Bratislava sa v sobotu rozlúči s jednou zo svojich výrazných postavičiek - Fedorom Šrobárom

30.1.2019

Zdroj: TASR a FB

Páčil sa vám článok?

Zajtra uplynie presne týždeň od úmrtia Ing. Fedora Šrobára - najznámejšieho návštevníka bratislavských párty a večierkov, pravoverného bohéma a vnuka bývalého politika Vavra Šrobára. Aj keď jeho rodina si neželala verejný pohreb, tak v sobotu 2. februára 2019 sa bude konať akási posledná rozlúčka s ním a to zádušná svätá omša v Dóme svätého Martina.

"Ďakujeme Vám za prejavenú sústrasť. Na skon Nášho Fedora si budú môcť spomenúť všetci jeho priatelia a známi na sv. omši v sobotu 2. februára o 12.00 hodine v Dóme sv. Martina v Bratislave," takáto správa sa dostala prostredníctvom sociálnej siete od jeho rodičov k viacerým ľuďom, ktorí poznali nedávno zosnulého 52-ročného inžiniera ekonómie Fedora Šrobára.

Zdroj: TASR

​Šrobár zomrel minulý štvrtok 24. januára 2019 v dome opatrovateľských služieb v Trsticiach, kde ho previezli v ťažkom stave po niekoľkotýždňovej hospitalizácii v Bratislave. Do kómy upadol ešte v novembri minulého roka, keď po jednom z večierkov spadol v dome a udrel si temeno hlavy. Jeho priateľka si myslela, že zaspal na zemi ako tu u neho po divokých žúroch bolo občas zvykom a nechala ho tam ležať možno aj šesť hodín. Až potom zistila, že Fedor asi nespí a privolala mu rýchlu zdravotnú pomoc, ale ani následný prevoz do nemocnice a okamžitá operácia mu nepomohli. Odvtedy sa vlastne neprebral. 

Zdroj: FB Richard Šimurka

​Fedor Šrobár, Katarína Feldeková a Ján Lehotský...

"Hovoril som mu, že nemôže chodiť na žúry s barlami, lebo spadne a niečo sa mu stane, ale on si nedal povedať," so smútkom skonštatoval Fedorov najlepší kamarát Pavol. Ten mu organizuje aj poslednú rozlúčku, teda presnejšie zádušnú omšu. "Nakrútili sme o ňom aj film, ktorý by sme prípadným záujemcom chceli premietnuť," dodáva. Podľa ľudí z okolia Fedora Šrobára si jeho rodičia nepriali verejný pohreb a dokonca niektorí hovoria o tom, že ho už medzitým najbližší dali v tajnosti pochovať alebo spopolniť.

Na sociálnych sieťach sa objavujú stále nové fotografie a spomienky na akcie, na ktorých sa Feďo ako nespútaný živel objavil. V umeleckom svete, teda medzi výtvarníkmi, sochármi, spisovateľmi, hercami a spevákmi nie je hádam nik, kto by neprišiel so Šrobárom počas svojho života do kontaktu.

Zdroj: FB Gustáv Murín

Výnimkou nie je ani Gustáv Murín, ktorý tento týždeň na svojom Facebooku zverejnil túto snímku s nasledujúcim popisom: "Fedor sa, žiaľ, preslávil ako party-breaker, čo rady rozmazávali naše médiá. Práve preto chcem zdôrazniť, že len jediný raz urobil na mojej akcii niečo nepatričné a keď som ho na to upozornil, odvtedy bol vždy korektný, slušný a veľmi príjemný spoločník. NIKDY som ho nezažil v takom stave, ako to opisovali médiá, hoci nepochybujem, že zámienok im k tomu poskytol dosť. Tu je na premiére môjho nového TV dokumentu o mafiánskom zabijakovi Roháčovi, kde bol nielen v pohode, ale obetavo pomáhal pri príprave občerstvenia. Fedor, je Ťa škoda!"

V diskusii vyjadrila celkom zaujímavý názor aj pani Mária Urlandová: "Fedor nastavoval zrkadlo spoločnosti a bol výnimočný, nehral sa na celebritu, naopak takým sa smial. Nemal zdravý životný štýl, ale schopnosti áno. A tým, s ktorými v minulosti veksloval, nijako nezávidel ich milióny, ani nevyužíval svoje známosti. Iba ak na to, aby sa na ich nóbl párty pekne zabavil... Nakoniec vstúpi do dejín Bratislavy ako novodobý Schönne Náci a tragikomická postava."

(ars)

Páčil sa vám článok?