FOTO a VIDEO: Zomrel Fedor Šrobár – najznámejší účastník bratislavských žúrov. Ako si ho budeme pamätať?

25.1.2019

Zdroj: FB F.Š.

Páčil sa vám článok?

Ešte vlani v novembri kandidoval 52-ročný Ing. Fedor Šrobár v komunálnych voľbách, ale pár dní pred ich konaním si pri páde udrel hlavu a po niekoľkých hodinách upadol do kómy a odvtedy sa neprebral. Tento týždeň prišla smutná správa, že známy milovník žien, alkoholu a zábavy svoj boj o život definitívne prehral.

Fedor bol vnukom bývalého slovenského politika Vavra Šrobára a hovorilo sa o ňom, že zdedil viacero nehnuteľností, ktoré prenajímal a vlastne nemusel nikdy pracovať a to aj napriek tomu, že absolvoval aj vysokú školu a vlani v novembri sa chcel stať poslancom miestneho zastupiteľstva v Starom Meste. Ešte pred voľbami však utrpel úraz, keď išiel na žúr s barlami, ale pri návrate z neho stratil balans a po páde si o dlážku narazil temeno hlavy. Posledné týždne Fedor Šrobár strávil v dome opatrovateľských služieb v Trsticiach, ale ani tam nebol pri vedomí a jeho stav si vyžadoval neustálu starostlivosť.

Zdroj: FB P.V.

​„Dnes prišla smutná správa. Bohužiaľ, zomrel náš kamarát, brat, zabávač a môj hráč, ktorého som miloval nadovšetko a navždy budem. Fredix nikdy nezabudnem a ďakujem za všetko,“ napísal vo štvrtok večer na sociálnu sieť Pavol Vaško, podľa ktorého Šrobár ležal na zemi v bezvedomí niekoľko hodín, kým ho privolaná záchranka previezla do nemocnice, kde ho následne aj operovali, ale z kómy už nikdy neprebral. „Keby prišla pomoc skôr, mohol ešte žiť!“ so smútkom skonštatoval Paľo, ktorý sa s Fedorom zoznámil na párty po finále miss približne pred šiestimi rokmi. 

„Odkedy ho poznám, tak bol invalidný dôchodca, ale vyštudovaný bol inžinier ekonómie,“ hovorí novinárka Anna Olvecká, s ktorou sa často zvykol objavovať na rôznych krstoch, vernisážach či iných spoločenských akciách. „Aj mňa s ním zoznámila práve Anka. Raz som sa nemala ako dostať z mesta domov a ona mu zavolala. Prišiel za nami autom a ochotne ma odviezol až pred vchod,“ spomína speváčka Monika Stanislavová.

Zdroj: Monika Stanislavová

​Takisto fotograf Peter Leginský tvrdí, že Fedor druhým nezištne pomáhal a aj na svojom profile zverejnil fotografie, na ktorých mu Šrobár na stenu vešia obrazy pred vernisážou.

Zdroj: FB Peter Leginský

​Fedor mal však aj inú zvláštnu schopnosť, že sa dostavil aj na večierky, kde vôbec nebol pozvaný, čo sa nie vždy stretlo s pochopením organizátorov, najmä keď bol známy aj tým, že sa zvykol najmä pod vplyvom alkoholu vulgárne vyjadrovať a obťažovať ženy. Zašlo to až do takého extrému, že napríklad na krste CD speváka Roba Pappa bola pri vchode vylepená Fedorova fotografia spolu s nápisom, že on má na akciu vstup zakázaný.

 „Za triezva bol veľmi milým a inteligentným spoločníkom, s ktorým sa dalo naozaj o všetkom porozprávať a v mladosti to bol aj veľmi pekný chlap,“ vraví Monika Stanislavová a jej spevácka kolegyňa Anna Gajová dodáva: „ Poznala som ho veľmi dobre. Bol to večný lichotník, rád so mnou tancoval a vždy niečo na mne obdivoval. Spomínam si, ako mi vždy spamäti diktoval svoje telefónne číslo, aby som mu zavolala. Veľmi zvláštny a zaujímavý typ človeka. R.I.P. milý Fedor.“

Svoju spomienku na Šrobára dnes na sociálnej sieti zverejnil aj politik Boris Kollár: „Je mi to ľúto. Poznali sme sa od detstva. Teraz máš Fedor párty tam hore, asi ani oni ti neposlali pozvánku, ale ty si mohol kamkoľvek prísť, všade si bol doma. Ale tam hore si ešte fakt nemusel, to je tvoj posledný veľký flám a nerozbi tam Petrovi bránu! Hlavne ju neoc... a nevynadaj mu hneď zo štartu, potrebuješ ňou prejsť. Tak nech ti je tam Fedorko dobre a poriadne im to tam roztoč, a hlavne v polke žúru opäť nezaspi. Nech je ti už dobre a máš konečne pokoj v duši."

Na Fedora si dnes takto zaspomínali ďalší jeho kamaráti:

Erika Judínyiová, TV moderátorka: "Ja som sa v roku 1989 tesne pred nástupom na VŠ zúčastnila tzv. letnej aktivite mládeže, kde nám ako dozor pridelili Fedora Šrobára. On bol prvý, s kým som sa zoznámila a potom sa naše cesty neustále prelínali aj na vysokej škole ekonomickej, kde som študovala zahraničný obchod. V tom istom termíne sme mali aj štátnice, hoci on bol o pár rokov starší. A jasné, že sme sa potom stretávali aj na rôznych spoločenských akciách. To, že sa občas objavil v našich reportážach v relácii Smotánka, bolo vždy aj s jeho vedomím. On bol vždy za každú srandu a myslím, že nielen pre to nám bude všetkým chýbať. Najviac pochopiteľne svojim rodičom a synovi. Podľa mňa to bol jeden čistý a charakterný človek. "    

Dodo Mikláš, novinár: "Odpočívaj v pokoji, kamarát. Veril som, že to zvládneš, ako si zvládol vždy všetko s úsmevom na tvári a s prehľadom. Žil si svoj život naplno a všetky tie historky o tom, čo si zažil, zostanú legendárne. Tam hore sa už tešia na žúrky s tebou. Roztoč to tam, Fedor...!"

Zdroj: FB D.M.

Mária Kadlečíková, lekárka: "Naposledy sa nám práve v októbri objavil v Redute na akcii, jednoducho prišiel. V ruke rovno dva rezne a počas programu volal Josefa Laufera na panáka, vraj nech kašle na program . . . To nezažiješ len tak, s Fedorom áno. Už nepríde na žiadny pozemský večierok."

Marek Čulen alias DJ Euro: "Poznal som s Fedorom ešte v 90-tych rokoch v disco clube Bajkal, keď ešte podnikal, mali sme veľa spoločných priateľov, intenzívne sme sa začali kamarátiť asi pred siedmimi rokmi, pravidelne sme si volali a chodili na prominentné akcie, rozprávali sme sa o hocičom, nemal žiaden problém so žiadnou témou, bol veľmi inteligentný, rozhľadený, bol to srdciar, miloval párty a ľudí."

​(ars, video: YouTube)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie