FOTO: Prečo priestranstvo na Komenského námestí opäť slúži ako parkovisko?

10.1.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že Komenského námestie môže slúžiť ako verejný priestor s bohatými možnosťami všestranného využitia iba v letných mesiacoch. Na jeseň tu "strašil" akurát opustený ping-pongový stôl a v posledných dňoch tu opäť parkujú automobily. Podľa vyveseného oznamu však len dočasne...

"Krátkodobý prenájom priestoru za účelom benefičného podujatia v SND - 6. -12.1." Takýto nápis visí na informačnej tabuli, ktorá sa nachádza na Komenského námestí, čo je priestor za historickou budovou SND medzi ulicami Gorkého a Jesenského. Jediné podujatie, ktoré by sa pri troche fantázie dalo označiť za benefičné, je tradičný Ples v opere naplánovaný na sobotu 11. januára 2020. Otvára sa ním plesová sezóna nielen v našom hlavnom meste, ale asi aj na Slovensku. Pravdepodobne teda majú parkovacie miesta za historickou budovou SND slúžiť organizačnému štábu, ktorý ples pripravuje ako aj jeho sponzorom a externým dodávateľom rôznych služieb, cateringu či účinkujúcim v samotnom programe.    

Zdroj: Marián Dekan

Minulé leto sa priestranstva ujal bratislavský magistrát a realizoval tu dočasný projekt s spolupráci s Metropolitným inštitútom, vďaka ktorému malo bývalé parkovisko "ožiť". Pribudla tu oddychová zóna - s mobilnými kvetináčmi so zeleňou, stolmi, stoličkami, slnečníkmi, dvoma ping-pongovými stolami, improvizovaným pódiom, tanečným parketom, ale aj pestrofarebnými kontajnermi na separovaný odpad. Magistrát už vtedy deklaroval, že novú a definitívnu zmenu Komenského námestia chce urobiť až na základe vyhlásenej a realizovanej architektonickej súťaže. Uvidíme či sa ju podarí dokončiť tento rok alebo je viac pravdepodobné, že sa bude priestor využívať podobným spôsobom ako vlani, o čom sme písali napríklad tu:

​(ars) 

Páčil sa vám článok?