VIDEO: Výbuch plynu na Gorkého poškodil dom a pripravil 25 ľudí o bývanie - čo s nimi bude?

3.4.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Centrom Bratislavy včera o desiatej predpoludním otriasol výbuch plynu, ku ktorému došlo pri výkopových prácach. Následný požiar hasiči uhasili, ale v dome na Gorkého 7 sa zrútilo jedno podlažie a jeho celkový stav musí posúdiť statik. Dnes sme sa boli na mieste nešťastia pozrieť a zisťovali sme ako bolo postarané o obyvateľov, ktorí sa do svojich domovov kvôli bezpečnosti už nemohli vrátiť...

Kým včera doobeda musela byť Gorkého ulica krátko po incidente uzavretá a nachádzalo sa na nej či v jej blízkosti množstvo hasičských áut a príslušníkov Hasičského a záchranného útvaru, ktorí sa snažili čo najrýchlejšie zastaviť únik plynu z poškodeného potrubia ako aj uhasiť následný požiar, tak dnes ráno už pôsobila relatívne pokojným dojmom.

Na viacerých miestach ulice pokračovali robotníci v stavebných a výkopových prácach. Dokonca sa pracovalo aj pred domom na Gorkého č. 7, kde došlo v utorok 2. apríla krátko po desiatej k mohutnej explózii. Brána do poškodeného domu, kde sa prepadlo prízemné podlažie bola zatvorená.

Všetci jeho obyvatelia museli byť ešte včera z budovy evakuovaní. Dvaja ľudia boli v dôsledku výbuchu zranení a prevezení do nemocnice. "Jednej osobe sme ošetrili ľahšie zranenie chrbtice a druhú sme museli hospitalizovať s komplikovanou zlomeninou končatiny, ktorá si vyžadovala nevyhnutnú operáciu," informovala médiá hovorkyňa UNB Eva Kliská.       

Ako prví boli na mieste činu príslušníci odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru, ktorí boli na pracovnom stretnutí na Generálnej prokuratúre SR. Pre výkopové práce sa k vchodu na Generálnu prokuratúru SR presúvali pešo pasážou Laurinská ul., kde prišlo k výbuchu a následne tlaková vlna poškodila konštrukciu polyfunkčného objektu „Pasáž Laurinská“, ktorá bola značne zdemolovaná, poškodený strop ako i bočná konštrukcia.

​Túto udalosť okamžite mjr. PhDr. Tomáš Vrábel telefonicky oznámil na linku tiesňového volania. Spolu aj s pplk. Mgr. Miroslavom Balažovičom pomáhali osobám v šoku presunúť ich do bezpečia zo zdemolovaných priestorov pasáže. Následne pomáhali zranenej osobe, ktorá mala zlomenú ľavú nohu a bola v šoku. Do príchodu záchranných zložiek zabezpečili priestor pasáže a skontrolovali poškodené miesta, či sa ešte tam nenachádzajú ďalšie osoby.

Zdroj: FB Polície

​"Svojím konaním prejavili mimoriadnu odvahu pri výkone služby, pomohli ľuďom ohrozeným na živote a zdraví, pričom čelili vlastnému ohrozeniu života a zdravia," pochválili ich za včerajší zákrok nadriadení.

Na miesto sa pomerne rýchlo dostavili aj dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža územného spolku Bratislava - mesto. Jeho riaditeľka pani Ing. Emília Uhrinová pre Bratislavské noviny povedala: "Naša jednotka vyrazila na miesto, aby pomohla ľuďom, ktorí museli dosť narýchlo opustiť svoje byty a vyjsť na ulicu. Postarali sme sa, aby neboli hladní, smädní, nebola im zima, nakoľko bolo jasné, že sa tak rýchlo domov nebudú môcť vrátiť. Väčšina z 25 obyvateľov poškodeného domu požiadala o pomoc svojich príbuzných a blízkych a v noci zo včera na dnes prespali pravdepodobne u nich. Jedna zo starších obyvateliek domu však nemala kam ísť a tak sme v spolupráci s Miestnym úradom Bratislava - Staré Mesto hľadali pre ňu náhradné ubytovanie a napokon sme ju previezli do Domova sociálnych služieb na Podjavorinskej ulici, teda do zariadenia, ktoré patrí pod staromestskú samosprávu."

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

​Podľa informácii, ktoré zazneli v Televíznych novinách Markízy však môže trvať vypracovanie statického posudku aj niekoľko dní, takže v tejto chvíli nie je jasné, kedy sa obyvatelia Gorkého 7 budú môcť vrátiť do svojich bytov. Na FB stránke Staré Mesto - srdce Bratislavy sa dnes objavila aj reakcia jednej z obyvateliek spomínaného domu - pani Kaiserovej, ktorá zavolala na Miestny úrad, kde sa však nechcela posťažovať, ale práve naopak poďakovať:  "Chcela by som vyjadriť svoju vďačnosť najmä hasičom a záchranárom. To čo som videla, to bola Amerika! Tí hasiči vleteli bez váhania do nášho domu pre starých ľudí, aj keď vôbec netušili, či sa na nich ten dom nezrúti. Nevedeli, aká je tam statika, či zas niečo nevybuchne a nezačne horieť. Pre mňa budú hrdinami do konca života.  Skvelí boli aj záchranári, ktorí brali ľudí do sanitiek, ošetrovali ich, merali im tlak. Sú to naozajstní profesionáli," povedala pani Kaiserová, ktorá sa zároveň chcela poďakovať aj neďalekej kaviarni. "Prichýlili nás špinavých, v pyžame, dali nám občerstvenie. Keby niečo také spravil Jamie Oliver, hovorilo by sa o tom po celom svete. Chcem, aby ľudia videli, že aj tu vieme byť k sebe milí v ťažkej chvíli," dodala.

(ars)  

        

Páčil sa vám článok?