VLASTNÁ SKÚSENOSŤ: Bojíte sa AstryZenecy? Toto sa môže stať, keď vás zaočkujú

23.3.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Úprimne: ak by ste si mohli vybrať vakcínu proti Covid, ktorá by to bola? AstraZeneca, o ktorej sa v poslednom čase vynorili rôzne pochybnosti, by asi nepadla ako prvá voľba. Prečítajte si, ako zvládla túto britsko-švédsku vakcínu Petržalčanka Jana.

„Po všetkých tých komplikáciách s prihlasovaním sa do registračného formulára sa mi ani nechce veriť, že som sa k vakcíne dostala tak rýchlo – a bez akéhokoľvek ´vovedenia do omylu´, ako sa to prihodilo našej známej tenistke,“ hovorí šesťdesiatnička Jana z bratislavskej Petržalky.

Pre záujemcov o vakcináciu zriadil rezort zdravotníctva tzv. čakáreň, kde sa kedykoľvek zaregistrujete a keď na vás príde rad, dostanete oznámenie o termíne. Ten však závisí od veku, nie od dátumu registrácie. Jana sa do čakárne, ktorá bola minulý týždeň otvorená pre ľudí 60+, prihlásila s tým, že na rad príde možno o mesiac či dva. „Mohla som zakliknúť aj viac očkovacích centier naraz, no zvolila som len veľkokapacitné na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ), kde sa  očkuje iba cez víkendy. Neskôr som aj ľutovala, že som nevyužila možnosť označiť vo formulári všetky miesta v Bratislave, čo by mi zvýšilo šancu dostať termín skôr,“ pokračuje Petržalčanka.

O to viac bola prekvapená, keď hneď na druhý deň dostala oznámenie o termíne: na očkovanie sa prihlásila vo štvrtok 18. marca večer a SMS správa spolu s e-mailom jej prišla už v piatok okolo obeda s tým, že ju zaočkujú v nedeľu 21. marca o 17.15 hodine. V oznámení mala zároveň informáciu, že dostane vakcínu AstraZeneca. „Mala som šťastie, bola som medzi poslednými, keďže v NFŠ sa očkovalo len do 18. hodiny. Asi mi pomohlo, že veľa ľudí sa po medializovaných informáciách tejto vakcíny zľakli a z očkovania sa odhlásili,“ uvažuje.

Zdroj: BN

​V oznámení o termíne očkovania dostala Jana zároveň informáciu o vakcíne.

​Ako opisuje ďalej, všetko prebehlo expresne rýchlo, organizácia bola bezchybná. Hoci na očkovanie mala prísť najskôr 10 minút pred termínom, vyšlo jej to predsa len skôr, no nemusela čakať ani minútu. „Hneď ma poslali dnu na registráciu, pri ktorej vám postačí občiansky preukaz alebo karta poistenca. Hoci som si ešte doma vytlačila a vyplnila predpísané formuláre – písomný informovaný súhlas aj dotazník, nikto ich odo mňa nežiadal. Od registrácie som sa presunula do veľkej miestnosti, kde jeden vedľa druhého sedeli lekári, ktorí robili krátky pohovor s ľuďmi pred očkovaním. Zamierila som k lekárovi, ktorý bol práve voľný, zodpovedala klasické otázky o mojom zdravotnom stave a vzápätí dostala do ruky potvrdenie o absolvovaní očkovania.“

Od lekára sa Jana presunula do kabínky, kde ju zdravotná sestra zaočkovala. Ak ste zachytili vyhlásenia očkovaných, že pichnutie vôbec necítili, tak je to pravda – ihla je taká tenká, že sestrička mala problém nájsť miesto vpichu, aby ho prelepila náplasťou. Čo nasledovalo potom?

„Presunula som sa do ďalšej veľkej miestnosti, kde mali všetci zaočkovaní 15 minút sedieť. Aj keď sa cítite úplne fit a najradšej by ste už išli domov, vydržte. Po očkovaní sa totiž predsa len môže objaviť anafylaktická či iná závažná alergická reakcia, takže je dobre, keď vás má prvé minúty po vakcinácii na očiach zdravotník. Ja som sa síce cítila úplne v poriadku, ale keď som sa postavila, predsa len som cítila trochu neistý krok, zakrútila sa mi hlava,“ pokračuje Jana.

Zdroj: BN

​Po zaočkovaní si treba na 15 minút sadnúť - pod dohľadom zdravotníkov.

Táto malá nepríjemnosť však rýchlo pominula. Výraznejšia reakcia imunitného systému prišla u Jany na druhý deň, v pondelok. „Ráno, keď som vstala, som cítila značnú únavu, ako po preflámovanej noci. Krútila sa mi hlava a ťažšie sa mi dýchalo. Nevedela som sa na nič poriadne sústrediť, tak som si radšej ľahla späť do postele. Tento stav trval takmer do poludnia, no brala som to ako bežné vedľajšie účinky, nič dramatické. Usmievam sa, keď sa píše o tom, že ďalším vedľajším účinkom môže byť aj bolesť po vpichu – s tým si poradíte jednoducho, tohto miesta na ramene sa nebudete dotýkať.“

Okolo poludnia začala Jane stúpať teplota. Najskôr mala len nad 37 °C, popoludní už 38 °C a k večeru si namerala 38,6 °C: „Vtedy som si dala paralen, takže približne do hodiny mi už bolo lepšie. V noci som ešte mala zimnicu, ale teplotu som si nemerala, nechcelo sa mi dvíhať z postele. Ale dnes ráno, v utorok, čo je tretí deň po očkovaní, mám pocit, že som už takmer fit. Teplota žiadna, cítim len miernu zimnicu. Verím, že tak to aj zostane. A čo mi ešte viac zlepšuje náladu, podľa najnovšej štúdie je vraj AstraZeneca oveľa účinnejšia ako sa predpokladalo, a chráni tiež starších ľudí, čo sa potvrdilo až teraz,“ uzatvára Jana, ktorá napokon priznala, že si predsa len dala preventívne aj voľnopredajnú tabletku proti vytváraniu krvných zrazenín v cievach. Napriek tomu, že Európska agentúra pre lieky vyvrátila podozrenia o zvýšenom riziku vzniku krvných zrazenín po podaní vakcíny AstraZeneca. "Ale všetky vedľajšie prīznaky som mala, aspoň doteraz, naozaj iba bežné, ľahko zvládnuteľné. Som rada, že prvé očkovanie mám za sebou a verím, že ma AstraZeneca ochráni."

(ac)

Páčil sa vám článok?