FOTO a VIDEO: Návšteva spustnutého letiska vo Vajnoroch, kde bol v roku 1990 pápež Ján Pavol II.

27.1.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Krátko po skončení Nežnej revolúcie – začiatkom roku 1990 pozvali vtedajšieho svätého otca Jána Pavla II. na oficiálnu návštevu Československa. Pápež zavítal aj do Bratislavy a na letisku vo Vajnoroch celebroval omšu, na ktorú prišlo milión veriacich. Ako vyzerá hlavná letisková budova s vežou dnes?

Na svoju prvú návštevu bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) prišiel pápež 21. apríla 1990 a začal ju v českej Prahe. Stretnutie s tamojšími veriacimi sa konalo na Velehrade a o deň neskôr sa svetoznámy Poliak s občianskym menom Karol Wojtyla presunul do Bratislavy s cieľom uctiť si pamiatku vierozvestov a patrónov Európy sv. Cyrila a Metoda.

Zdroj: gonzoaviation.sk

​Na upravenom letisku vo Vajnoroch sa konala slávnostná svätá omša za prítomnosti státisícov veriacich.

Zdroj: TASR

​Ako môžete vidieť aj na archívnych fotografiách, tak organizátori podujatia sa vtedy dohodli so známou značkou nealkoholického nápoja, že mu urobia reklamu, za čo zinkasovali 500-tisíc Kčs. 

Zdroj: gonzoaviation.sk

​Peniaze však záhadne zmizli, teda presnejšie povedané niekto ich ukradol. Sklamaní boli aj členovia miestneho Aeroklubu, lebo od štátu za prenájom letiska tiež dokopy nič nedostali a výsledkom masovej akcie bolo akurát zničené letisko a obrovský neporiadok všade navôkol.

Zdroj: gonzoaviation

​Atrakciou bol aj papamobil - vozidlo, v ktorom sa pápež Ján Pavol II. počas svojich ciest presúval...

Zdroj: gonzoaviation.sk

Od prvej návštevy pápeža Jána Pavla II. na Slovensku prešlo už takmer 30 rokov a za ten čas bola letisková budova totálne zničená. V súčasnosti ide o jeden z opustených objektov, o ktorý sa nikto nestará. Pravdepodobne v ňom občas prespávajú ľudia bez domova, ktorí si sem navláčili kreslá a gauče a dôkazy ich prítomnosti sú zrejmé aj z nasledujúcich záberov vytvorených v lete 2019 skupinou Urbexerov na čele s Marcelom Riečinským.

(ars)

Páčil sa vám článok?