Vrak reštaurácie Knajpa stále leží v Dunaji. Zistili sme, čo ho čaká

21.1.2019
0
Knajpa v januári 2019

Zdroj: J. G.

Páčil sa vám článok?

Počas Vianoc zažila Bratislava aj jednu dramatickú udalosť. Na Prvý sviatok vianočný odtrhol silný prúd Dunaja neďaleko nákupného centra Eurovea pontón so známou reštauráciou Knajpa. Potápajúcu sa reštauráciu odtiahla voda až k Jarovskému ramenu, kde sa nachádza dodnes. Jej majiteľ nám prezradil, čo bude ďalej.

Ako sme si cez víkend všimli, Knajpa sa stále nachádza pri Jarovskom ramene (fotografie sú zo soboty). Zaujímalo nás, kdy vrak odstránia a či nastal nejaký problém. "Uvedené plávajúce zariadenie sa v súčasnosti nenachádza v územnom obvode verejného prístavu Bratislava a nespadá do kompetencie spoločnosti Verejné prístavy, a.s. Podľa našich informácií sa na odstránení podieľa majiteľ predmetného plávajúceho zariadenia (reštaurácie Knajpa) v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom," povedal nám hovorca Verejných prístavov Martin Kontúr.

Vlastníkom Knajpy, ktorému reštaurácia v decembri odplávala doslova pred očami, je podnikateľ Alfréd Acel. Ten nám dnes potvrdil, že na odstránení vraku pracuje, žiadny problém nenastal a ide o bežný postup. "Keby všetko dobre išlo a boli optimálne podmienky, tak by mohol byť odstránený začiatkom februára. Musí na to reflektovať každý jeden z úradov, musí sa to skoordinovať," vysvetlil pre banoviny.sk Acel. 

Knajpa v sobotu 19. januára:

Zdroj: J. G.

​Priznal, že odpratanie vraku je relatívne drahé, no ešte čaká na niektoré cenové ponuky.  "Musím si to hradiť ja a následne sa skoordinovať s poisťovňou. Pokiaľ nebudú mať výhrady, tak sa na tom budú podieľať. Sú to špeciálne stroje, špeciálna technológia, nemá to veľa ľudí, musí to byť pod dozorom špecializovanej firmy, ktorá následne tie veci aj likviduje," vysvetlil nám dôvody, prečo naozaj nejde o lacnú záležitosť.

​A aký osud pontón nakoniec čaká? Ako nám priblížil Alfréd Acel, jeho časti skončia na rôznych miestach, najmä však v prístave. Nebudú ho však odťahovať, možno iba malú časť, pretože hrozí riziko, že by sa začal v prúde rieky opäť rozpadávať. Pontón teda rozoberú na mieste a špeciálnym žeriavom postupne naložia na veľkú loď, ktorá ho odvezie. 

Ďalšie informácie nám dal aj Vodohospodársky podnik. "Vrak zariadenia Knajpa, ktorý skončil poškodený pri Jarovskom ramene bude z rieky Dunaj odstránený objednávateľom a teda majiteľom predmetného poškodeného zariadenia. Vykonávateľom likvidačných prác by mal byť Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý poškodené zariadenie vytiahne z rieky na breh za pomoci plávajúceho žeriavu (vzhľadom na veľkosť a váhu poškodeného zariadenia, je potrebné tento vrah rozpíliť), následne ho vyložiť na breh a previesť na skládku resp. zberných surovín. Po administratívnych procesoch sa za účasti zainteresovaných strán dohodne ďalší postup a termín likvidácie," povedal nám jeho hovorca Marián Bocák.

(ms)

Páčil sa vám článok?