Samozber jahôd pri Bratislave už funguje: Koľko zaplatíte a čo vás môže zaskočiť?

12.6.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Na sezónu jahôd aj hrášku sme si museli chvíľu počkať, no už je tu. Od stredy tohto týždňa otvorili samozber v Dunajskej Lužnej, ktorá je len pár kilometrov od Bratislavy. Boli sme sa pozrieť, ako to na poli vyzerá.

Na samozber sa môžete vybrať už o siedmej hodine ráno, a to v ktorýkoľvek deň s výnimkou nedele. Pole nájdete ľahko, zbadáte ho pri ceste za Dunajskou Lužnou smerom na Šamorín a upozorňuje naň aj informačná tabuľa. Rátajte s tým, že záujemcov o čerstvé sladké ovocie alebo mladý hrášok je veľa po celý deň, až do šiestej večer, kedy samozberňu zatvárajú.

Navigátori tu fungujú spoľahlivo, najskôr vás nasmerujú k voľnému miestu  na parkovisku a potom na konkrétne pole – podľa toho, či ste prišli na jahody, alebo na hrach. Provizórna cesta vedúca na parkovisko je dosť prašná, museli sme pozatvárať všetky okná v aute, ale podstatné je, že napriek veľkému počtu vozidiel sme nemali problém zaparkovať.

Zdroj: ac

​​Parkovisko bolo v sobotu dosť plné, ale miesto sme našli bez problémov.

Všimli sme si, že veľa áut má práve bratislavské EČV, aj ďalší záujemcovia prišli z blízkeho okolia, z Pezinka či z Dunajskej Stredy... „No boli tu aj z iných miest, dokonca až z Kežmarku, a chodia tiež Číňania, nielen Slováci,“ tvrdila nám pani na poli, ktorá usmerňovala zberačov hrachu. Hrachové pole nájdete hneď na začiatku, zato jahodovisko je o poriadny kus ďalej. Čerstvo nazbierané sladké ovocie však mnohým ľuďom za to stojí, na pole smerovali starší aj mladší, tiež rodiny s malými deťmi, ktoré si počas cesty vychutnávali zmrzlinu – aj tá je v ponuke.

Zdroj: ac

Zberači mladého hrášku. 

Zdroj: ac

Pochutiť si môžete aj na zmrzline.

Aké sú ceny? Za kilogram jahôd, ktoré si sami nazbierate, zaplatíte tento rok 3,20 eura a za kilogram mladého hrášku 2,50 eura. Komu sa nechce na pole, môže si v stánku kúpiť už nazbierané jahody, no vyjde ho to podstatne drahšie, kilo stojí 5,90 eura (hrášok 4,60 eura). Vždy je to však menej ako na bratislavských trhoviskách, kde si pýtajú za kilogram jahôd približne 7 eur a za kilogram mladého hrášku okolo 5 eur (starší do polievky stojí asi 2 eurá).

Zdroj: ac

​Platiť sa dá aj kartou, ale treba to oznámiť vopred.

Dobrou službou je, že si môžete priamo na mieste kúpiť za 80 centov drevený košík alebo kartónovú krabicu - za 80, ale aj za 30 centov. No a nechýbajú ani mobilné toalety či možnosť umyť si ruky, pri vážení prázdnych obalov je tiež dezinfekcia na ruky.

Pred cestou si však vopred skontrolujte otváracie hodiny, ktoré samozberňa aktualizuje na svojej webstránke každý večer. Závisia totiž aj od počasia a od dozrievania jahôd – tento piatok napríklad bolo otvorené len do 14. hodiny, keďže všetky zrelé jahody sa vyzbierali.

Zdroj: ac

​Za nazbierané jahody zaplatíte podstatne viac.

(ac)

Páčil sa vám článok?