Zle nastavený systém svetelnej signalizácie na križovatke v Dúbravke - neuveríte ako dlho tu čakajú vodiči na "zelenú"...

13.8.2020

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Predstavte si situáciu, že bývate napríklad v Stupave a ráno sa ponáhľate autom do práce v Bratislave. Hoci v kolóne iných vozidiel, ale relatívne v pohode sa dostanete okolo Záhorskej Bystrice a cez Lamač až do Dúbravky, kde pracujete a na poslednej križovatke chcete odbočiť doľava, ale zelená na semafore vám nechce ani za svet naskočiť...

Presne takáto situácia sa v stredu skoro ráno prihodila pánovi Ľudovítovi, ktorý čakal na svetelne riadenej križovatke ulíc Saratovská a Drobného neuveriteľných 11 minút. Konkrétne od 6:27 do 6:38. Napriek neplánovanému a nečakane dlhému zdržaniu to bral pozitívne a s nadhľadom. Dokonca na sociálnej sieti vytvoril udalosť s názvom AutoGrilovačka, ktorú zvolal na piatok 14. augusta o šiestej ráno a zároveň k nej napísal: "Ďakujem spolučakateľom za príjemnú atmosféru z reproduktorov našich áut. Nabudúce donesiem rýchlogril a nejaké klobásky. Čo vy na to?" Za dobrú recesiu to pokladala Dúbravčanka Adriana, ktorá napísala, že prinesie pivo a príde bez auta. Viacerí diskutujúci sa však zhodli v tom, že spomínaná križovatka je aj podľa ich skúseností problémová a to najmä pri pokuse odbočiť z hlavnej cesty na vedľajšie ulice. "Pri čakaní na zelenú by človek na tej križovatke hádam stihol vyštudovať aj vysokú školu v Sládkovičove," s humorom skonštatoval Ivan a svoju kôpku do mlyna pridal aj Rastislav: "Ja sa na tom semafore vždy bojím, že príde odťahovka a odvezie ma za nesprávne parkovanie." 

"Niektoré semafory reagujú (zachytia auto) až keď je v dostatočnej blízkosti. Možno aj tento semafor má senzor. Treba ísť bližšie k semaforu, aby senzor auto zachytil. Potom sa prepína automaticky. Ale neviem či aj toto je ten prípad," pokúsila sa o vysvetlenie nekonečného čakania Monika. Iní sa zase domnievajú, že semafor je nastavený na preferenciu električiek, ktoré však momentálne v Dúbravke nepremávajú. Problém je však dlhodobý. Pred rokom ho jeden z motoristov nahlásil spoločnosti Siemens po tom ako na križovatke čakal na zelenú 7 minút. Zástupcovia firmy, ktorá sa v Bratislave starala aj o verejné osvetlenie, mu vtedy sľúbila, že urobia nápravu, ale zdá sa, že sa tak nestalo. A tak sa ľudia, ktorí cez križovatku Saratovská - Drobného autami chodia, rozhodli pre netradičný spôsob ako na zle nastavený systém svetelnej signalizácie kompetentných upozorniť.

Zdroj: fb Dúbravka

Okrem už spomínanej AutoGrilovačky padol aj nápad, že by každá posádka auta ukázala, čo všetko sa počas čakania dá stihnúť. "Treba presne zmerať interval tej červenej a každý by doniesol nejakú totálnu somarinu, ktorú by vedel s pomocníkmi do minúty rozložiť aj zložiť. Potom by sa dal signál, všetci by nabehli a začali hrať šachy, chytať ryby, žehliť bielizeň, opravovať bicykel, grilovať, plávať s kolesom v detskom bazéne, presádzať fialky, šiť rúška, kŕmiť rybičky, cvičiť jógu (s karimatkami), čítať knihy, tancovať pri tyči, hrať na bicie a ja neviem ešte aké somariny. Celé by sme to natočili a keď už by ani toto s kompetentnými nepohlo, tak asi už nič," dodal Rasťo.

(ars) 

Páčil sa vám článok?