Chcete sa previezť kajakom po Dunaji? Nepotrebujete byť členom klubu

12.6.2021
0

Zdroj: VK Dunajčík

Páčil sa vám článok?

Možno ste si aj vy vždy mysleli, že vodáci, a to aj tí v Petržalke pri Starom moste, sú uzavretá komunita, do ktorej sa nedá dostať. Nie je to celkom tak. Vodácky klub Dunajčík je otvorený aj pre verejnosť a ich inštruktori berú na kajaky aj úplných začiatočníkov či rodiny s deťmi. Ktokoľvek tak môže pridať do svojho života ďalší zážitok.

Ondrej Michalík je člen klubu a zároveň inštruktor kajakárskeho inkubátora. V ňom sa ocitnú všetci, ktorí držia pádlo v rukách po prvý raz v živote. „Splavovať môže každý, kto chce. Dospelí, deti, obézni, podvyživení, mali sme tu aj vozíčkara či primátora. Na brehu dostanete „rýchlo- kurz geniality“ a potom idete na vodu pod dohľadom inštruktora,“ hovorí Ondrej.

Začnete jednoducho. Na stránke www.spoznajdunaj.sk si vyberiete termín a splav, ktorý vám vyhovuje. Niekto príde raz, lebo mu stačí fotka na Instagrame, ďalší sa vracajú opakovane a zopár sa stane členom klubu. To je možné po roku aktívneho klubového života, ktorý zahŕňa opekačky aj brigády či čistenie dunajských brehov.

Zdroj: VK Dunajčík

Výhľad z kajaka.

Možno ste už so známymi absolvovali splav Malého Dunaja, ale pri kajaku váhate, pretože sa vám zdá oproti kanoe labilnejší. „Nemusí to byť pravda,“ hovorí Ondrej. „Dostanete morské kajaky, ktoré sú stavané na vietor a vlny. Na pokojnej hladine Dunaja ho prevrátite, len ak chcete.“ usmeje sa. „Široké kanoe vyzerá na prvý pohľad bezpečnejšie, ale to veľmi záleží od posádky. Ak si chcete len užiť splav a nič neriešiť, tak odporúčame raft na trase Devín – Bratislava. Kormidluje za vás inštruktor a vy si len užívate plavbu a výhľady na mesto.“

Kajakovať v centre – to je luxus!

Ondrejova skúsenosť je, že na začiatok treba vybrať veľmi jednoduchý splav. Na kajaku a paddleboarde je to jednoznačne okruh v Jaroveckom ramene. Prídete do Jaroviec, povozíte sa, poobzeráte hausbóty z vody, ryby, korytnačky, pokocháte sa prírodou a idete domov. A zrazu chcete viac. Tak do Jaroveckého ramena splavíte z lodenice alebo si vyskúšate kajak na Dunaji pred lodenicou. „Pri lodenici voda takmer stojí. Je tu veľký „vracák,“ kde sa výborne trénuje. Ľudia sem chodia po práci, lebo voda a pohyb krásne upokojujú.“ Ani si neuvedomujeme, že kajakovať v centre mesta, je ďalší dostupný luxus Bratislavy.

Zdroj: VK Dunajčík

Krásy Jarovského ramena.

Z lodenice VK Dunajčík sa dá ísť aj objavovať Starohájske rameno, alebo si užiť splavy v okolí. Začína sa spravidla z lodenice, kde je zázemie. Od parkoviska a toaliet až po skrinky na odloženie vecí a miesta na grilovanie.

Mňa na stránke zaujmú Bodické ramená. Ide o okruh spleťou starých ramien, z ktorých obdivujete prírodu a zvuky lužného lesa asi 30 kilometrov od Bratislavy. Ondrej tvrdí, že si na to pokojne môžete trúfnuť aj s deťmi. Rovnako ako na splav Malého Dunaja, ktorý začína vo Vrakuni a končí v Zálesí. „Dole idete na kajaku a naspäť na bicykli. Je to príjemný program na celý deň, dve, tri hodiny na kajaku, hodinu na bicykli,“ vysvetľuje a dodáva, že vaše bicykle do Zálesia dovezú a majú odskúšané, že sa dá požičať aj žltý bicykel od Slovnaft bike, ktorý má stojan sotva pol kilometra od ich nástupného miesta vo Vrakuni.

Zdroj: VK Dunajčík

Bodické ramená.

Hlavná sezóna začala v máji a potrvá do konca septembra, tak už si len vybrať termín. Stránka vám ukáže video, mapku, miesto stretnutia, aj trvanie splavu. „Pre pandémiu sme neboli schopní plánovať dlhšie ako na tri dni vopred, to sa teraz mení. Máme termíny na mesiac dopredu a ľudia sa hlásia aj 3 dni pred akciou podľa počasia,“ hovorí Ondrej a dodáva, že to, čo je v kalendári, platí.

Petržalčania chcú ísť na vodu

„Petržalka má omnoho lepšie podmienky na vodácke ako na lyžiarske výcviky. Sú tu jazerá, ramená Dunaja Malý aj „veľký“ Dunaj. Treba využiť to, čo máme za domom a naučiť sa pádlovať,“ hovorí Ondrej a spomína na projekt, ktorý robili pred dvoma rokmi so župou. Zorganizovali branné cvičenie v lodenici pre sto detí. Záujem bol však oveľa väčší. Rovnako ako nedávno na Draždiaku. „Jedna mamička, ktorá sa stala členkou len minulý rok, sa na Facebooku pochválila, že bola na rafte s deťmi a bol to úžasný zážitok. Pýtala sa, či nespravíme na Draždiaku pádlovanie pre verejnosť. Skončilo to akciou pre 35 detí a 25 dospelých.“

Zdroj: VK Dunajčík

Raftovanie na Draždiaku.

Ich Občianske združenie Otvorená lodenica získalo tento rok od Petržalky dotáciu 4 613 eur na projekt Petržalský dunajský chodník. Že existujú náučné chodníky viete, ale vodný? „Počas piatich rokov praxe sme zistili, že ľudia chcú vedieť, okolo čoho splavujú. Máme člena ornitológa, členku architektku, vedia im ako inštruktori aj porozprávať, o vtákoch, čo cestou stretneme, aj o stavbách, ktoré robia siluetu Bratislavy a vidíte ich z vody z úplne inej perspektívy.“

Vďaka petržalskej dotácii má tak 100 petržalských detí šancu bezplatne sa prihlásiť na tento program, dostanú inštruktora a počas plavby úlohy. Budú loviť riečne mušle, hľadať bobrí hrad, a potom v klube opekať. Hlásiť sa môžu skupiny 5 a viac študentov druhého stupňa základnej školy alebo stredných škôl. Prípadne aj učitelia s celou triedou. Viac informácií nájdete na Facebooku Spoznaj Dunaj, alebo www.spoznajdunaj.sk/chodnik. V týchto dňoch prebieha registrácia. Prvých 100 miest sa minie rýchlo, ale chodník tu zostane k dispozícii naďalej pre všetkých.
(in)

Páčil sa vám článok?