VIDEO: Komenského námestie naozaj ožilo, rozprávky strieda tanec

4.8.2019
0
Komenského námestie - divadlo pre deti

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nový verejný priestor, ktorý vznikol v bratislavskom Starom Meste na Komenského námestí (za historickou budovou SND), už prilákal deti i tých, čo sa túžia naučiť tancovať.

Komenského námestie, ktoré v posledných mesiacoch väčšinou zívalo prázdnotou a predtým slúžilo ako parkovisko, predstavili v pondelok zástupcovia mesta ako nový verejný priestor. A zdá sa, že to bol dobrý krok, už v prvých dňoch si totiž námestie našlo svojich priaznivcov. V utorok tu bábkové Divadlo Pod Hríbikom odohralo predstavenie pre deti Janko a Marienka. Ak ste v 80-tych rokoch počúvali LP platňu "perníkovej chalúpky", tak ste sa spolu so svojimi ratolesťami na námestí vrátili do detstva, pretože išlo presne o tie isté dialógy. Po predstavení si zas deti mohli pozrieť zákulisie bábkovej scény.

Zdroj: ms

V piatok si zas prišli na svoje dospelí. Na námestí sa konala prvá lekcia tanga. 

Zdroj: ms

​„Pri pretváraní Komenského námestia sme sa inšpirovali tým, čo som pred mnohými rokmi videl na Manhattane. Aby vedenie mesta dalo ľuďom viac verejného priestoru, začali postupne formou experimentu mapovať, ako by si ľudia zvykli využívať priestory, kde predtým kraľovali autá. Namaľovali symboly na zem, priniesli kvetináče, sedenia, program. Fungovalo to a dnes je na Manhattane niekoľko verejných priestorov, ktoré takto vznikli. Rovnaký prístup sme použili na priestor Komenského námestia, ktoré nebolo zrovna pekným miestom v centre mesta. Zmapovali sme potrebné zmeny v nadväznosti na dopravu a pustili sa do premeny. Uvidíme, ako si Bratislavčania na nové miesto zvyknú - budeme to mapovať, zbierať dáta a tie využijeme pri architektonickej súťaži na finálnu podobu námestia,“ vysvetlil pri otváraní námestia ešte v pondelok primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Prvá lekcia tanga na Komenského námestí (video):

(ms)

Páčil sa vám článok?