Stovky Bratislavčanov už prekonali Covid: Aké povinnosti okrem testovania sa ich netýkajú?

18.1.2021
covid ochranné obleky -  pracovníci

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Viac ako 18-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom a 574 ľudí, ktorí ochoreli na Covid-19 a vyliečili sa eviduje bratislavský magistrát k dnešnému dňu. A v rámci celého Slovenska hovoria štatistiky až o vyše 170-tisíc vyliečených ľudí. Čo nemusia strpieť okrem toho, že sa ich najnovšie celoplošné testovanie netýka?

V súvislosti s pandemickou situáciou platí na Slovensku až do 7. februára zákaz vychádzania, a to v čase od 5. hodiny do 1. hodiny nasledujúceho dňa. Navyše, v zmysle najnovšieho uznesenia vlády budeme môcť ísť od 27. januára do zamestnania, do prírody, na poštu či na benzínku výlučne s negatívnym antigénovým alebo PCR testom, ktorého dátum nie je starší ako 18. január 2021.

Výnimku však budú mať tí z nás, čo sa vyliečili z Covidu v období posledných 90 dní: negatívny test vo vyššie uvedených a ďalších situáciách nepotrebujú, postačí im potvrdenie od lekára, že ochorenie prekonali. Výnimka sa týka tiež ľudí, ktorí boli zaočkovaní proti Covid-19 aj druhou dávkou vakcíny a od ich očkovania uplynulo aspoň 14 dní. Negatívny test pri pobyte v prírode sa nebude vyžadovať ani od ťažko zdravotne postihnutých ľudí na vozíčku, detí do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov.

Testovanie antigénovým alebo PCR testom by sme mali absolvovať v priebehu 9 dní, od pondelka 18. januára do utorka 26. januára. Počas toho obdobia pritom zostáva v platnosti zákaz vychádzania s tými výnimkami, ktoré vláda schválila ešte na Silvestra. V uznesení vlády z 31. decembra 2020 sa však v tejto súvislosti o nejakej výhode v prípade prekonania ochorenia Covid nehovorí. „Pokiaľ sa konkrétna situácia medzi výnimkami nenachádza, v tom prípade platí zákaz vychádzania,“ pripomenula hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová. (Informácie nájdete napríklad na linku https://korona.gov.sk/zakaz-vychadzania).

Zdroj: TASR Lukáš Grinaj

Test nemusia mať ani ľudia, ktorých zaočkovali proti Covid-19 aj druhou dávkou vakcíny a od očkovania uplynulo aspoň 14 dní.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) sa však na ľudí, ktorí sa vyliečili z Covidu, nevzťahujú niektoré z iných povinností, určené vyhláškami tohto úradu. Napríklad to, že po návrate zo zahraničia nemusia ísť do karantény. „Osoby, ktoré prekonali ochorenie Covid-19 a majú o tom potvrdenie od lekára, vstúpia na územie Slovenskej republiky a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili výlučne krajiny Európskej únie, Island, Nórske kráľovstvo, Lichtenštajnské kniežatstvo alebo Švajčiarsku konfederáciu, nemusia ísť do izolácie v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení,“ spresnili hygienici pre náš web banoviny.sk.

Výnimka sa týka aj situácie, keď ste prekonali Covid, máte o tom potvrdenie od lekára a prišli ste do kontaktu s pozitívnou osobou. Ani v tomto prípade nemusíte ísť do izolácie s následným PCR testovaním.

Sprísnený lockdown bude v okresoch s lepšou epidemickou situáciou platiť do 2. februára, v ostatných do 7. februára, pričom ich obyvatelia sa budú musieť opäť otestovať. Tí, ktorí v ostatných troch mesiacoch prekonali Covid, sa môžu riadiť rovnakými pravidlami ako ľudia s negatívnym testom. 

Kde nebudete potrebovať test:

Doklad o negatívnom teste sa od 27. januára bude vyžadovať v rôznych situáciách. Nebudete ho však musieť mať pri nákupe nevyhnutných životných potrieb, teda najmä potravín liekov, zdravotníckych pomôcok, hygienického a drogériového tovaru či potrieb pre zvieratá. Výnimka sa týka aj cesty, ktorej zmyslom je zabezpečiť starostlivosť o deti alebo domáce zvieratá, tiež cesty k lekárovi, na testovacie odberné miesto, na krst či na pohreb a ďalšie.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie