Je v tom chaos! Naozaj sa karanténa predlžuje ľuďom, ktorí si dali pozitívny výsledok z plošného testovania preveriť PCR testom?

12.11.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Celoplošné testovanie sa síce podarilo vďaka mimoriadnemu nasadeniu samospráv zrealizovať, no horšie je to s následnými informáciami pre Covid pozitívnych. Rozporuplné je napríklad usmernenie o dĺžke karantény pre ľudí, ktorí si pozitívny výsledok antigénového testu dali o dva či tri dni preveriť presnejším PCR testom. Od ktorého dátumu sa im ráta povinnosť 10-dňovej izolácie?

Jasno v tejto otázke nemá ani Bratislavčan Martin, ktorý sa rozhodol, že si dá pozitívny výsledok z plošného testovania potvrdiť PCR testom v nemocnici na bratislavských Kramároch. Už vtedy nastal problém. Hoci prišiel s odporúčaním od svojej obvodnej lekárky, takmer skončil s pokutou za nedodržanie karantény.Informácie, ktoré sme na jeho podnet zisťovali u kompetentných, si protirečili. „Ľudia, ktorí mali pozitívny výsledok antigénového testu, by mali dodržať následnú desaťdňovú domácu izoláciu... Existuje však výnimka z izolácie a to je cesta na PCR test,“ reagoval rezort zdravotníctva. Naopak, Univerzitná nemocnica Bratislava, pod ktorú patrí aj nemocnica na Kramároch, tvrdila:  „Osoba, ktorá bola pozitívne testovaná antigénovym testom, musí dodržať 10-dňovú domácu karanténu.“

PCR test, ktorý je oveľa presnejší ako antigénový test, si dal náš čitateľ nakoniec urobiť v súkromnom laboratóriu a podobne ako on postupovali ďalší Covid pozitívni. Otázka však je, od ktorého dňa sa im ráta povinnosť zostať 10 dní v karanténe – od dátumu celoplošného testovania, alebo následného PCR testu?

„PCR test, ktorý som absolvoval 5. novembra, mi tiež vyšiel pozitívne. Hoci iba potvrdil výsledok z plošného testovania, dostal som inštrukciu, že sa mi karanténa predlžuje až do nedele 15. novembra. Keby som z vlastnej iniciatívy nešiel na PCR test, povinnosť izolácie by sa mi už skončila,“ približuje Bratislavčan Martin, ktorý až doteraz nemal žiadne príznaky ochorenia Covid-19. My sme však na Úrade verejného zdravotníctva dostali inú odpoveď. „V prípade, že je človek bezpríznakový, povinnosť karantény sa mu končí 10 dní od absolvovania antigénového testu v rámci celoplošného testovania. Teda nie 10 dní od následného absolvovania PCR testu,“ informovala hovorkyňa Daša Račková.  

Mnohých ľudí zmiatlo aj vyjadrenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího po rokovaní vlády v stredu, podľa ktorého má ukončenie povinnej karantény potvrdiť lekár. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová nám ešte minulý týždeň dala takéto stanovisko: „Ak ide o pozitívny výsledok antigénového testu, izolácia sa končí v prípade bezpríznakového priebehu na 10.  deň. V prípade potreby je možné sa preukázať certifikátom, na ktorom je dátum realizovania testu, z tohto údaju je zrejmé aj to, kedy sa končí 10- dňová izolácia.“

Zároveň ale uviedla, že v prípade potreby si občania môžu vyžiadať od svojho všeobecného lekára potvrdenie o absolvovaní 10-dňovej izolácie a vtedy je na základe usmernenia hlavného hygienika osoba považovaná za neinfekčnú. 

„V prípade asymptomatického priebehu izolácie sa karanténa končí po 10 dňoch. Môže sa však stať, že priebeh ochorenia asymptomatický nebude, vtedy je osoba povinná kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup. Kontrolný orgán nevie na základe certifikátu posúdiť, či bola osoba počas domácej izolácie bez príznakov ochorenia alebo nie. Preto je v tomto prípade potrebné sa pri vstupe na pracovisko a do prevádzky preukázať dokladom o prekonaní COVID-19, čo je napríklad potvrdenie od lekára (pozitívne testovaná osoba mu bola povinná sa nahlásiť). Za doklad možno považovať tiež potvrdenie o výnimke podľa vzoru vo vyhláške,“ informovala Zuzana Eliášová.

​(ac)

Páčil sa vám článok?