VIDEO: Z opusteného hotela na Kolibe ide strach - postavia na jeho mieste bytovky?

10.2.2020

Zdroj: youtube

Páčil sa vám článok?

Málokto vie, že na Kolibe, konkrétne v blízkosti ZŠ na Jeséniovej ulici bol kedysi hotel, z ktorého sú dnes už len ruiny. Opustený objekt láka akurát ľudí bez domova. Pred niekoľkými dňami ho s kamerou navštívil fanúšik urbexu Marcel Riečinský, ktorý sa priznal, že o pôvode prázdnej budovy sa mu nepodarilo nič zistiť. Vďaka členom OZ Za lepšiu Kolibu sa nám nejaké informácie o starom hoteli a jeho možnom osude získať podarilo...

"Pôvodne sa na tom pozemku nachádzal športový areál s telocvičňou. Ten vybudovali ešte za čias Sokola, teda telovýchovnej organizácie, ktorú komunisti označili za nepriateľskú, priam až fašistickú, čo však nebola pravda, ale napokon ju aj tak zakázali a zrušili. Neskôr sa tu postavil penzión, o ktorý sa za minulého režimu dlhé roky vzorne staral stavebný podnik Hydrostav. Nespomínam si, že by mal ten hotel nejaký názov, ktorý by ľudia poznali. Po roku 1990 však jeho prevádzkovanie postupne ukončili a najskôr budovu získal podnikateľ Peter Steinhübel prezývaný Žaľuď za pomoci istej právničky. Keď ho však zastrelili, tak sa tu žiadne z jeho plánov nerealizovali a budova začala pomaly chátrať," púšťa sa do rozprávania jeden zo starších obyvateľov Koliby - Vlado Obdržálek. 

V posledných rokoch sem cez dieru v plote chodia najmä fanúšikovia Urbexu, nakoľko budova je v ich komunite známa ako pomerne ľahko dostupná, hoci podľa pána Obržálka by mala byť strážená. Aj z nasledujúcich záberov vám však bude jasné, že slúži hlavne ako tréningové centrum bratislavských grafiťákov počas ich výletov na Kolibu. Tí na vchode dokonca pofarbili ešte aj tabuľu, na ktorej bolo napísané: Zákaz vstupu. A veruže všetci tí, ktorí ho nerešpektujú, tak poriadne riskujú, pretože v budove sú prepadnuté stropy a celkovo je v stave, z ktorého ide až strach... Ostatne, posúďte sami:

Aký osud opustenú budovu s najväčšou pravdepodobnosťou čaká? Dozvedeli sme sa, že spoločnosť Millenium Financial Servises, na ktorej čele stojí Jaroslav Ninčák by chcela hotel zbúrať a na jeho mieste postaviť niekoľko bytoviek. S tým však nesúhlasia členovia OZ Za lepšiu Kolibu, ktorí sa obávajú, že ďalšie zahusťovanie v tejto lokalite bez potrebnej občianskej vybavenosti by malo negatívny vplyv na život miestnych obyvateľov ako aj zhoršenie už i tak dosť predimenzovanej dopravnej situácie smerom na Kolibu či z nej. Oslovili sme aj župného, mestského ako aj miestneho poslanca za Nové Mesto - Martina Vlačikyho, ktorý je takisto členom spomínaného občianskeho združenia a ten pre Bratislavské noviny uviedol: "Novú výstavbu v tomto areáli vnímame ako problém z troch dôvodov. Po prvé je to neprimerané zaťaženie Koliby výstavbou ďalších 10 bytových domov, po druhé je to nulový prínos pre súčasných obyvateľov, keďže občiansku vybavenosť majú tvoriť apartmány (= byty) a jedno fitnescentrum a po tretie je pre nás neakceptovateľné, že sa z pozemku plánujú vyrúbať všetky stromy. Jedná sa o stovky drevín, z ktorých aj tie, ktoré boli navrhnuté na zachovanie, napríklad stromoradie krásnych vzrastlých líp po spodnom okraji pozemku, minulý rok náhle vyschli. Nemyslíme si, že je to náhoda."

(ars) 

Páčil sa vám článok?