Čech mal pri návšteve Hlavnej stanice v Bratislave pocit, že sa vrátil do minulosti...

11.11.2019
Hlavná stanica

Zdroj: ŽSR

Páčil sa vám článok?

Cez víkend sa v Bratislave konal cestovateľský festival, na ktorom sa zúčastnil aj Čech Jaroslav Jindra. Ten na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom sa dosť nelichotivo vyjadril na adresu bratislavskej Hlavnej stanice. Po vystúpení z vlaku mal pocit akoby sa vrátil do dávnych čias...

"Když jsem byl malý kluk, snil jsem o "stroji času", prostřednictvím kterého bych mohl cestovat do minulosti. Vůbec jsem si neuvědomil, že mám takové zařízení téměř u nosu. Jmenuje se vlak. Dnes mě takový vlak přivezl do Bratislavy, na hlavní nádraží, pro mnohé návštěvníky vstupní bránu do země. Připadám si tady jako na konci osmdesátých let - rozpadající se zařízení, špína, všudypřítomný pach moči, ožvýkané několik dní staré bagety, chaos, nepřívětivý personál co se vás snaží okrást při vracení peněz, podivná potácející se individua, chybějící základní informace pro "přespolní". Ale podle nápisu, který visel před časem v hale v době jednoho mistrovství to vypadá, že mají Bratislavčané alespoň smysl pro černý humor a ironii," napísal k fotografii z vestibulu našej Hlavnej stanice pán Jaroslav.  A súhlasí s ním aj pani Regis Budinová: "Tá stanica je super. Keď sem na ňu prvýkrát prišla, tak som nepremýšľala nad tým, kde som, ale kedy som tu."  

Zdroj: FB J.J.

Pochopiteľne, že jeho status zdieľalo množstvo ľudí a to najmä slovenských užívateľov Facebooku a počas víkendu sa pod ním rozvinula pomerne pestrá diskusia. Niektorých napríklad zaujímalo, prečo sa Jaro vlastne rozhodol ísť do Bratislavy vlakom a nie autom. "Vlak vyhral, pretože som bol v tom počasí lenivý šoférovať a na výlet po akcii to tiež nebolo. Ale šokovalo ma okrem iného, že len za miestenky chceli tam a späť šesť stoviek. Pre jedného. Nie som držgroš, ale toto je fakt úchylné. Takže nabudúce autom."  

"Od deväťdesiatych rokov sa zmenilo to, že pribudli dve haly čakárne a obchod, kde sa dajú kúpiť cestovné lístky a suveníry s logom ŽSR, takže nejaký vývoj predsa len nastal. Drobná nepresnosť v nastavení časového stroja. Dobré je vyjsť si na priestranstvo pred staničnou halou. Ľahko tu kúpiš falošnú voňavku Boss, hodinky, nebo rómsku tínedžerku k erotickým hrám priamo od mamičky," napísal do diskusie jeho krajan Milan Fujda, ale pán Jaroslav sa priznal, že niektoré nuance zostali pred jeho zrakom skryté, ale inak nasával atmosféru Hlavnej stanice v Bratislave s otvorenými ústami. Najmä, keď sa ho jeden z bufetárov pokúsil bezcharakterne oklamať o peniaze. Negatívny postreh pridal aj Petr Bilík: "A taxíky vonku pred stanicou na to nadväzujú. Prefajčené interiéry, otrávené výrazy či nemožnosť zmeniť našou milou korunou, ale za to si zase môžeme my..."  To, že Hlavná stanica je hanbou Bratislavy a nie dôstojnou vstupnou bránou do nášho mesta priznal aj Slovák Peter Veselý , ktorému prekáža napríklad to, že aj pozemok, na ktorom stanica stojí skončil vďaka bývalému primátorovi s nevypovedateľnou zmluvou u súkromníka, ktorý bráni akúkoľvek jej rekonštrukciu alebo novú stavbu. "Akurát vstupná hala sa zrekonštruovala, dala sa nová fasáda a vypláchlo sa najväčšie svinstvo, ale z tých vyčlenených troch miliónov skončilo 2,5 milióna eur v niekoho vrecku. Nevieš si ani predstaviť ako nás, rodených Bratislavčanov štve táto situácia. V Bratislave sa stavia hlava - nehlava, bez jasného konceptu mesta a výsledok sami vidíte. Som taxikár (nie ten, čo má stanovisku pred stanicou) a cítim kolektívnu hanbu za nás všetkých, keď veziem udivených turistov a aspoň svojím vystupovaním im dávam najavo, že tu nie sme všetci debili." 

Autorovi kritického príspevku vyčítali, že ani pražská železničná stanica Hlavní nádraží nie je bohviečo, ale ten tvrdil, že stále je to v porovnaní s tou bratislavskou niečo neporovnateľné. "Hanbiť sa za ňu nemusíme jedine do chvíle, keď nás stroj času zvaný vlak neodvezie do Mníchova či Frankfurtu," dodal český cestovateľ. 

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie