FOTO a VIDEO: Boli sme skontrolovať, či už sú letné kúpaliská pripravené na novú sezónu - časť I.

4.6.2019

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Už niekoľko dní máme pekné, priam letné počasie s teplotami od 25 do 30 stupňov a keďže slnko láka ľudí k vode, tak sme sa vybrali pozrieť na bratislavské kúpaliská. Ktoré z nich sú už pripravené na novú sezónu a kedy otvoria svoje brány pre prvých návštevníkov?

Tehelné pole: Dobrou správou je to, že už sú všetky tri bazény - plavecký, stredný aj detský napustené vodou, ktorá má okolo 20 stupňov Celzia. Nakoľko počas nedávnych MS v ľadovom hokeji slúžil areál kúpaliska ako technické zázemie pre organizátorov svetového šampionátu, tak sa v ňom nachádzali rôzne unimobunky, ktoré len dnes ráno odviezli odtiaľ preč. V čase našej návštevy čistili zamestnanci STaRZ-u okolie bazénov a najmä sprchové vaničky a brodiská.

"Najviac nám dal zabrať veľký bazén, v ktorom hrali hokejisti futbal. Ten bol poriadne špinavý," povedala nám jedna zo starších pracovníčok údržby, ktorá si pamätala ešte aj staré časy, kedy boli po oboch stranách bazéna mohutné divácke tribúny, kde sa slnili ľudia. Dávnou minulosťou je už aj trojposchodový skokanský mostík pri veľkom bazéne a legendárnu červenú šmýkľavku z kovu pri strednom bazéne nahradila jej mladšia plastová nasledovníčka.

Zdroj: Marián Dekan

​Výhodou modernizácie kúpaliska, ktoré bolo postavené ešte počas existencie Slovenského štátu, však je napríklad to, že najväčší bazén už nemá na jednom konci hĺbku osem metrov, ale len čosi vyše dvoch, takže sa voda v ňom oveľa skôr vyhreje. Zlou správou je, že sa v tejto sezóne budú zvyšovať ceny vstupného na bratislavských kúpaliskách. "Nové cenníky ešte nemáme, ale do piatku by sme ich už určite mali mať, nakoľko 7. júna plánujeme Tehelné pole otvoriť pre verejnosť," povedala nám prevádzkárka tohto obľúbeného letného kúpaliska.  

Delfín: Aj na tomto kúpalisku v Ružovej doline panoval čulý ruch, hoci bolo ešte oficiálne zatvorené. Voda v bazénoch bola už napustená a nakoľko ráno mala teplotu len 19 stupňov, tak ju zohrievali. "Už sme odobrali vzorky vody a poslali ich na hygienickú kontrolu, ak bude voda v poriadku, tak by sme tiež chceli v piatok Delfín otvoriť," povedala pre Bratislavské noviny Romana Ambrová - prevádzkárka strediska.

Ani tu ešte nemali fixne stanovené ceny vstupného na novú sezónu, ale predpokladá sa, že vstupné pôjde hore minimálne o 50 centov. Teda minimálne v podvečernom čase, kedy sa dalo ísť okúpať za zľavnené vstupné - 1,50 eura, čo bola veľmi obľúbená akcia aj na Tehelnom poli. Aj tu by mali prvých návštevníkov privítať už tento piatok...  

Zdroj: Marián Dekan
     

Rača: Kúpalisko v Knižkovej doline sa nachádza pod amfiteátrom a našli sme ho otvorené už dnes, teda v tom zmysle, že sa v jeho areáli nachádzalo niekoľko žien v plavkách, ktoré využili slnečné počasie na chytanie prvého bronzu. V bazéne sa asi do jeho polovice nachádzala voda pochádzajúca asi ešte z minulého roka, lebo bola značne znečistená.

"Tú tam nechali zámerne, aby počas zimy nedošlo k poškodeniu dna a bočných stien bazéna," tvrdí nám jedna z prítomných žien. Podľa jej informácií sa má kúpalisko v Rači otvoriť až koncom júna, takže majú ešte dosť času kalnú vodu z bazénu vypustiť alebo odčerpať, celý ho vypucovať a napustiť doň čistú vodu. "Trvá to len jeden deň," hovorí na základe dlhoročných skúseností.

Zdroj: Marián Dekan

​Zahliadli sme aj dvoch technických pracovníkov, ktorí sa pravdepodobne starajú o čistotu celého objektu. Trávniky boli už pokosené, lavičky čisté, k dokonalosti chýbala naozaj už len voda vo veľkom bazéne a detskom bazéniku...

Krasňany: Na rohu Kadnárovej a Černockého ulice sa nachádza aj druhé kúpalisko na území mestskej časti Rača, ale hoci jeho brány boli otvorené, podobne ako blízka krčma s luxusným názvom Džambo club, tak oba bazény ešte zívali prázdnotou.

Zdroj: Marián Dekan

​Jediným prítomným pracovníkom bol strojník, ktorý ma na starosti čerpadlá a teda pravdepodobne i napúšťanie vody. "Ešte som nedostal od vedenia pokyn, aby som napustil bazény a teda vám neviem povedať ani to, kedy by sme mali otvoriť kúpalisko pre verejnosť," povedal nám.

O ďalších bratislavských kúpaliskách sa môžete dočítať tu: 

(ars, foto: Marián Dekan) 

   

   

Páčil sa vám článok?