FOTO: Verili by ste, že toto je pohľad z bratislavského paneláku? Tipnite si, kde sa tento raj nachádza...

19.5.2020

Zdroj: archív Miriam

Páčil sa vám článok?

„Keď sme pred siedmimi rokmi hľadali byt, po tomto pohľade z balkóna bola voľba jasná,“ hovorí Miriam. „Vďačíme zaň našej susedke, ktorej rodina tu už desaťročia vytvára japonskú záhradu.“ Viete, v ktorej mestskej časti ju nájdete?

„Svah je pomerne strmý, takže starostlivosť o rastliny je náročná. Napriek tomu tam pani profesorku vídate denne, dnes napríklad strihala kríky, a to už má takmer 80 rokov!“ pokračuje Miriam a dodáva, že o záhradu sa staral už jej otec. Hoci sa v nej nepoprechádzate ani neposedíte na lavičke, pohľad na ňu blaží dušu.

Zdroj: archív Miriam

​Táto zelená oáza pokoja je ukrytá v slepej uličke na Silvánskej v Karlovej Vsi. Neprechádza ňou veľa ľudí, zväčša miestni a potom tí, čo si chcú skrátiť cestu na Dlhé diely. „Nájdete tu sto rôznych druhov stromov, kríkov, tráv, máme tu aj gingo. Na troch metrov štvorcových aj 10-12 rôznych rastlín. Pani profesorka ich dôsledne vyberá, takže kvitnú v rozličných obdobiach. Je to úplný zázrak. My bývame navyše na prvom poschodí, niekedy mám pocit, akoby to bol výhľad do mojej záhrady,“ hovorí Miriam.

Susedky sa jej síce ponúkli, že jej pomôžu, ale s vďakou odmietla. Záhrada je jej srdcový projekt. Pozemok patrí magistrátu, ktorý pani profesorke vychádza v ústrety. Napríklad keď potrebuje vymeniť nejaký krík.

„Aj vo vysokom veku stále aktívna pani profesorka nás motivovala tak, že aj my s druhou susedkou sme začali zveľaďovať okolie domu, hoci my sadíme len kvety,“ dodáva Miriam.

MÁTE ROVNAKO PEKNÝ POHĽAD ČI VÝHĽAD ZO SVOJHO PANELÁKU? BUDEME RADI, KEĎ SA OŇ S NAMI PODELÍTE. 

(in)     

Páčil sa vám článok?