VIDEO: Začal sa predaj živých kaprov pri nákupných centrách - koľko budú stáť tento rok?

17.12.2019

Zdroj: Miroslav Košírer

Páčil sa vám článok?

Ďalším neklamným znakom blížiacich sa Vianoc je predaj živých kaprov na priestranstvách pri nákupných centrách a iných frekventovaných miestach. Ten odštartoval v pondelok a rýb je zatiaľ niekoľkonásobne viac než prípadných záujemcov o ich kúpu, čo sa však postupne smerom k víkendu môže zmeniť...

V pondelok sa na viacerých miestach v Bratislave začal predaj živých rýb, teda najmä kaprov. My sme sa zastavili na priestranstve pred hypermarketom Kaufland na Trnavskej ceste, kde ponúkali kaprov aj pod latinským názvom Cyprinus Carpio napísaným na plagáte za 4,70 eur za kilogram živej ryby. Nazreli sme aj do obrovských kadí, v ktorých sa tlačilo niekoľko desiatok pomerne mohutných kaprov - odhadom od 3 do 7 kilogramov, čo by v praxi znamenalo, že za rybacie mäsko by ste zaplatili od 14,10 eur až do 32,90 eur. Záleží práve na hmotnosti kapríka, ktorého si vyberiete za spoločníka k štedrovečernému stolu.

Dá sa konštatovať, že v posledných rokoch sa ceny za živé ryby postupne zvyšovali, kým v rokoch 2012 až 2016 sa predávali kapre zo slovenského a českého chovu v dvoch hmotnostných kategóriách - od 1,6 do 2,5 kilogramu za 3,33 eur/kg a nad 2,5 kilogramu v cene za 3,99 eur/kg, tak v roku 2017 sa v kategórii od 1,7 kg do 2,5 kg ponúkali za 4,29 eura/kg a kapre nad 2,5 kg v cene 4,30 eura za kg.

(ars)

Páčil sa vám článok?