FOTO: Nový trávnik na Námestí slobody totálne vyschol - aký osud ho teraz čaká?

10.6.2019

Zdroj: FB P.K.

Páčil sa vám článok?

Viacero Bratislavčanov včera a dnes na sociálnych sieťach zdieľalo alebo komentovalo fotografie čerstvo položeného trávnika na revitalizovanom Námestí slobody. Ten za tri dni úplne vyschol a vyzerá naozaj tragicky. Zisťovali sme, koho je to chyba a čo s tým budú kompetentní robiť...

Fotografie totálne zdecimovaného trávniku zavesil na sociálnu sieť včera pán Peter Kozmon a okamžite na to ľudia živo reagovali. Podľa jeho informácií bol trávnik na Námestie slobody položený 7. júna 2019 a odvtedy nebol ani raz poliaty, takže pochopiteľne po víkendových horúčavách vyzeral v nedeľu podvečer takto:

Zdroj: FB P.K.

​Podľa jedného z diskutujúcich poškodili v máji pri revitalizácii námestia pred Úradom vlády bágrom úplne nový automatizovaný zavlažovací systém a toto je spolu s intenzívnym slnečných žiarením negatívny dôsledok...

Zdroj: FB P.K.

​Otázne zostáva, kto v tomto prípade zlyhal, nakoľko podľa pôvodnej dohody medzi developerom HB Reavis a bývalým vedením mesta ešte za éry Iva Nesrovnala sa o revitalizáciu mala postarať firma na vlastné náklady, ale samotná údržba celého priestranstva bola v kompetencii mesta. Bratislavské noviny kontaktovali dnes s konkrétnymi otázkami ešte predpoludním hovorcu Magistrátu hlavného mesta SR Petra Bublu, ktorý nám poslal nasledujúcu odpoveď: "Trávnatý koberec na Námestie Slobody kládol developer HB Reavis na základe zmluvy o spolupráci v rámci revitalizácie námestia podpísanej ešte predchádzajúcim vedením mesta. Funkčnosť závlahového zariadenia, ktoré sa nachádza v zemi ešte v piatok počas kladenia trávnatého koberca vyskúšali, ale cez víkend prišlo pravdepodobne k jeho poruche a za ten čas sa trávnik dostal do stavu, ktorý momentálne všetci vidíme."

Nakoľko však stovky ľudí uverejnené fotografie zdieľalo na sociálnych sieťach a vyzývalo rôznymi spôsobmi primátora Bratislavy, aby sa k vzniknutej situácii vyjadril a preto podvečer zverejnil Matúš Vallo ako aj bratislavský magistrát na svojich oficiálnych facebookových profiloch veľmi podobné vyjadrenie. 

Zdroj: FB M.V.

​"Dohodli sme s developerom, že pokiaľ sa do 4 dní, kedy sa trávnik bude intenzívne zavlažovať nechytí, developer zabezpečí jeho kompletnú výmenu. Túto realizáciu hlavné mesto, samozrejme, prevziať nemôže a preberieme to až po prvej kosbe nového trávnika. Vzniknutá situácia nás mrzí," dodal primátor. 

(ars)

Páčil sa vám článok?