FOTO: Terasy v centre Bratislavy sa už pripravujú - od zajtra budú k dispozícii!

5.5.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Prázdne ulice v centre mesta sa pomaly zapĺňajú, od zajtra si budeme môcť dokonca posedieť aj na terasách reštaurácií. Samozrejme, za prísnych hygienických podmienok. Pozreli sme sa, ako sa bratislavské podniky pripravujú na veľké uvoľnenie.

​„Sme na tom desaťkrát lepšie ako okolité krajiny,“ konštatoval premiér Igor Matovič po pondelkovom zasadnutí krízového štábu. Práve tam sa rozhodlo, že vďaka nízkemu nárastu ľudí nakazených koronavírusom sa v rámci uvoľňovania opatrení môže spojiť 2. a 3. fáza – otváranie vonkajších terás je zahrnuté práve v tretej fáze.

Nové opatrenie vstúpi do platnosti už zajtra, platia tu však jasné pravidlá. Okraje stolov na terasách musia byť dva metre od seba, pri jednom stole môžu sedieť maximálne dvaja ľudia alebo rodičia s deťmi, WC v podniku sa musí každú hodinu dezinfikovať a dezinfikovať sa musia aj dotykové plochy po každom zákazníkovi.

Prípravy na zajtrajšie otvorenie vonkajších terás si pozrite v našej fotogalérii:

Mnohí majitelia podnikov túto možnosť privítali a začali sa pripravovať na otvorenie. Pred viacerými reštauráciami v centre Bratislavy bolo dnes rušno už od rána. Zamestnanci podnikov umývali podlahu aj okná, čistili a dezinfikovali sedenie, premýšľali, ako umiestniť stoly tak, aby dodržali predpísaný dvojmetrový odstup medzi nimi. „Za bežných okolností sme mávali vonku trinásť stolov, teraz sa nám zmestí päť či šesť, nemôžeme sa totiž posunúť viac do chodníka,“ vysvetľoval nám manažér kaviarne na ulici Rybárska brána. Je však rád, že po dlhej prestávke môžu konečne privítať prvých hostí.

Terasa sa v stredu otvára aj v obľúbenom Funuse, ale prevádzka sa obáva, že obmedzenie na dvoch ľudí sediacich za jedným stolom bude potreby návštevníkov ako aj celkové fungovanie reštaurácie veľmi limitovať. Dokonca ešte nebolo jasné ani to či budú môcť obsluhovať zákazníkov pri stoloch alebo si budú jedlo či nápoje objednávať pri okienku a akurát im bude umožnená ich konzumácia sediac na laviciach za stolmi. 

(md)
Foto: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?