FOTO: Konečne začnú jazdiť po meste aj taxíky, ale jedine s novou povinnou výbavou...

5.5.2020

Zdroj: FB Bolt

Páčil sa vám článok?

V rámci spojenia druhej a tretej fázy uvoľňovania preventívnych opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu bude od stredy možné aj fungovanie taxislužieb. Taxíky však budú môcť voziť zákazníkov len na zadných sedadlách a tento priestor musí byť od vodičovho oddelený plexisklom, fóliou alebo aspoň igelitom.

Premiér Igor Matovič včera na tlačovej besede oznámil, že za splnenia určitých podmienok budú môcť od 6. mája 2020 opäť fungovať taxíky na prepravu osôb. Počas pandémie sa viacerí vodiči taxislužieb živili aspoň tak, že robili ľuďom nákupy či vykonávali donášky jedla.

Zdroj: FB Bolt

​Najskôr sa v krízovom štábe uvažovalo o tom, že sa bude musieť hermeticky uzavrieť priestor vodiča a spolujazdca od zadných sedadiel, ktoré budú určené na prepravu zákazníkov, ale veľmi rýchlo sa prišlo na to, že takýto zásah do automobilu by mohol byť v rozpore so zákonom o prevádzke vozidiel v cestnej preprave ako aj bezpečnostnými normami a tak napokon premiér pripustil, že postačovať bude aj igelit alebo montáž inej priesvitnej fólie, ktorou sa bude vodič chrániť pred prepravovanými osobami a naopak. 

Podmienkou však zostáva dezinfekcia vnútorných priestorov taxíka a kľučiek na vonkajšej strane dverí po každej ukončenej zákazke. A zakázané zostáva použitie klimatizácie v zadnom priestore. Skúsení vodiči však hovoria, že sa nijako nebude dať zabrániť cirkulácii vzduchu v aute. Preto bude povinné aj používanie rúšok zo strany vodiča i cestujúcich.   

Zdroj: FB Bolt

​Umiestniť do kabínky taxíka fóliu a uchytiť ju tak, aby bolo všetko v súlade s technickým preukazom vozidla, ako aj bezpečným fungovaním airbagov je dosť veľký problém. Na internete sa dokonca objavila ponuka od muža, ktorý ju za 100 eur bol ochotný nainštalovať aj iným záujemcov. Neskôr vraj pre veľký záujem sumu zdvihol na 150 eur. Ďaleko od pravdy nie je ani konštatovanie, že ak takto upravený taxík zastavia policajti, tak môžu vodičovi vziať "papiere od auta" za neoprávnený zásah do vozidla, ale ak by tam fóliu nemal, tak mu môžu zase udeliť pokutu za nedodržanie hygienických odporúčaní krízového štábu. Na Facebooku sa šíri aj v podobe vtipu, ktorý imituje policajnú kontrolu: "Máte v aute fóliu? Tak značky dajte dole a nám techničák. Nemáte fóliu? V tom prípade je to pokuta a berieme vám vodičák." Ministerstvo dopravy na konkrétne otázky taxikárov ešte nevedelo odpovedať, respektíve im oznámilo, že v čase ohrozenia verejného zdravia tieto kompetencie preberá Úrad verejného zdravotníctva SR na základe odporúčania hlavného hygienika.   

Zdroj: FB Bolt

​Táto fólia stála majiteľa vozidla približne 25 eur a tvrdí, že je cez ňu dobrá viditeľnosť cez spätné zrkadlo na zadné okno. 

Vodiči, ktorí fungujú ako taxikári prostredníctvom mobilnej aplikácie Bolt budú musieť na centrálu poslať fotografie vozidla po úprave na schválenie, inak im nebudú chodiť objednávky a vozidlo nebude v systéme pre cestujúcich dostupné.

Zdroj: FB Bolt Slovensko

​"​Ak neviete ako urobiť to oddelenie a nechcete platiť niekomu 100 eur, tak si kúpte priesvitný obrus z galantérie (1 meter stoji 2.5 €), sťahovacie pásiky (0.39 centov jeden) a lištu (2 eurá) ja som to za cca 7 eur urobil takto," napísal k obrázku zverejnenom na sociálnej sieti Michal Sedmák.

Zdroj: FB Bolt Slovensko

​Našiel sa však už aj vtipkár, ktorý si predstavoval oddelenie priestoru vodiča od zákazníkov na zadných sedadlách takto:

Zdroj: FB Bolt

​(ars)

Páčil sa vám článok?