VIDEO: Presne pred 40 rokmi po skoku do Dunaja zahynul český spevák Jiří Schelinger

13.4.2021

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Bratislava si dnes pripomína smutné výročie. V pondelok 13. apríla 1981 prišla na Starý most partia mladých ľudí, v ktorej bol aj vtedy veľmi populárny hardrockový český spevák Jiří Schelinger. Vtedy len tridsaťročný umelec sa z neznámych dôvodov rozhodol preliezť zábradlie a skočiť do Dunaja. O necelý mesiac neskôr síce vylovili z vody pri obci Bodiky mužské telo, ale nikdy sa nepotvrdilo, že patrilo práve Schelingerovi a tak je jeho smrť dodnes opradená istým tajomstvom.

Podľa dostupných informácií sa v osudný deň nachádzal Jiří Schelinger (narodený 6. marca 1951) v našom hlavnom meste preto, že nakrúcal pre reláciu Televízny klub mladých klip k pesničke Což takhle dát si špenát v bratislavskom štúdiu Československej televízie. Do Bratislavy prišiel v nedeľu vlastným autom a ubytoval sa v hoteli Devín. Po nakrúcaní zakotvil vo vinárni Veľkí Františkáni a neskôr sa s partiou známych presunuli na Šafárikovo námestie, aby sa napokon v noci vybrali na Most SNP, z ktorého chceli skákať do Dunaja. Ten sa im zdal však privysoký a tak sa presunuli na Most  Červenej Armády (Starý most). Nevedno či išlo o nepremyslenú stávku alebo chcel Jirka niekomu dokázať svoju odvahu, ale faktom je, že sa z vody už nevynoril. Svoj skok buď neprežil, prípadne stratil po páde do vody vedomie a následne sa utopil. Až 7. mája našli v Dunaji pri obci Bodíky telo utopeného muža v značnom štádiu rozkladu, ale nakoľko mŕtvolu nikto neidentifikoval, tak sa po celom Československu začali šíriť fámy, že svoju smrť len predstieral, aby mohol emigrovať do zahraničia, prípadne sa utiahnuť do ústrania. Oficiálne však bol vyhlásený za mŕtveho, pričom za dátum jeho úmrtia bol určený práve 13. apríl 1981, teda deň odkedy bol nezvestný. Samozrejme, že sa následne objavili aj verzie o samovražde, na ktorú však nemal tento vtedy mimoriadne obľúbený a úspešný spevák veľa dôvodov. 

Pravdou je, že v roku 1968, keď ho ako 17-ročného zadržala Verejná bezpečnosť, nakoľko veľmi radikálne protestoval proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, tak sa počas vyšetrovacej väzby pokúsil o demonštratívnu samovraždu. V skutočnosti však chcel dosiahnuť, aby ho z väzenia prepustili, čo sa napokon aj podarilo - získal tzv. modrú knižku, takže nemusel narukovať na vojenčinu, ale zároveň mu bola nariadená liečba v psychiatrickej klinike v Bohniciach. Nedokončil ani strednú školu, teda presnejšie učilište, takže sa inštalatérom nestal. Zamestnal sa ako kulisár v divadle Jiřího Wolkra, ale viac ho lákala hudobná kariéra. Prešiel niekoľkými skupinami a v roku 1972 naspieval svoj prvý veľký hit Holubí dům, ktorý je dielom dvojice Jaroslav Uhlíř (hudba) a Zdeněk Svěrák (text)

Za ďalšie jeho veľké hity sú pokladané pesničky: Formule (1974) , S pomocí přátel (1975), Báječní muži / Into The Void (1975), Šípková Růženka / Soldier Of Fortune (1976), Lucrezia Borgia (1977), Kartágo (1977), Divné tušení (1977), Nám se líbí (1978), Pohřeb přítele (1978), Jsem prý blázen jen (1978), Jahody mražený (1979), Lupič Willy (1980).

Jiřího Schelingera pochovali 22. mája na Olšanskom cintoríne a hoci jeho brat Milan ešte aj po pitve pochyboval o identite zosnulého muža, tak po rokoch napokon aj on potvrdil, že v hrobe skutočne leží legendárny spevák. 

(ars)

Páčil sa vám článok?