VIDEO: S akými tajomstvami sú spojené najstaršie bratislavské klipy speváka Petra Nagya?

28.9.2021

Zdroj: koláž abn - YouTube

Páčil sa vám článok?

Spevák Peter Nagy sa narodil v Prešove, ale už v roku 1981 absolvoval svoj prvé vystúpenie v Bratislave, o čom písal napríklad aj vtedajší Večerník. V ten istý rok ho pozvali ako hudobného hosťa aj do relácie Televízny klub mladých a o pár mesiacov už bol taký populárny, že nakrúcal vlastné videoklipy. Tie prvé, čo vznikli sú späté nielen s Bratislavou, ale aj istou krásnou dievčinou...

Pri svojej premiére na televíznej obrazovke spieval Peter Nagy v Televíznom klube mladých pesničku Dievčenský denník. Písal sa rok 1981 a prešovský spevák prišiel do bratislavského štúdia s ešte relatívne krátkymi vlasmi. Na záberoch je viditeľný aj gitarista Karel Witz, ktorý pôsobil predtým v skupine Modus a neskôr sa stal v susednom Česku majiteľom úspešného pivovaru. Spoločne vytvorili niekoľko pesničiek aj pre speváčku Mariku Gombitovú. 

O rok neskôr sa už hrali pesničky Petra Nagya v rozhlase a k tým, ktoré sa u poslucháčov uchytili, začali vznikať aj prvé videoklipy. Jeden z nich bol v areáli Bratislavského hradu nakrútený aj ku skladbe Vzdávam sa ti. Nie je možné si v ňom nevšimnúť atraktívnu blondínku, s ktorou príde po schodoch na terasu hradnej reštaurácie, kde ich obklopí skupinka komparzistov, ktorí si napokon schuti zatancujú za imaginárneho sprievodu troch členov kapely Indigo, ktorá Petra Nagya v začiatkoch jeho kariéry sprevádzala.   

Sympatická blondínka sa následne objavila aj v televíznych záberoch k pesničke Už je tu láska, čo však nebola žiadna náhoda. Išlo o manekýnku Katarínu Schlosárovú, ktorá si celkovo zahrala v piatich videoklipoch Petra Nagya, pričom si ju do nich vybral on sám. "V tom čase bol nás - modeliek len pár a robili sme všetky módne prehliadky aj fotili nás. Mňa azda najčastejšie do časopisu Dievča," povedala nám vtedajšia Petrova múza. Malé dievčatko, ktoré sa v nasledujúcej piesni takisto objaví, sa nám zatiaľ identifikovať nepodarilo, ale v súčasnosti by mohlo ísť o približne 45-ročnú dámu.

"Zachovali sa len dva, tri boli zničené, keď bol vytopený archív STV," povedala pre Bratislavské noviny Katarína Patvarošová - v súčasnosti úspešná módna novinárka, ktorá v roku 2015 s Petrom Nagyom sedela v porote súťaže Miss Slovensko.

​Spojili sme sa s dlhoročným archivárom RTVS Milanom Antoničom, ktorý nám potvrdil, že začiatkom 90-tych rokov skutočne došlo vo výškovej budove STV v Mlynskej Doline k zatopeniu miestnosti, kde skladovali pomerne cenné archívne materiály, ale klipy Petra Nagya sa v nich pravdepodobne nenachádzali.

"Vtedy sa niektoré nakrútené zábery po premiérovom odvysielaní a prípadnej repríze nahrali na videopásy, ktoré sa mohli po čase poškodiť, keď sa na nich rozpustila jedna z ochranných vrstiev, čomu sme v našej hantírke vravievali, že došlo k zatečeniu pásov. Takže mohol nastať buď tento problém alebo sa na nich po čase nahralo niečo iné a pôvodné záznamy sa skrátka premazali," objasnil nám Milan Antonič. Jednou zo skladieb, ktoré zmizli takto do nenávratna bola pesnička Zaliata do skla. Nenájdete ju dokonca ani vo zvukovej podobe na internete, nakoľko vyšla jedine na SP platni vydavateľstva OPUS a vlastnia ju len tí, čo si ju pred 40 rokmi kúpili a dodnes zachovali. 

ROZHOVOR - Archivár RTVS Milan Antonič: Teší ma, že retro relácie pozerá čoraz viac mladších divákov...

Jeho tvár a hlas pozná asi každý, kto videl v televízii aspoň jedno vydanie relácie Retro noviny, ktorá sa na obrazovkách objavuje od roku 2003. Archivár RTVS Milan Antonič pôsobí vo verejnoprávnej inštitúcii už polstoročie a nedávno oslávil vzácne životné jubileum – 70. narodeniny. Vôbec sme nemali pochybnosti o tom, že s ním budeme mať na čo spomínať...

​Azda najznámejšou pesničkou Petra Nagya z jeho rannej tvorby bola skladba Profesor Indigo. Vo videoklipe si ho zahral dnes, už žiaľ, nebohý herec Andy Hryc a zábery z triedy sa nakrúcali v jednej z bratislavských škôl:  

Niektorí ľudia sú však presvedčení, že speváka k napísaniu textu inšpirovala skutočná postava profesora z prešovského gymnázia, ktoré Peter Nagy navštevoval. Iní v ňom zase spoznali profesora Dezidera Jacka, ktorý učil na SPŠ PDH v Prešove a pre študentov bol postrachom. V diskusii k pesničke zavesenej na YouTube sa však objavil aj názor Petra Grygara z ČR, ktorý tvrdí, že v pesničke je skrytý a doteraz nepochopený odkaz:  "Pesnička prvýkrát vyletela do éteru v lete 1983 a dodnes si na to pamätám. Nakoľko sme vtedy žili v dobe komunistickej cenzúry, tak nevylučujem, že Peter Nagy použil tento dvojzmyselný inotaj. Jedinci Indigo, mystika - to bolo vtedajšie ideologické tabu. A nakoľko dosť obstojne ovládam siderické kyvadlo aj virgulu, tak som zistil, že Peter Nagy medzi indigových ľudí patril. Ide totiž o jednu zo základných farieb ľudskej aury. Tá moja je tmavomodrá, takže som o stupienok nižšie. A farbu aury meniť nejde, čo je škoda..." Nuž, možno ani samotný Peter Nagy netuší, čo všetko v jeho rannej tvorbe dokážu fanúšikovia nájsť.

Zdroj: koláž abn - YouTube a Google Maps

Rovnako nemohol vedieť, že v objekte pri schodoch v Sade Janka Kráľa, kde nakrúcal v roku 1984 zábery do klipu ku skladbe Chráň svoje bláznovstvá raz bude erotický salón. Našťastie už je tento "bordel" minulosťou, nakoľko objekt, v ktorom sa nachádzal, tento rok kúpilo mesto a chce ho po prestavbe využívať na rôzne kultúrne a spoločenské účely... 

VIDEO: V bizarnom krátkom filme uvidíte, ako asi prebiehal predaj erotického salónu v Sade Janka Kráľa

Na portáli YouTube sa včera objavilo video s názvom Príbeh nehnuteľnosti - Sad Janka Kráľa, v ktorom sú pomerne bizarným spôsobom zachytené okolnosti pri predávaní bývalého erotického salónu Messalina Club. Na jar tohto roku sa objekt stal majetkom mesta Bratislava, ktoré aktuálne ponúka obyvateľom bývalé zariadenie "bordelu" vrátane postelí či zrkadiel "za odvoz"...

(ars)

Páčil sa vám článok?