FOTO a VIDEO: Obyvatelia Trnavskej ulice nechápu, kto a prečo nechal vyrúbať zdravé stromy...

11.3.2020

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Veľmi nepríjemne zostali prekvapení obyvatelia Trnavskej ulice, konkrétne časti nachádzajúcej sa medzi Zimným štadiónom Ondreja Nepelu a nákupným centrom Centrál. V utorok z trávnatej plochy uprostred rušnej komunikácie vyrúbali viacero veľkých a na pohľad zdravých stromov. Ľudia sa právom pýtajú - kto o tom rozhodol a prečo sa tak stalo...

"Prišiel som v utorok domov z roboty a nechcel som veriť vlastným očiam. Všetky veľké stromy z našej ulice boli vyrúbané a pne aj konáre popílené na menšie kusy ležali na trávniku. Bolo mi z toho smutno," povedal pre Bratislavské noviny Pavol - jeden z miestnych obyvateľov, ktorý fotografie vyrúbaných stromov zverejnil aj na sociálnej sieti.  

Zdroj: FB P.P.

​"Je to fakt hrozné, veď tie stromy tam boli 30 rokov a poskytovali okrem čistejšieho vzduchu aspoň čiastočné zníženie hluku a prašnosti z rušnej cesty a teraz ich takto nemilosrdne nové vedenie magistrátu nechá vyrúbať," tvrdí Pavol. 

Zdroj: FB P.P.

Zdroj: Google Maps

​Z trávnatého ostrovčeka uprostred Trnavskej ulice skoro všetky veľké stromy 10. marca 2020 zmizli a o deň neskôr poodvážali aj popílené pne a konáre, teda všetko drevo, ktoré z nich zostalo:

Bratislavské noviny oslovili riaditeľku komunikačného oddelenie MČ Ružinov Mgr.Tatianu Tóthovú ako aj hovorcu magistátu Mgr. Petra Bublu s otázkou, kto a z akých dôvodov tento výrub povolil. Ten nám poslal nasledujúce vyjadrenie: "O uvedenom výrube sme nemali informácie. Nerealizuje ho mesto ani žiadna mestská organizácia. Podľa informácií, ktoré máme nateraz k dispozícii, výrub realizuje spoločnosť Finep na základe rozhodnutia OÚ Bratislava, odbor dopravy."

Zdroj: M.B.

Aj ružinovská hovorkyňa tieto informácie potvrdila a preto sme požiadali o stanovisko developera, ktoré nám poskytol pán Ing. Borek Simandl - riaditeľ spoločnosti Finep: "Predmetný výrub súvisí s úpravou dopravného riešenia Trnavskej cesty, ktorá bude realizovaná. Samotný výrub bol prevedený v súlade s platným rozhodnutím OÚ Bratislava v období vegetačného pokoja a to odbornou firmou. Súčasne bola uhradená na základe súhlasu Hlavného mesta SR Bratislavy finančná  náhrada za spoločenskú hodnotu vyrúbaných drevín. Mrzí nás skutočnosť, že v rámci úprav muselo k tomuto kroku dôjsť, ale v rámci výstavby projektu novú zeleň do okolia prinesieme a súčasne aj magistrát môže finančné prostriedky využiť k naplneniu svojho plánu výsadby stromov a zelene v meste."

(ars)

Páčil sa vám článok?