ANKETA: Prezidentský palác zažiaril novými - pestrými farbami. Páči sa vám teraz viac než predtým?

29.11.2019

Zdroj: FB E.K.

Páčil sa vám článok?

Ľudia, ktorí včera išli cez Hodžovo námestie okolo Prezidentského paláca, si nemohli nevšimnúť nové nasvietenie priečelia momentálneho sídla prezidentky SR Zuzany Čaputovej. To žiarilo doslova všetkými farbami - od žltej, cez oranžovú, červenú, ružovú, zelenú a modrú. Zisťovali sme v prezidentskej kancelárii, či je to nejaká trvalá novinka alebo súčasť svetelnej výzdoby paláca počas adventného obdobia...

Palác vyzeral v časoch Rudolfa Schustera, teda okolo roku 2000 z prednej strany v období adventu nejako takto:

Zdroj: TASR

​Aj v časoch prezidentovania Ivana Gašparoviča bol veľmi výrazne vysvietený a to dokonca aj zo zadnej strany, kde sa nachádza záhrada:

Zdroj: TASR

​Vlani v decembri, keď bol hlavou štátu Andrej Kiska, už bolo nasvietenie paláca menej výrazné, teda dalo by sa povedať, že oveľa skromnejšie... 

Zdroj: Roman Slušný

Tento rok sa prezidentkou SR stala Zuzana Čaputová a priečelie Prezidentského paláca sa včera rozžiarilo výraznými farbami, čo spôsobilo pomerne veľký rozruch na sociálnych sieťach.

Zdroj: Instagram A.F.

​"Mne sa to vôbec nepáči. Na historickú budovu nepatrí takéto reklamné osvetlenie. Úplne to stratilo dôstojnosť," píše Darina. "Takéto niečo sa hodí skôr do cirkusu alebo čínskeho supermarketu, nie na sídlo prezidentky. Tie farby im dodali výrobcovia zvýrazňovacích fixiek?" komentujú ďalší. Ozvali sa však aj pracovníci Prezidentskej kancelárie, ktorí tvrdia, že išlo len o skúšku osvetlenia po rekonštrukcii, ktoré tam bolo nainštalované už dávnejšie. "Bude tam možnosť svietiť len čisto bielo alebo potom už akoukoľvek farbou zo spektra. Zvoliť sa určite dá na celé osvetlenie jeden odtieň. Výhodou je, že nebude musieť byť len biely, ale bude sa môcť meniť. Bol by som pokojný. Neverím, že bude z paláca diskotéka," nazdáva sa Maťo.

Zdroj: KP SR

​Takto nejako by malo vyzerať za tmy nové osvetlenie Prezidentského paláca...

​O oficiálne vyjadrenie k osvetleniu Prezidentského paláca počas predvianočného obdobia sme požiadali Martina Strižinca - hovorcu prezidentky SR Zuzany Čaputovej. "Súčasťou rekonštrukcie fasády Prezidentského paláca je aj úplne nová večerná, resp. nočná iluminácia. V týchto dňoch sa nové osvetlenie testuje a nastavuje, takže ide iba o skúšky, nie o definítívne osvetlenie. Palác bude môcť byť v budúcnosti nasvietený v rôznych farbách pri špecifických príležitostiach, ale prioritne bude osvetlený klasickým bielym svetlom a aj v tme tak vynikne architektúra paláca," povedal pre Bratislavské noviny Martin Strižinec.

Svoj názor na nové osvetlenie môžete vyjadriť aj v našej ankete:

​(ars)        

Páčil sa vám článok?