ADVENTNÝ ROZHOVOR č. 1: Primáš Diabolských huslí Ján Berky zažil prvé Vianoce v Rusoveckom kaštieli

1.12.2020

Zdroj: diabolskehusle.sk

Páčil sa vám článok?

Nielen deti už pomaly odrátavajú dni, ktoré chýbajú do začiatku Vianoc. Tie väčšinou prídu tak rýchlo, že sa ani nenazdáme. Tento rok sme sa v rámci adventného obdobia rozhodli urobiť sériu rozhovorov so známymi ľuďmi, ktorí sa netaja tým, že Vianoce majú veľmi radi a poprosili ich, aby kúsok z tej svojej sviatočnej atmosféry poslali aj vám...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?

Moje prvé Vianoce boli v Rusovciach v kaštieli, kde sme bývali do mojich ôsmich rokov. Vždy sme mali veľký stromček a my deti, ja a moja staršia sestra Aninka sme mali veľa darčekov. A bolo to veľmi krásne obdobie, keď SĽUK-ári žili ako jedna veľká rodina.

Zdroj: archív J.B.

​Ján Berky Mrenica so sestrou a rodičmi na Vianoce v kaštieli Rusovce...

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Dostal som pod stromček ako vianočný darček veľké autíčko z Ameriky. Tonka. Bol to veľký angličák...

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok? 

Vianoce sú pre mňa ozaj sviatok pokoja, lásky, rodinného šťastia a pohody.

Zdroj: archív J.B.

​Nebohý Ján Berky - Mrenica senior so svojou vnučkou...

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Tak napríklad na Mikuláša si stále dávame do topánok, aj keď sme doma už len dvaja s manželkou, nejaké sladkosti a z recesie sem-tam aj cibuľu či zemiak. Adventný veniec máme v byte každý rok, ale vianočné trhy mi neskutočne chýbajú. Chodil som na ne pravidelne ešte aj s rodičmi, keď žili. A veľa kamarátov som na námestí vždy postretal. Každý vravieval, že sa tam zastavil len na chvíľu, lebo inak sa veľmi ponáhľa na nákupy či domov, ale neraz sme tam potom pri ruskom čaji vydržali až do záverečnej.

Zdroj: archív J.B.

​Na jednom z vianočných koncertov si Jano Berky zahral spolu so svojím synovcom Eugenom Botošom (vpravo)

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy s prípravou jedál či nápojov? 

U nás sa uvarí pred večerou polievka, ktorú voláme hladovka – a ide o cibuľovo-mrkvovo-zemiakovú kombináciu. Varím ju ja. Na večeru máme klasicky - rybu. Ja s opekanými zemiakmi, nakoľko nemám rád majonézu a šalát si teda dá jedine moja pani manželka. Väčšinou máme dva i viac druhov rýb, pretože z kapra zjem naozaj len kúsok aj to len z tradície, preto, že sú Vianoce. Pred večerou rozkrojím jabĺčko, následne máme oplátky s medom a orech. Po večeri sa ako dezert podáva Vianočná torta, ale počas celých sviatkov sa u nás najviac míňa vianočné pečivo. Priznám sa, že ho viem zjesť na tony...

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate veniec aj na vchodových dverách?

Keď bola naša Saška ešte dieťa, tak sme sa snažili mať stromček živý, ale keď už bola väčšia, tak sme prešli na umelý. O vianočnú výzdobu sa v našej domácnosti stará moja pani manželka. Ja mám na starosti hudbu a televízny program. Mali sme skoro vždy v minulosti aj venček pri dverách, ale tento rok ho nemáme kam zavesiť, pretože nám chodby v paneláku maľovali a je mi ľúto do steny nabíjať nový klinček.   

Zdroj: archív J.B.

​Nie je nič viac, než keď sa počas sviatkov postretáva najbližšia rodina...

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín?

U nás každý rok hrá CD Robo Kazík  Vianoce, The  Singers Unlimited – Vianočný album a aj moje CD pre detičky Bambuľka - spieva Vianoce, ktoré naspievala moja neterka z Viedne Bianca. Texty robil Dušan Giertl a ako autor hudby je tam aj Palko Novotný alias Salko.

Spoločne naspievali napríklad aj túto vianočnú pieseň:

(ars)

Páčil sa vám článok?