VIDEO: Ako kedysi vyzerali zimy v Bratislave - pamätáte si aj na snehovú kalamitu 1987?

9.1.2020
Presne pred 30 rokmi zažila bratislava najväčšiu snehovú kalamitu - Kalamita1987-lyžiar
Páčil sa vám článok?

Už ani tá zima nie je ako kedysi - možno si hovoria niektorí Bratislavčania a dnes už s úsmevom či nostalgiou spomínajú začiatok roka 1987, kedy snehová kalamita paralyzovala doslova celé mesto. Ešte starší pamätníci zase možno vymenujú roky, kedy ešte aj Dunaj zamrzol.

Snehová kalamita v Bratislave bola už v roku 1958:

Pred šesťdesiatimi rokmi, teda v roku 1960 síce hlavné koryto Dunaja nebolo zamrznuté, ale ako vidno z historických záberov, tak tzv. bazény patriace nákladnému prístavu boli plné ľadových krýh:  

O tri roky neskôr v našom hlavnom meste nechýbal sneh, ktorý prekvapujúco neprekážal ani exotickým africkým zvieratám v Zoologickej záhrade:

V roku 1966 potrápil počas zimy Bratislavu aj mohutný vietor...

Aj v roku 1978 mali zo snehu najväčšiu radosť deti:

Zima v roku 1987 nadelila Slovensku mohutnú snehovú kalamitu, a to po celkom teplom začiatku januára, kedy sa teploty pohybovali okolo +12°C a ľudia tuhé mrazy a výdatné sneženie už veľmi neočakávali. Intenzívne sneženie vyvrcholilo 12. januára 1987, kedy napadlo od 30 do 70 cm snehu, pričom najviac nasnežilo na juhozápade Slovenska. V Bratislave namerali 65 cm a v Dunajskej Strede až 77 cm snehu. Silný vietor vytváral až 2 metre vysoké záveje, ktoré paralyzovali všetku dopravu. V Bratislave bol kolaps. Električky zafúkalo, nepremávali. 

Takto to v tých dňoch v Bratislave vyzeralo...

V posledných rokoch je pomerne vzácne, ak v Bratislave nielenže napadne sneh, ale dokonca sa udrží chvíľu aj na cestách. Tieto zábery sú z roku 2014 a vznikli na ulici Viktora Tegelhofa, kde môžete vidieť plot či vchody do areálu bývalého futbalového štadióna Tehelné pole:

(ars)

Páčil sa vám článok?