FOTO: Námestie slobody vyzerá čoraz horšie - prečo sa nedokončila revitalizácia priestranstva?

19.8.2020

Zdroj: FB Alena Heribanová

Páčil sa vám článok?

Moderátorka Alena Heribanová začala na sociálnej sieti zverejňovať fotografie verejných priestranstiev v Bratislave, ktoré sú podľa nej hanbou mesta a chce dosiahnuť, aby si to kompetentní uvedomili a začali ich postupne dávať do poriadku. Po kritike stavu okolia Hlavnej stanice svoju pozornosť upriamila na Námestie slobody, ktorému dominuje zdevastovaná fontána a zanedbané okolie...

"Naša Bratislava. Dnešná tvár jednej z najväčších a najkrajších fontán. Iba pár metrov vzdialená od budovy Vlády SR a STU tak spolu s Námestím Slobody tvorí srdce vládnej a univerzitnej štvrte. Tvar fontány, lipový kvet, je symbolom Slovenska. Taký bol aspoň zámer tvorcu, architekta Karola Lacka. Čoho symbolom je dnes?" pýta sa Alena Heribanová na svojom facebookovom profile, na ktorý včera pribudli fotografie z Námestia slobody. Vidno na nich poškodenú a nevkusne pomaľovanú fontánu, ktorá sa mala v rámci plánovanej revitalizácie celého priestranstva zrekonštruovať.

Zdroj: FB Alena Heribanová

Fontána Družba je na viacerých miestach poškodená a nevkusne "vyzdobená" grafitami...

Zdroj: FB Alena Heribanová
Z dlažby neďaleko fontány vyrastá burina, čo je neklamným znakom toho, že sa o komplexnú údržbu nikto nestará...

Na revitalizácii Námestia slobody sa dohodol ešte bývalý primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s developerom HB Reavis, ktorý do prác v prvej etape mal investovať okolo pol milióna eur, pričom mesto sa na projekte podieľalo sumou 120-tisíc eur. "My sme si už svoje záväzky v rámci prvej etapy revitalizácie Námestia slobody splnili. Momentálne celé priestranstvo prevzal do svojej správy magistrát a vedenie mesta sa musí rozhodnúť či bude v obnove námestia pokračovať v spolupráci s nami alebo si vyberie iného partnera, prípadne ju bude financovať z vlastných prostriedkov," povedala pre Bratislavské noviny Martina Jamrichová, ktorá ma v rámci spoločnosti HB Reavis na starosti mediálnu komunikáciu.  

Ešte vlani bol na časť Námestia slobody položený nový trávnik, ktorý však vyschol, o čom sme písali tu:

​Už vtedy bolo evidentné, že nové vedenie mesta akoby nemalo záujem pokračovať v revitalizácii Námestia slobody a vlani z priestranstva zmizlo dokonca aj oplotenie okolo fontány, ktorej obnova bola vykalkulovaná na takmer jeden milión eur, ale napokon sa ani nezačala. Očakávalo sa, že by sa s prácami mohlo pokračovať tento rok, ale zatiaľ sa na námestí nič pozitívne nedeje, akurát sa tu realizujú rôzni pouliční "umelci", aby tu zanechali svoje "podpisy" či odkazy a pomaľovali fontánu, múriky, lavičky či koše.

Zdroj: FB Alena Heribanová

​Takto momentálne vyzerajú jedny zo schodov, ktoré sa na Námestí slobody nachádzajú...

(ars)  

Páčil sa vám článok?