Ktoré sú najvyššie paneláky, obytné domy a administratívne budovy na území Petržalky?

6.2.2020
Páčil sa vám článok?

Azda každý vie, koľko poschodí má dom, v ktorom býva, prípadne pracuje, ale tušíte, aké vysoké vlastne sú petržalské paneláky, prípadne koľko výškových stavieb vyrástlo za posledné roky na pravom brehu Dunaja a ktorá z nich najviac meria?

Po druhej svetovej vojne sa na území Petržalky nachádzalo 1800 prevažne rodinných domov, v ktorých žilo 15-tisíc obyvateľov. Nakoľko však väčšina z nich bola asanovaná, keď sa v roku 1973 rozhodlo, že sa v tejto lokalite začne budovať najväčšie slovenské sídlisko.

Stará Petržalka

Ťažko povedať, ktorá budova bola najvyššou v tzv. starej Petržalke, ale pravdepodobne to bol buď Kostol Povýšenia svätého Kríža postavený v rokoch 1930 až 1932 na dnešnom Daliborovom námestí alebo trojpodlažná budova gymnázia (postavená v rokoch 1953 až 1956) na bývalej Makarenkovej ulici, ktoré je dnes pomenované po Albertovi Einsteinovi a nachádza sa na Einsteinovej. V zozname slávnych absolventov figurujú napríklad speváci Miroslav Žbirka či Richard Müller alebo aj herečka Kamila Magálová.

Zdroj: Google Maps

Nové sídlisko

Územné rozhodnutie na výstavbu prvého petržalského paneláku bolo vydané v marci 1973 a základný kameň poklepali symbolicky na Námestí hraničiarov, ale napokon prvý panelák skolaudovali v auguste 1977 a stál na dnešnej Romanovej ulici, ktorá sa predtým volala Togliattiho.

Zdroj: FB Petržalka

​„Vedeli sme presne, kde bude stáť náš panelák, tak sme sa tam chodili pozerať ako pokračuje stavba. Najskôr na mieste nášho domu zapustili do zeme akési železobetónové stĺpy, alebo piloty, lebo pôda v tých miestach nezaručovala stabilitu budúcej vysokej budovy. Chodili sme sa potom pozerať ako pribúdajú poschodia. Neskôr už bola Togliattiho ulica pekne vyasfaltovaná, ale MHD sem ešte nepremávala. Náš panelák bol obývaný ako prvý v Petržalke. My sme hneď po odovzdaní kľúčov začali v ten deň upratovať a na molitanoch sme tam, na zemi aj prespali. Boli sme prví obyvatelia panelákovej Petržalky. Pod oknami nám ešte kosili kombajny poslednú úrodu,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Petržalské noviny známy bratislavský fotograf Juraj Bartoš. Dom, v ktorom bývala okrem jeho rodiny napríklad aj budúca tenistka Daniela Hantuchová s rodičmi, mal dvanásť poschodí, teda výšku okolo 35 m.

Zdroj: Google Maps

​V roku 1983, keď začali kúsok odtiaľ stavať dve výškové budovy, ktoré sa neskôr nazývali Technopol alebo petržalské dvojičky, tak stavbyvedúci školákom počas exkurzie pre lepšiu predstavu vysvetľoval, že pôjde o objekt dvakrát vyšší ako 12-poschodový panelový dom. V skutočnosti je však súčasné sídlo Miestneho úradu v Petržalke ešte o jeden osemposchodový panelák vyššie.

Súčasné rekordy

Úplne najvyšším objektom na území Petržalky je komín v areáli bývalej továrne Matador, ktorý má výšku 110 metrov.

Zdroj: Google Maps

​Na druhom mieste je s 96-metrovou výškou Aupark Tower a len o meter menej má vyhliadková terasa nad reštauráciou UFO, ktorá je súčasťou Mostu SNP.

Zdroj: Google Maps

​Na treťom mieste by sa umiestnil už spomínaný Technopol a štvrtou najvyššou stavbou je výšková budova Incheby, ktorá má 85,6 metra.

Zdroj:

​Takéto by bolo zvyšné poradie najvyšších budov v Petržalke:

5. Dominant - 80 m (20 poschodí)

Zdroj: Google Maps

​6. Vienna Gate - 78 m (22 poschodí)

Zdroj: Google Maps

7. ​Fuxova - 75 m (23 poschodí)

Zdroj: Google Maps

​8. Tatra City - 72 m (19 poschodí)

Zdroj: Google Maps

​9. Polyfunkčný objekt Vodotika – 64,3 m (20 poschodí)

Zdroj: Google Maps

​10. Polyfunkčný dom - Humenské námestie - 49,5 m (17 poschodí)

Zdroj: Google Maps

​Dvanásťposchodové paneláky s veľkými terasami sú vysoké okolo 40 metrov, klasické 12-poschodové domy majú výšku 35, 1 metra, osemposchodový panelák má 24,5 m, šesťposchodový panelák 18,9 m a štvorposchodový panelák je vysoký 13,5 m.

Zdroj: Matúš Husár

​(ars)

Páčil sa vám článok?