ANKETA - Veľký rozruch okolo osvetlenia sídla Zuzany Čaputovej. Kancelária prezidentky reaguje

2.12.2019

Zdroj: FB Revízori

Páčil sa vám článok?

Keď sme vás minulý týždeň informovali o tom, že Prezidentský palác na Hodžovom námestí bude mať nové osvetlenie, tak sa mnohí Bratislavčania zľakli, že priečelie paláca bude nasvietené viacfarebne, teda tak ako to bolo zachytené na fotkách zo skúšok nového osvetlenia. V našej ankete sa až 90 percent hlasujúcich vyjadrilo, že je to podľa nich nevkusné a prekáža im to. Prezidentská kancelária však tvrdí, že ľudia uverili nepravdivým informáciám a verejnosť ubezpečila, že palác na dúhovo svietiť nebude.

"Internetom sa šíri dezinformácia, že Prezidentský palác má nové osvetlenie a že je nasvietený na dúhovo. Nie je to pravda a mrzí ma, že to preberajú aj seriózne médiá a novinári, hoci im stačí prísť si pozrieť palác a pozrieť sa, či a ako je nasvietený. Fotky, ktoré sa takto šíria, sú len fotkami zo skúšky funkčnosti svietidiel. Prezidentský palác sa stále rekonštruuje a v týchto dňoch sa testuje a nastavuje aj jeho osvetlenie. Dočasne je preto možné vidieť rôzne režimy aj rôzne farebné kombinácie. Nové osvetlenie bude plne rešpektovať to, že budova je národnou kultúrnou pamiatkou a sídlom hlavy štátu, a zvýrazní jej významné architektonické prvky. V budúcnosti bude možné palác výnimočne osvetliť v rôznych farebných tónoch pri špeciálnych príležitostiach. Bežne však bude osvetlený bežným bielym svetlom. Tak, ako je na priloženej fotke," napísal hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec na jej oficiálny facebookový profil. 

ANKETA: Prezidentský palác zažiaril novými - pestrými farbami. Páči sa vám teraz viac než predtým?

Ľudia, ktorí včera išli cez Hodžovo námestie okolo Prezidentského paláca, si nemohli nevšimnúť nové nasvietenie priečelia momentálneho sídla prezidentky SR Zuzany Čaputovej. To žiarilo doslova všetkými farbami - od žltej, cez oranžovú, červenú, ružovú, zelenú a modrú. Zisťovali sme v prezidentskej kancelárii, či je to nejaká trvalá novinka alebo súčasť svetelnej výzdoby paláca počas adventného obdobia...

Bratislavským novinám poslal prezidentský hovorca aj podrobnejšie stanovisko v znení: "Realizácia nového nočného osvetlenia úzko súvisí s naplánovanou realizáciou obnovy - sanácie fasády Prezidentského paláca. Nové stále exteriérové osvetlenie umožní dôstojne dotvoriť a zvýrazniť večerný obraz a vnímanie objektu a súčasne flexibilne meniť svetelnú atmosféru. Novonavrhnuté osvetlenie predovšetkým zvýrazní významné architektonické prvky fasády (stredného a bočných rizalitov, tympanón a štátny znak nad stredným rizalitom, balustrádu a výzdoby portálov lemujúcich okraje drevených brán bočných rizalitov) a strešnú konštrukciu. Umiestnenie svietidiel pritom nenaruší vzhľad fasády a plne rešpektuje kultúrno-historické hodnoty paláca, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Grassalkovichov palác bude osvetlený zo všetkých strán vrátane osvetlenie strechy.  Palác bude môcť byť po novom výnimočne osvetlený rôznymi farbami pri špecifických príležitostiach. Trvalo svietiace osvetlenie objektu bude mať viac slávnostný charakter. Intenzita osvetlenia sa bude dať regulovať. V súčasnosti prebieha fáza programovania celého osvetlenia, ktorá sa nedá robiť vo vypnutom stave, preto je možné vidieť osvetlenie v rôznych režimoch a rôznych farebných kombináciách, ktoré však nie sú definitívne. Nové stále nočné osvetlenie nahradí vianočné osvetlenie, ktoré Kancelária prezidenta Slovenskej republiky používala v minulých rokoch a ku ktorej mal výhrady Krajský pamiatkový úrad v Bratislave."

Bratislavské noviny však nikdy nepublikovali informácie o tom, že by mal byť Prezidentský palác nasvietený na dúhovo. Na našom webe sme v piatok zverejnili v úvode článku fotografie zo skúšok nového osvetlenia s celým farebným spektrom, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach spolu s komentármi o tom, že sa to ľuďom príliš nepáči, ale zároveň sme požiadali Prezidentskú kanceláriu o stanovisko k celej záležitosti. Záver bol taký, že sídlo prezidentky Zuzany Čaputovej nebude ani počas adventného obdobia nasvietené tak ako v období jej predchodcov - Rudolfa Schustera či Ivana Gašparoviča, teda žiarovkami na reťaziach, ale klasickým bielym svetlom, v ktorom viac vynikne architektúra paláca. Nad anketou, v ktorej sa mali naši čitatelia možnosť vyjadriť k novému osvetleniu Prezidentského paláca, sme umiestnili aktuálnu fotografiu z večerného módu nasvietenia paláca, ktorú nám poslal hovorca prezidentky Martin Strižinec. Napriek tomu sa až 91 percent z vyše 2200 hlasujúcich vyjadrilo, že im to prekáža a považujú to za nevkusné. Zároveň sme však počas víkendu zaznamenali aktivity na rôznych weboch, kde boli ich návštevníci vyzývaní , aby v našej ankete hlasovali, pričom je možné, že tak mnohí urobili bez toho, aby si náš článok prečítali. Preto sme sa rozhodli, že umožníme ľuďom hlasovať o novom osvetlení Prezidentského paláca ešte raz, pričom si budú môcť v ankete vybrať z dvoch možností tú, ktorá sa im viac páči a zodpovedá ich vkusu či predstave o sídle hlavy štátu. 

Zdroj: koláž abn

(ars)​

​      

Páčil sa vám článok?