ANKETA: Šesť veľkých kontajnerov na nábreží Dunaja vyvolalo medzi ľuďmi rozpaky! Čo v nich bude?

29.8.2019

Zdroj: FB Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

Otázniky a znepokojenie medzi ľuďmi vyvolali obrovské lodné kontajnery modrej farby, ktoré tento týždeň priviezli do centra hlavného mesta, teda presnejšie na Vajanského nábrežie do priestranstvo pred kaviarňou Propeller. Verejnosť sa právom pýta, čo má ich prítomnosť znamenať, pretože sa na toto frekventované miesto naozaj vôbec nehodia.

Aj keď mestská časť Staré Mesto na svojej oficiálnej facebookovej stránke vysvetľuje, že ide len o dočasnú výstavu Nadácie Slovakpressphoto, tak nie všetkým sa tento „umelecký“ nápad pozdáva. Úplne stotožnení s týmto nápadom nie sú dokonca ani niektorí poslanci Starého Mesta.

Zdroj: FB Staré Mesto

​„Šesť lodných kontajnerov na Vajanského nábreží v susedstve Café Propeller neslúži na veľkorozmerný odpad, aj keď o odpade sa v nich veľa dozviete. Kontajnery budú totiž už od 2. septembra do 4. októbra fungovať ako netradičný galerijný priestor,“ uvádza na sociálnej sieti Staré Mesto. V kontajneroch bude pripravená výstava uznávaného holandského dokumentárneho fotografa Kadira van Lohuizena WASTELAND. Ten vraj „vo svojom fotografickom súbore Kadir van Lohuizen odhaľuje, ako šesť veľkomiest sveta – Jakarta, Tokio, Lagos, New York, Sao Paulo a Amsterdam – hospodária respektíve nehospodária so svojím odpadom, pričom zistil obrovské rozdiely. Prostredníctvom tohto dokumentu upozorňuje na to, že ak sa svet nezačne zamýšľať nad znižovaním množstva odpadu a bude k nemu pristupovať ako k zdroju, tak ďalšie generácie sa utopia vo vlastných odpadkoch,“ vysvetľuje Staré Mesto.

Zdroj: FB Staré Mesto

Výstava sa koná pod záštitou primátora Bratislavy Matúša Valla a starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej. Toto ich nadšenie však nezdieľa staromestský poslanec a architekt Martin Gajdoš, ktorý sa o pripravovanej výstave v kontajneroch dozvedel prostredníctvom sociálnej siete. „Z môjho pohľadu ako architekta je umiestnenie lodných kontajnerov uprostred historického centra minimálne rozpačité. A to aj napriek tomu, že sa jedná o ušľachtilý cieľ výstavy,“ povedal pre Bratislavské noviny. Dodal, že možno z pohľadu návštevníka výstavy to bude vnímané inak než z pohľadu návštevníka Starého Mesta, ktorý bude musieť viac  než mesiac strpieť existenciu šiestich veľkých kontajnerov vo veľmi frekventovanom verejnom priestore. „Samozrejme, že ekologické témy sú z pohľadu dneška naozaj dôležité a je potrebné na ne upozorňovať, ale toto naozaj na to nie je vhodný ani šťastný spôsob,“ vysvetlil nám poslanec Starého Mesta Martin Gajdoš. 

Zdroj: FB Staré Mesto

​A čo si o prítomnosti lodných kontajnerov na Vajanského nábreží myslíte vy? Vyjadrite sa v našej ankete...

(lb)

Páčil sa vám článok?