V Petržalke sa začali kontroly parkovacieho systému - aké sú prvé výsledky?

23.11.2019

Zdroj: I.J.

Páčil sa vám článok?

„Našim cieľom nie je dať hneď pokutu niekomu, kto prvý, druhý raz nedodrží pravidlá,“ vysvetlil nám starosta Petržalky Ján Hrčka, s ktorým sme sa zúčastnili na jednej z prvých kontrol dodržiavania pravidiel parkovacieho systému na území tejto mestskej časti.

Ivan Lučanič, zamestnanec miestneho úradu, ktorý koordinuje kontrolný proces, nechal za stieračmi áut na parkovisku na Gercenovej niekoľko zelených a červených letákov. Na zelenom sa vodič dočíta, že „...parkujete na platenom parkovisku a nemáte uhradený poplatok, resp. nie ste zaregistrovaný do Petržalského parkovacieho systému...“, na červenom „...podľa našich záznamov parkujete opakovane na platenom parkovisku a nemáte uhradený poplatok... pri ďalšom porušení pravidiel už môžete byť pokutovaný...“ Nasledujú informácie, kde a ako sa možno registrovať a kedy a pre koho je parkovanie spoplatnené. Pochopiteľne, že sa medzi majiteľmi áut, ktorí si našli za stieračom leták vyskytli aj takí chytráci, ktorí ho bez hanby premiestnili na niektoré zo susedných vozidiel. 

„Aktuálne len vodičov upozorňujeme. Do tejto fázy ešte nie je zapojená mestská polícia,“ pokračoval starosta. „Chceme dať ľuďom dostatok času na zaevidovanie, pochopenie systému, ale ukázať im aj, že pravidlá reálne kontrolujeme.“ Tvrdí, že urobiť chybu môže v tejto fáze každý, a preto si najskôr nájdete za stieračom letáky. Tolerovať však mestská časť nemieni tých, čo plánujú ignorovať systém. Opakovaní priestupcovia prídu vo fáze pokutovania na rad ako prví.

Ivanovi Lučaničovi stačí na kontrolu smartfón. Aplikácia v ňom naskenuje EČV a v priebehu sekundy ´povie´, či má človek zaplatené, či má alebo nemá rezidentské parkovanie alebo vôbec nie je evidovaný. Priestupok zaeviduje troma fotkami  - EČV, auto v priestore a palubná doska (že tam nemá parkovacie karty, dajú sa kúpiť v Technopole). Aplikácia vytvára okrem iných databáz aj databázu priestupcov, ku ktorej má prístup aj Mestská polícia.   

​„Za noc stihneme skontrolovať všetky parkoviská, ktoré sú v systéme,“ tvrdí Ivan Lučanič, ktorý zaznamenal už aj prvé ataky nespokojných vodičov na kontrolórov. „Máme na to zhruba 15 ľudí, ktorí budú chodiť na kontroly každý večer v rôznych hodinách a niektorí aj cez deň.“

Označených značkou rezidenčnej zóny je aktuálne 61 parkovísk, do konca mesiaca ich mestská časť očakáva viac ako 70. Postupne k značke pribudne všade aj prevádzkový poriadok, v ktorom vodiči nájdu informácie o spoplatnených hodinách a tiež sms, cez ktorú možno za parkovanie zaplatiť. (SMS sa posiela na číslo 2200 v tvare B5(medzera)A1(medzera)EČV, pričom číslo za A je počet hodín).

Niečo sa musí zmeniť!

Keď chcete, nájdete pri zavádzaní parkovacieho systému dosť nedostatkov. Ľudia nadávajú na rady pri registrácii, netrpezliví Petržalčania na to, že im ešte neprišla schvaľujúca sms. Niekomu sa nepáči modrá farba boxov (preferovali ju policajti), ďalší nadáva, že neoznačené miesta pri jeho dome obsadia cp-čkári a on bude musieť parkovať v modrom boxe „až“ o sto metrov ďalej.

Môžete mať veľa výhrad voči parkovaciemu systému. Faktom však je, že súčasné vedenie v rekordne krátkom čase a pri minimálnych nákladoch zavádza čosi, na čo sa tie predchádzajúce neodhodlali celé roky. (Za približne dva mesiace Petržalka vyznačila 5049 parkovacích miest, z toho 4589 modrou farbou a 460 vyhradených parkovacích miest. K dnešnému dňu je zaregistrovaných do petržalského parkovacieho systému už viac ako 20-tisíc ľudí, čo tvorí podľa viacnásobných sčítaní približne 80% všetkých petržalských áut.)

​Aj najdokonalejšie pripravený systém by priniesol ´muchy´, ktoré sa nedajú odhadnúť, ten aktuálny ich rieši za chodu a s veľkou obetavosťou zainteresovaných. Napríklad ak potrebujete registráciu osobne, do konca novembra je to možné  v Technopole od  pondelka až do soboty, denne od 8:00 do 20:00 h. Navyše, ak ste v systéme, kým vám nepríde informácia o schválení, všetci ste považovaní za dočasných rezidentov a pokuty vám hneď nikto dávať nebude! Nejde tu totiž o šikanu, ale o snahu, aby sa v parkovaní urobil čiastočný poriadok, zjednodušil sa život Petržalčanom, získali dáta o parkujúcich a napríklad aj zabránilo vzniku nových vrakov, ktorých máme v Petržalke požehnane. To všetko možno oceníte o pár mesiacov aj pri vlastnom parkovaní.  

Kto a ako platí v rezidenčnej zóne?

V rezidenčnej zóne označenej značkou sa kontrolujú aj autá, ktoré parkujú mimo modrých boxov, napríklad v stredovom páse medzi zaparkovanými autami. „Ak parkuje v strede mimo modrých čiar rezident, je to v poriadku, keď nerezident, mal by mať zaplatený poplatok,“ hovorí Ivan Lučanič.

Registrovaný rezident: bezplatne celý týždeň

Registrovaný návštevník: Od pondelka do štvrtka od 8 h do 18 h a cez víkendy (od piatka 8 h do nedele 18 h) zadarmo, ak prostredníctvom aplikácie Urbi-parkovanie Petržalka zaevidujú, kde parkujú, teda prihlásia sa do konkrétneho boxu na konkrétnom parkovisku, v nočných hodinách – 1 euro za každú začatú hodinu

Neregistrovaný návštevník: platí 1 euro za každú začatú hodinu 24 hodín denne celý týždeň

Prečo mi zamietli registráciu?

Ak ste si v posledných týždňoch kúpili auto, môžete mať problém s registráciou do petržalského parkovacieho systému.

Pavol Pavlov má 66 rokov, v Petržalke býva od roku 1982, je dôchodca, auto má registrované na seba ako súkromnú osobu, v technickom preukaze má rovnakú adresu ako je adresa jeho trvalého pobytu v našej mestskej časti. Registroval sa osobne na úrade a predsa mu najskôr registráciu zamietli. „Nemám e-mail ani smartfón, tak som sa šiel 21. októbra registrovať osobne,“ hovorí Pavol Pavlov, ktorý sa domnieval, že tým je vec vybavená. Lenže 28. októbra  mu prišla sms správa, že jeho registrácia bola zamietnutá. „Dôvodom vraj bolo nesprávne EČV,“ hovorí Pavol Pavlov a pokojne konštatuje, že úradníčka sa mohla pomýliť, a tak šiel na úrad znova. „Údaje však boli v poriadku, úradníčka skonštatovala: ´Možno nie ste zaregistrovaný na polícii´... Prekvapilo ma to.“

Registráciu mu napokon 10. novembra schválili.  Jeho problém spôsobil systém, ktorý nedokázal nájsť v databáze jeho EČV. Nie je jediný, kto narazil na tento problém. Postretlo to mnoho z tých, čo v poslednom období kúpili auto alebo menili na polícii údaje v papieroch. Ak ste však registrovaní v systéme, mestská časť vás eviduje ako dočasných rezidentov a pokuty vám dávať nebude.

Zdroj: PN

​V časti Dvory je modrou farbou vyznačených viac ako 3200 boxov, v časti Lúky zatiaľ viac ako 1300 boxov.

Rezidenčné zóny vyzerajú zatiaľ v jednotlivých častiach ako „ostrovčeky“, postupne k nim budú pribúdať ďalšie, a to po vyznačení pozdĺžnych státí. Na ilustráciu DVORY V  - (Dvory 5+6) 1. Röntgenova 18 -20 2. Röntgenova 2 -14 3. Zadunajská cesta 7 -9, Zadunajská cesta 1 - 5 4. Nobelovo námestie 7 -10 10 5. Nobelovo námestie 10 (zboku) 6. Lenardova 2 -8 a 8 (zboku) 7. Gercenova 21 -23/25 -27 8. Gercenova 9 -13 9. Gercenova 5 - 7 10. Gercenova 1 -3/Lenardova 12 -14 11. Lenardova 16 -18 12. Pečnianska 33 (za bytovým domom) 13. Planckova 1 -3/2 - 4 14. Pečnianska 19 - 25 15. Pečnianska 27 -33 16. Bohrova 1 (pri MŠ) 17. Nobelovo námestie (pri BILLE).

Rezidenčné zóny vo vašej časti Petržalky nájdete v prevádzkovom poriadku na stránke petrzalka.sk

(in)

Páčil sa vám článok?