ADVENTNÝ ROZHOVOR č.2: Herečka Zuzana Dančiaková preferuje živý stromček aj kvôli svojmu nebohému otcovi

2.12.2020

Zdroj: koláž abn/FB Z.D.

Páčil sa vám článok?

V rámci adventného obdobia vám prinášame sériu rozhovorov so známymi ľuďmi, ktorí sa netaja tým, že majú Vianoce veľmi radi a poprosili sme ich, aby kúsok zo svojej sviatočnej atmosféry poslali aj vám. Dnes spovedáme herečku Zuzanu Dančiakovú - dcéru populárneho Stana Dančiaka, ktorý nás pred vyše dvoma rokmi definitívne opustil.

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?

Nespomínam si na prvé Vianoce, ale to asi nikto. Skoro každé Vianoce sme trávili doma v kruhu rodiny. Na pár výnimiek, raz sme boli v Tatrách a párkrát na chalupe na Hodruši. Ale viem, že som vždy bola s úžasnými ľuďmi. A hlavne s tatinom a maminou...

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Určite áno. Vždy som pod stromčekom našla niečo, po čom som túžila...

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Vianoce sú pre mňa o rodine. Možno si poviete, že je to klišé, ale u mňa je to tak. Posledných 15 rokov si uvedomujem silu rodiny viac, ako kedysi. Každé Vianoce som trávila u rodičov. A čím som bola staršia, tým viac som sa tešila z ich prítomnosti. Ani tento rok nebude iný, hoci pri našom stole už tretí rok bude chýbať vzácny človek - náš otec. 

Zdroj: koláž abn - archív Z.D.

​​​Stano s manželkou Darinou sa vzali v roku 1969 a tá sa o neho starala spolu s ich dcérou Zuzanou až do leta 2018, kedy nás pán Dančiak, ktorý bol legendou slovenského divadelníctva, filmovej a televíznej tvorby, rozhlasovej zábavy, ale aj dabingu navždy opustil... 

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Tento rok je trochu iný, ako tie minulé. Zasiahla nás korona. Ale roky dozadu, som robila adventné venčeky, vianočné sviečky. Tento rok to nevyšlo. Ale recyklovali sme venček z minulého roku, takže tradícia pálenia sviečok je zachovaná. Samozrejme, že k nám chodí Mikuláš. Môj brat Martin má malého syna Adamka, takže jeden balíček bude veľký. Človek to má zafixované z detstva. Robím presne to, čo robila moja mamina. V noci vstanem a obdarúvam mojich drahých. Prechádzky mestom sú pre mňa veľmi dôležité. Ale nie kvôli cigánskym pečienkam a masteným lokšiam. Pre mňa je prechádzka starým mestom magická. A v čase adventu obzvlášť. Svietniky v oblokoch, trochu mrazivo, občas počuť smiech a v hlave si predstavujem, ako toto mesto vyzeralo pre mnohými rokmi. Skoro pri každom dome sa mi vynorí spomienka na detstvo. Ulice mám pospájané zážitkami. Myslím na ľudí, ktorých tam už, žiaľ, nestretnem. A keď je kde, dám si hlt vareného vína a pozerám sa na Dunaj. Málokto si to uvedomuje, ale Dunaj je nádherná rieka.

Zdroj: koláž abn

​Stano Dančiak pri Dunaji s dcérou, ktorá si pri zapaľovaní sviečok na adventných vencoch vždy na neho spomenie...

Ako vyzerá vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Hlavnou kuchárkou ste vy alebo mamina? Aj pečiete vianočné koláče a zákusky a ak áno, tak ktoré sú najobľúbenejšie?

Na Vianoce máme vždy hríbovú polievku, ktorú ma naučil variť Martinko Porubjak a ja som ju za tie roky priviedla k dokonalosti, na čo som veľmi pyšná. Maminka si varí žobrácku kapustovú polievku. Kapusta a slivky. Nikdy som ju nejedla. Akosi sa mi nepáči, ale je to tradícia z jej rodiny, tak to dodržiavame. Máme samozrejme kapra, toho mamina miluje. Ja s mojím priateľom máme vyprážané filé. Kapra nejem. Ani môj tatino ho nejedol. Je to asi jediná ryba, ktorú nemám rada. Ale myslím, že to mám tiež z detstva. Na Vianoce sedieť pri stole a hrať sa s kosťami, keď pod stromčekom sú darčeky? To odo mňa predsa nikto nemohol chcieť. Robíme dva šaláty. Jeden majonézový s cibuľou a jeden majonézový s zelerom. Máme oplátky s medom a cesnakom. Jabĺčka nekrájame. Kvôli mne. Mám z toho strach. Hlavnou kuchárkou som už roky ja. Na Vianoce som vždy varila, aby si mamina mohla aspoň raz v roku dopriať čas pre seba. No a posledné dva roky, je to už nevyhnutnosť. Maminka nám ochorela, ale pomáha mi. Robí pomocné práce. Koláče sa u nás vždy piekli vo veľkom. Vanilkové rožteky, medvedie labky, orechovník, makovník, aj štedrák sa občas podaril, ale samozrejme aj medovníčky. Robievala som aj snehové vločky z bielkov, ale mamina nemá dobrú rúru a ani nie je čas, takže tento rok som koláčiky objednala cez kamarátku. Mojimi najobľúbenejšími zákuskami sú višňové guľky a šuhajdy. 

Zdroj: koláž abn/FB S.D.

​Otec veľmi chýba aj najstaršiemu potomkovi - Stanislavovi Dančiakovi mladšiemu, ktorý sa stal úspešným scenáristom... 

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate aj veniec na vchodových dverách?

Mávame živý. Ja viem, mnoho ľudí sa na mňa škaredo pozrie, keď to poviem. Ale viete, môj tatinko nevidel, tak aspoň cítil vôňu ihličia a mohol si tak predstaviť, ako je ozdobený. Aj na dverách máme veniec. Robila som ho sama. Je z orechov a svietia na ňom rolničky. Stromček ozdobujem s mojím synovcom, takže nie je to v presný termín, ale najneskôr 23.12. a máme ho až do Troch kráľov, teda 6. januára. 

Zdroj: FB Z.D.

U Dančiakovcov býva vždy živý stromček a zdá sa, že v prípade Zuzany vznikla aj tradícia fotografovať sa pri ňom.

​Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín?

Samozrejme Tichá noc. A vždy na Vianoce si pustím tatinkovu najobľúbenejšiu pieseň, ktorá sa volá Biela ruža rozkvitala. Nie je síce vianočná, ale pre mňa sa vianočnou stala.

​(ars)

Páčil sa vám článok?