Nové opatrenia: Ani ústupok pre seniorcentrá nedovolí mnohým starkým stráviť Vianoce doma

19.12.2020

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Hoci odporúčanie ministerstva práce, posvätené hlavným hygienikom a epidemiológmi, umožňuje vziať si svojho blízkeho zo seniorcentra na Vianoce domov, mnohým sa to nepodarí. Nie všetky sociálne zariadenia a nie všetci príbuzní totiž vedia splniť najnovšie podmienky diktované pandémiou.

Niektoré seniorcentrá sú také opatrné, že už od leta zakázali príbuzným návštevy aj v exteriéri, nepovoľujú im dokonca ani stretnutie "cez plot". To znamená, že starkí sa so svojimi najbližšími nevideli celých šesť mesiacov. „Takéto dlhé odlúčenie znášajú veľmi ťažko, vidíme, ako strácajú chuť do života, idú dole psychicky a následne aj fyzicky,“ konštatovala smutne opatrovateľka v seniorcentre neďaleko hlavného mesta, kde sú umiestnení aj Bratislavčania, odkázaní na 24-hodinovú opateru.

Odlúčenie od rodiny trápi starých ľudí často viac ako hrozba Covidu, mnohým sa ani nedá vysvetliť, prečo je takéto opatrenie potrebné. Najnovšie usmernenie, ktoré vypracovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva a epidemiológmi, určilo podmienky, za akých si môžete vziať svojich blízkych počas Vianoc domov. Ide však len o odporúčanie, konečné rozhodnutie zostáva na konkrétnom sociálnom zariadení.

Podľa spomínaného usmernenia môžu seniori, ktorí mali v posledných 90 dňoch pozitívny test na Covid, ale karanténu už ukončili a sú bez príznakov ochorenia, stráviť sviatky so svojou rodinou, pričom pred návratom do zariadenia nepotrebujú antigénový alebo PCR test. Niektoré seniorcentrá to však neprijali a pri návrate žiadajú test aj od tých klientov, ktorí Covid už prekonali. Práve to odrádza našu čitateľku Máriu, ktorej mama žije v sociálnom zariadení neďaleko Bratislavy.

Stará pani sa vyliečila z Covidu pred 6 týždňami, dnes už nemá žiadne príznaky ochorenia. „Rada by som ju vzala domov aspoň na pár dní, ale neviem si predstaviť to dlhé čakanie na testovanie niekde pred odberným miestom, navyše v tomto chladnom počasí,“ komentovala čitateľka. Zo zariadenia totiž dostala pokyn, že pri návrate musí jej mama priniesť negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 24 hodín. Svoju mamu nemôže počas sviatkov ani navštíviť, seniorcentrum totiž nedokázalo vytvoriť návštevný priestor v exteriéri pri dodržaní potrebných epidemických opatrení.

V Seniorcentre Staré Mesto na Podjavorinskej ulici sa o testovanie klientov postarajú sami. „Strávenie sviatkov v domácom prostredí u príbuzných je, samozrejme, možné. Po návrate bude klient otestovaný,“ potvrdil riaditeľ zariadenia Matej Alex. Príbuzní týchto starkých oceňujú aj to, že ich naďalej môžu navštevovať, hoci od septembra výlučne v exteriéri. Návštevy sú časovo obmedzené a presne naplánované, aby sa nezišlo viac ľudí naraz. V exteriéri zriadili návštevný priestor podobný terasám, s ohrievačom a sedením tak, aby klienti neprechladli.  

Zdroj: Google Maps

​V Seniorcentre Staré Mesto pripravili pre starkých vianočné prekvapenie.

„V čase pandémie budú aj vianočné sviatky trocha iné. My si myslíme, že nakoniec budú pre klientov zaujímavé a nezabudnuteľné aj vďaka podujatiu, ktoré pripravilo oddelenie kultúry Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto,“ prezradil riaditeľ. (Na stredu 16. decembra naplánovali klavírny koncert na terase, ktorý mohli starkí sledovať z okien.) Aj samotný Štedrý večer bude prebiehať ako zvyčajne, samozrejme, s dôrazom na protipandemické opatrenia.

Bez ohľadu  na sviatky je režim v tomto seniorcentre nastavený tak, aby sa minimalizovala možnosť nákazy. Už od marca dodržiavajú prísne opatrenia, monitorujú zdravotný stav klientov aj zamestnancov, ktorých pri akomkoľvek náznaku vírusového ochorenia preventívne nechajú  doma. „Je to denno-denný personálny manažment, ale zatiaľ sa zdá, že je úspešný. Možno aj vďaka takejto dôslednosti sa v Seniorcentre Staré Mesto neodohral scenár známy z iných podobných zariadení. Veríme, že sa nám tento stav podarí udržať až do obdobia, keď bude k dispozícii vakcína,“ uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Hovorkyňa hlavného mesta, pod ktoré patrí sedem zariadení pre seniorov, ubezpečuje, že aj im záleží na podpore psychického a zdravotného stavu klientov a úzkej spolupráci s rodinami v tomto náročnom období. „Aby sme klientom mestských zariadení umožnili bezpečný kontakt s blízkymi, pripravili sme možnosť prijímať návštevy v exteriéri vo vyhrievaných stanoch. Návštevy v interiéroch zariadenia v zhode s usmernením hlavného hygienika minimalizujeme na prípady, kde nie je iná možnosť vzhľadom k stavu klienta. Špeciálnym spôsobom teda pristupujeme k tým, ktorí vyžadujú paliatívnu starostlivosť,“ priblížila Katarína Rajčanová.

V súčasnej vážnej epidemiologickej situácii je podľa nej mimoriadne dôležité, aby rodinní príslušníci boli dôslední v dodržiavaní opatrení.  Všetci členovia rodiny by mali aspoň 5 dní pred návštevou zariadenia obmedziť svoje kontakty, vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí a  absolvovať antigénové alebo PCR testovanie.

Zdroj: TASR

​Návštevy v interiéri seniorcentra sú umožnené len u klientov vo vážnom zdravotnom stave.

Odporúčania ministerstva pre zariadenia sociálnych služieb:

- Na Vianoce môžu ísť k svojim rodinám klienti, ktorí v posledných 90 dňoch mali pozitívny test na chorenie Covid-19 a sú po ukončenej karanténe, bez príznakov ochorenia. Do zariadenia sa potom môžu bezpečne vrátiť bez potreby absolvovania antigénového alebo PCR testu.

- Ak títo klienti v rámci svojho pobytu mimo zariadenia prekročia obdobie 90 dní po potvrdenej pozitivite Covid-19, resp. majú klinické príznaky tohto ochorenia, rezort práce odporúča zariadeniam pretestovať klientov antigénovým testom. Druhou možnosťou je, že sa klienti preukážu negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 24 hodín.

- Klienti, ktorí mali v zariadení v rámci posledného priebežného 10-dňového testovania antigénovými testami negatívny výsledok, môžu rovnako zariadenie počas sviatkov bezpečne opustiť. Ministerstvo práce však pri ich návrate odporúča zariadeniam otestovať ich antigénovým testom, resp. klienti sa môžu preukázať negatívnym PCR testom, ktorý nebude starší ako 24 hodín.

- Počas vianočných sviatkov nebudú môcť opustiť zariadenie klienti, ktorí mali v rámci posledného priebežného 10-dňového testovania antigénovými testami pozitívny výsledok.

- Usmernenie rezortu práce umožňuje klientom počas nadchádzajúcich sviatkov prijímať návštevy príbuzných. Bude to ale možné iba v tých zariadeniach a v častiach zariadení, ktoré nie sú v karanténe, a za prísnych epidemických opatrení.

- V zariadeniach, kde je nariadená karanténa, resp. v jeho časti, nebudú umožnené návštevy. 

- V ostatných zariadeniach sa návštevy uskutočnia za  prísnych podmienok – napríklad čas návštevy nesmie presiahnuť 1 hodinu, dodržať treba aj stanovený minimálny časový odstup medzi návštevami, aby sa stihli priestory po návšteve vydezinfikovať a podobne.

- Ministerstvo tiež odporúča zariadeniam, aby každú návštevu, ktorá sa nevie preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 24 hodín, otestovali antigénovým testom. Potrebné antigénové testy ministerstvo dodalo seniorcentrám bezplatne a malo by ich byť dosť.

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

(ac)

Páčil sa vám článok?