Chcete si potvrdiť výsledok plošného testovania na PCR teste? Na Kramáre vo vlastnom záujme nechoďte

5.11.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ "Bolo to šialené, neveril som, že sa to deje." Takto vidí Bratislavčan Martin situáciu, ktorá nastala, keď si chcel v nemocnici na Kramároch potvrdiť svoj výsledok z plošného testovania. Nepomohla mu ani žiadanka od lekárky, riešili ho policajti.

Martina (skutočné meno sme vymenili) v nedeľu v rámci celoplošného testovania určili ako pozitívneho na koronavírus. Rozhodol sa, že to chce  mať definitívne potvrdené, aby mal istotu, že ochorenie naozaj prekonal.

Vybavený žiadankou od svojej lekárky na vykonanie PCR testu sa v stredu vybral na Kramáre. Cestou od zaparkovaného auta k odbernému miestu sa ľuďom vyhýbal. Tu ho však čakal šok, test mu urobiť odmietli. "O jedenástej tam nebol nikto, bol som jediný pacient. Spýtali sa ma, či som absolvoval celoplošné testovanie. Povedal som im pravdu i to, že som mal pozitívny výsledok. Reagovali, že majú pokyn zhora ľudí s pozitívnym výsledkom netestovať, lebo je to zbytočné. Vraj tomu nerozumiem, že sa desať dní nesmiem pohnúť z domu a až potom si môžem ísť urobiť PCR test, tvrdili mi s tým, či si uvedomujem, že porušujem karanténu. No pokiaľ viem, testovať sa človek ísť môže, bol som naozaj ako obarený. Poslali ma preč, hoci tam nemali nikoho," vysvetľuje Martin.

Ako kráčal k autu, spomenul si na text zo stránky somzodpovedny.sk, kde radia tým, ktorí nedôverujú výsledkom antigénových testov, absolvovať testy PCR. Rozhodol sa preto vrátiť.

Zdroj: somzodpovedny.sk

Text zo stránky somzodpovedny.sk.

Situácia sa však zmenila, namiesto zdravotníčky sa mu po návrate venoval zdravotník, no najmä dvojica policajtov. "Aj som im čítal, čo sa nachádza na stránke zriadenej štátom, argumentoval, že mám žiadanku od lekárky, márne. Zdravotník mi vysvetľoval, ako je testovanie v mojom prípade zbytočné, pretože na tisíc percent budem pozitívny a či si uvedomujem, že nemám čo hľadať mimo domu. Po chvíli odišiel a venovali sa mi už iba policajti. Debata sa krútila už len okolo toho, či odídem bez pokuty alebo ma zbalia. Nakoniec som odišiel bez pokuty a pri odchode mi policajt odkázal, nech sa neopovážim najbližších 10 dní vystrčiť nos z domu. A dodám, že ma štvalo, prečo so mnou diskutovali, či budem testovaný, aj policajti. Hádam ich do mojich zdravotných vecí nič nie je a nerozumiem, prečo sa špekuluje, keď moja lekárka požiada o test," spomína Martin. Miestny zdravotník dokonca povedal, že by chcel vidieť tú lekárku, ktorá ho v tejto situácii poslala na PCR test.

Martin je stále z postupu pracoviska šokovaný. "Jednoducho je dobré vedieť, že to máte skutočne za sebou. Ak budem mať istotu, môžem časom ako imúnny napríklad navštíviť vážne chorú mamu, ktorú som mesiace ani nevidel. Na možnú falošnú pozitivitu testu použitom pri plošnom testovaní, ktorá je 0,4 percenta, upozorňuje i biochemik Pavol Čekan, takže stopercentnú istotu jednoducho neposkytuje," vysvetľuje .

Miesto, kde sa nechá otestovať, si pritom nevybral náhodne, hoci predtým uvažoval o teste priamo z auta. Od známej sa dozvedel, že na test sa dostane tak, že bude mať žiadanku od svojej lekárky. Pozitívny výsledok z antigénového testovania je dostatočný dôvod. Lekárka s tým nemala žiadny problém a žiadanku o vykonanie PCR testu mu vystavila a zaslala mailom. "Jednoducho s tým prídete na nejaké odberné miesto a urobia vám PCR," ubezpečila ho. Martin mal ešte obavy, či nebude potrebovať covid pas, ktorého vydanie cez stránku korona.gov.sk trvá celé dni, no ubezpečila ho, že v tomto prípade nie.

"Po tom, čo som našiel na stránke korona.gov.sk, som zneistel, či by mi test urobili aj na drive in odbernom mieste,  a tak som sa rozhodol ísť na klasické odberové miesto na Kramároch" vysvetľuje Martin, prečo jeho kroky smerovali práve sem.

Zdroj: korona.gov.sk

Po prečítaní tohto textu na stránke korona.gov.sk si Martin nebol istý, či mu urobia bez covid pasu test aj z auta, a tak sa rozhodol ísť na klasické odberové miesto na Kramároch.

Pripomeňme, že epidemiologička Zuzana Krištúfková stredajší vysoký počet pozitívne testovaných pripísala tomu, že sa zrejme dalo otestovať veľa ľudí, ktorí boli pozitívni na plošnom testovaní. "Jednou z príčin môže byť aj to, že osoby, ktoré boli pozitívne pri plošnom testovaní antigénovými testami, si chceli overiť PCR testom, či je naozaj tak," uviedla pre TV JOJ Krištúfková. Urobila tak napríklad i prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková. 

S otázkami, či bol postup na odbernom mieste UNB Bratislava na Kramároch správny, sme oslovili i ministerstvo zdravotníctva, lebo vyzeralo to naozaj tak, akoby chceli pacientovi zabrániť, aby si mohol výsledky z plošného testovania overiť presnejšími testami. Odpoveď na položené otázky sme síce nedostali, no i tak je z reakcie ministerstva jasné, že Martin svojím konaním nariadenie neporušil. "Ľudia, ktorí mali pozitívny výsledok antigénového testu, by mali dodržať následnú desaťdňovú domácu izoláciu. Cieľom je zamedziť možnému ďalšiemu šíreniu vírusu. Na základe vyhlášky č. 15/2020 Úradu verejného zdravotníctva však existuje výnimka z izolácie a to je cesta na PCR test," odpovedala na naše otázky hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Dotyčná osoba sa mala riadiť nariadením ÚVZ, teda osoba, ktorá bola pozitívne testovaná antigenovym testom, musí dodržať 10 dňovú domácu karanténu," uviedla nám napriek tomu hovorkyňa UNB Eva Kliská. 

(ms)

Páčil sa vám článok?