Neuveriteľný vandalizmus: Umelecké dielo vydržalo na ulici nepoškodené iba tri dni!

22.11.2019

Zdroj: A.Č.

Páčil sa vám článok?

Bohvie, čo si pomyslel iniciátor vzniku hnutia Verejnosť proti násiliu v roku 1989 - sochár Rudo Sikora, keď zistil, že jeho umelecké dielo s názvom Výkričník pri Kunsthalle na Treskoňovej ulici bolo už na tretí deň po inštalácii poškodené. Zatiaľ neznámy vandal vydlabal do zemegule dieru, aby všetkým ukázal, že on sám by dieru do sveta asi nikdy neurobil...

"V Prahe na námestí to vydržalo bez najmenšej ujmy päť mesiacov," smutne skonštatoval výtvarník Rudolf Sikora, ktorého 19. novembra zavolali k poškodenému artefaktu s názvom Výkričník, ktoré bolo len 16. 11. inštalované do exteriéru pri Kunsthalle na Treskoňovej ulici. Do zemegule z polystyrénu, ktorá bola obalená čiernobielou fóliou s motívmi evokujúcimi atmosféru vo vesmíre niekto urobil dieru s priemerom asi 30 cm. Nevedno či si niekto potreboval do gule kopnúť, udrieť päsťou alebo do nej hodiť kameň, ale je naozaj smutné, že dielo bolo poškodené už na tretí deň po tom ako ho na vynovenom verejnom priestranstve vystavili.

Zdroj: D.V.

Rudo Sikora si priniesol so sebou aj lepiacu pásku - tejpku a orezávač, aby mohol zalepiť deravú zemeguľu, ale napokon zistil, že na to bude potrebovať ešte aj tmel, aby jej prinavrátil pôvodnú podobu. Najhoršie však je, že nikde nemá istotu, že na druhý deň po oprave nenájde svoj Výkričník opäť poškodený.  

Zdroj: A.Č.

"Tento artefakt konceptuálneho umelca Rudolfa Sikoru vznikol pôvodne pre Bienále mladých v Paríži (1975), pričom jeho vytvorenie bolo motivované potrebou vyjadriť sa k vtedajšej environmentálnej otázke. Po viac ako 40 rokoch bolo rekonštruované pre jeho sólu výstavu Eko(ko)mix (2018) v Galérii mesta Bratislavy, aby napokon naplnilo zmysel svojho posolstva vo frekventovanom verejnom priestore Treskoňovej ulice. Sikorova monumentálna práca pozostáva zo zemegule a vesmíru, ktoré spoločne vytvárajú spomínané interpunkčné znamienko označujúce výzvu. Samotné znamienko dopĺňa výrok nositeľa Nobelovej ceny Jacqua L. Monoda, napísaný Sikorovi vlastnou typografiou. Dielo je tak kritickou reakciou na absenciu našej zodpovednosti za životné prostredie," uvádza sa na internetovej stránke Kunsthalle Bratislava. Tá si pri jeho výbere uvedomovala aktuálnosť jeho umeleckej výpovede, ktorá sa v súčasnosti stáva naliehavejšou ako kedykoľvek predtým. Ako však realita ukázala, tak ešte dôležitejšie bude uchrániť toto monumentálne výtvarné dielo pred ďalším vyčíňaním vandalov, nakoľko by malo byť v exteriéri vystavené až do 23. februára 2020.

Zdroj: A.Č.

(ars)

Páčil sa vám článok?