HISTÓRIA: Možno ste aj vy boli na Kamennom námestí, keď tu vznikali tieto dnes už legendárne zábery...

4.3.2021

Zdroj: koláž abn - YouTube

Páčil sa vám článok?

Aj keď sa za totality nazývalo priestranstvo v centre Bratislavy, na ktorom sa nachádza známy obchodný dom s priľahlým hotelom Kyjevské námestie, tak väčšina Bratislavčanov mu aj tak hovorila Kamenné námestie. Od roku 1968, kedy dokončili a otvorili Prior sa tu premleli doslova milióny Slovákov, Čechov či zahraničných turistov. A zrodilo sa tu aj viacero nezabudnuteľných videoklipov...

Práve v spomínanom roku 1968 prišla do Bratislavy nakrúcať svoj videoklip k pesničke Depeše vtedy 26-ročná česká speváčka Marta Kubišová, ktorá sa ešte v tom roku stala členkou formácie Golden Kids spolu s Václavom Neckářom a Helenou Vondráčkovou. Vydavateľská spoločnosť Supraphon umiestnila speváčku v plavkách a plášti, filmový štáb, dirigenta Vaška ako aj komparzistov v kominárskych kostýmoch na strechu budovy, v ktorej sa kedysi nachádzal známy bufet Tempo alebo kino Slovan. Do zostrihu vybraných záberov sa napokon dostal Manderlák obložený lešením, budova Slovenskej sporiteľne na rohu Dunajskej a Štúrovej ulice, ale aj značná časť ešte pôvodného Kamenného námestia...

     

Ani najpopulárnejšia slovenská kapela všetkých čias - rocková skupina Elán sa nakrúcaniu na Kamennom námestí nevyhla. Vo videoklipe k pesničke Kamaráti ho niekoľkokrát obkrúžili v historickom čiernom veteráne značky Mercedes, ktorým prišli z Námestia SNP za asistencie príslušníka zboru Verejnej bezpečnosti riadiaceho dopravu na križovatke pred Manderlákom...  

Zábery pravdepodobne vznikli v roku 1982 a nakoľko je dosť detailne vidno tváre tancujúcich dievčat pred Priorom, tak nie je vylúčené, že by ich kamaráti, kamarátky či spolužiačky ešte aj dnes poľahky spoznali. Podobne ako kývajúce deti utekajúce po rampe za autom s členmi skupiny Elán smerom na terasu tzv. nového Prioru.

Aj keď dej ďalšieho z elánovských klipov ku skladbe Človečina z roku 1983 začína na železničnej stanici Železná studienka, tak približne v jeho polovici sa pätica ešte pôvodných členov legendárnej kapely presunie práve ku Prioru a prejdú si cez Kamenné námestie peši až na Námestie SNP, kde si posedia na jednej z terás v podnikoch za sochou partizána, ktoré Bratislavčania za minulého režimu nazývali aj Polom. Chvíľu si s ostatnými cestujúcimi postoja na zastávke električiek na Obchodnej ulici, aby sa napokon po vlakových koľajniciach vybrali nevedno kam...   

V revolučnom roku 1989 dokončila v tom čase tiež už veľmi populárna skupina Metalinda svoj debutový a rovnomenný album, ktorý bol oficiálne vydaný až v roku 1990. Nachádzala sa na ňom aj skladba Kovový kráľ, ku ktorej sa videoklip nakrúcal priamo na priestranstve medzi tzv. Starým a Novým Priorom.

"Spomínam si, že to bolo už dlhé roky predtým veľmi frekventované miesto. Ľudia sa stretávali pri Priori "pod hodinami" , ktoré mali aj charakteristickú zvonkohru, ale hlavne sem chodili vždy vo veľkých počtoch nakupovať. Nemyslím si, že by sme ich vtedy nejako špeciálne zvolávali. Proste sa pri nás začali spontánne zastavovať, keď sme zložili bicie na jednom z tých bielych kamenných podstavcov a začali natáčať zábery k pesničke Kovový kráľ. Ku koncu sa už z malého hlúčika vytvoril celkom pekný dav.  Bolo to veľmi príjemné nakrúcanie, aj keď sme tam naozaj na nástroje nehrali a hudba bola len reprodukovaná," povedal pre Bratislavské noviny bývalý líder kapely Pavol Drapák. 

Kamenné námestie sa stalo veľmi dôležitým miestom aj pre skupinu Tublatanka, ktorá sa práve tu v roku 1990 rozhodla pokrstiť svoju platňu Nebo, peklo, raj. "Úvodné slovo ku skladbe Démon pomsty nám vtedy nahovoril herec Andy Hryc, ktorého sme poprosili, aby sa stal krstným otcom tohto nášho albumu. Krst sa konal vonku a prišlo naň veľa ľudí. Nám bolo Kamenné námestie vždy blízke. Náš bubeník Juraj Černý býval v Starom Meste, kam sme za ním často chodievali a pohybovali sme sa práve v tejto lokalite, v ktorej sa nachádzali Malí františkáni, Kryštál bar či iné podniky, kde sme sa po večeroch stretávali," povedal pre Bratislavské noviny spevák Tublatanky Martin Ďurinda. 

Zdroj: FB Tublatanka Memories

​Práve na priestranstve pred Priorom sa v roku 1992 nakrúcal aj videoklip k pesničke Ja sa vrátim, ktorá sa nachádza na platni Volanie divočiny. Skupina vtedy prešla do českého vydavateľstva Supraphon, pričom dúfala, že sa jej tým otvoria nové možnosti. Na nakrúcanie klipu pozvala svojich fanúšikov prostredníctvom niekoľkých plagátoch vylepených po meste a napokon prišiel na Kamenné námestie naozaj dosť veľký dav ľudí, pre ktorých Tublatanka odohrala približne hodinový koncert. "Je pravdou, že skladba Ja sa vrátim na ňom zaznela asi trikrát, aby mali kameramani možnosť nás nasnímať zo všetkých potrebných uhlov," s úsmevom spomína Maťo Ďurinda.

V klipe ste mohli zahliadnuť aj biely kamión s nápisom Tublatanka, ktorý skupine vozil aparatúru počas koncertných turné. "Bol pre nás tou najlepšou pohyblivou reklamou. Keď sa to auto v nejakom meste objavilo, tak hneď všetci jeho obyvatelia vedeli, že v ňom večer budeme koncertovať," hovorí spevák Tublatanky a pokračuje: "Ďuro bol zároveň aj režisérom toho klipu, pričom sa mu podarilo na nakrúcanie vybaviť aj helikoptéru, vďaka ktorej vznikli pôsobivé zábery na Bratislavu, teda konkrétne aj Kamenné námestie zhora. Samozrejme, že neodolal ani tomu, aby si v nej spolu s kameramanom nezalietal, takže sme občas museli čakať až zase pristane a posadí sa za bicie." 

Zdroj: FB Tublatanka Memories

​Pred niekoľkými dňami uplynulo už päť rokov od smrti bubeníka Ďura Černého (brata známeho herca Vlada Černého), ktorý síce počas svojej kariéry vystriedal viacero hudobných formácií, ale pre fanúšikov Tublatanky bude navždy  nezabudnuteľným práve ako člen jej zakladajúcej zostavy, ktorú tvorilo trio Juraj Černý, Martin Ďurinda a Pavol Horváth.

(ars)

     

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie