kovács

V decembri roku 2019 jedno z havarovaných áut prebúralo aj plot pri rodinnom dome v Čunove... 

​"Privolaní hasiči mi vtedy vraveli, aby som sa radšej pripravil na to, že raz vyletí po kolízii z hlavnej cesty nejaký kamión a skončí zaparkovaný až v našej obývačke," s patričnou dávkou sarkazmu konštatuje nespokojný Čunovčan, ktorý už šesť rokov upozorňuje magistrát aj na nie práve najlepšie situovanú zastávku MHD.

Zdroj: Google Maps

​"Z autobusu cestujúci vystupujú rovno na cestu, respektíve na vydupaný trávnik a priechod pre chodcov by ste v jej blízkosti tiež márne hľadali. Nehovoriac o tom, že je umiestnená len pár metrov za nebezpečnou križovatkou, takže ak sa niekto z motoristov rozhodne autobus stojaci na zastávke obiehať, tak mu v tomto neprehľadnom úseku hrozí čelná zrážka s protiidúcim vozidlom. Bohužiaľ na moje podnety nikto z kompetentných zatiaľ nereagoval," smutne dodal nespokojný pán Kovács. 

(ars)

​ 

Páčil sa vám článok?