FOTO: Bratislava je plná zvierat - sú súčasťou sôch a fontán, ale nájdete ich aj v názvoch lokalít či podnikov

16.1.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Slimák, Kamzík, Delfín, Rosnička, U dvoch levov, Líščie údolie či Vlčie hrdlo. Azda každý Bratislavčan pri vyslovení spomenutých slovných spojení okamžite vie, kde sa tieto lokácie nachádzajú. Ale viete, kde majú svoje sochy srnka, pes, žraloci,

SOCHY:

Kôň – je azda najtypickejším zvieraťom, ktoré býva veľmi často súčasťou sôch rôznych panovníkov. Aj keď nemáme takú dominantnú sochu, akou je napríklad sv. Václav na Václavskom námestí v Prahe, tak na koni je zvečnený napríklad Svätopluk, ktorého socha sa nachádza na nádvorí Bratislavského hradu alebo rakúsko-uhorská panovníčka Mária Terézia. 

Zdroj: epocha.sk

​Tá má v súčasnosti na území hlavného mesta až dve sochy, na ktorých je znázornená sediaca na koni – jedna je v Grassalkovichovej záhrade za Prezidentským palácom a druhá je zmenšená bronzová replika pôvodného súsošia Jána Fadrusza. Vlani ju chceli umiestniť na Hviezdoslavovom námestí, s čím však poslanci Mestského zastupiteľstva nesúhlasili a tak napokon dočasne skončila na dunajskom nábreží pred River parkom.

Zdroj: abn

Drak - Kôň je súčasťou aj sochy svätého Juraja, ktorá je umiestnená na nádvorí Primaciálneho paláca. Je na nej znázornený aj trojhlavý drak, ktorý namiesto ohňa chrlí pramienky vody.

Zdroj: Google Maps

Lev - Sochu veľkého leva nájdete aj na 21,6 metrov vysokom pilieri nachádzajúcom sa pri soche Milana Rastislava Štefánika na námestí pred novou budovou SND. Lev jednou labou pridržiava štátny znak bývalého Československa a počas svojej existencie musel byť niekoľkokrát premiestnený. V roku 1939 sa nachádzal na dnešnom námestí Ľudovíta Štúra a bol otočený smerom na Petržalku, ktorá po rozpade ČSR pripadla nemeckej ríši a je spájaný aj s výrokom Adolfa Hitlera, ktorý pri návšteve štvrte Engerau pozeral ďalekohľadom na Bratislavu, pričom mal údajne vyhlásiť: „Tá mačka musí ísť preč!“

Zdroj: JET

​Jeden naježený lev, teda respektíve jeho socha sa nachádza na nábreží Dunaja v blízkosti River parku.

Zdroj: Google Maps

Dva levy – Priedomie budovy Policajného riaditeľstva na Špitálskej ulice skutočne zdobia dva obrovské levy, vďaka čomu celý objekt získal prezývku U dvoch levov, ktorá vznikla ešte za minulého režimu. Rovnaký názov mala chvíľu aj neďaleká reštaurácia na Lazaretskej ulici, ktorá bola za totality Poľovníckou a chvíľu sa volala U Detvana a najnovšie ju premenovali na Kozľovňu, takže s trochou nadsázky sa dá skonštatovať, že pri zvieracom názve zostali.

Zdroj: Google Maps

Holubice – jedna obrovská holubica mieru je od roku 1984 dominantou Dolnozemskej cesty, druhá menšia holubica sedí na pleci plastiky Dievčaťa s holubicou na sídlisku v Petržalke.

Zdroj: petržalka.sk

​Tretia holubica je súčasťou bronzovej sochy ženy a dieťaťa na Limbovej ulici v lokalite Kramáre, štvrtá je súčasťou súsošia žien pri škole na Holičskej ulici a mierne abstraktné holubice sú aj súčasťou fontány Pijúce holubice v Sade Janka Kráľa. 

Zdroj: Matúš Husár

Pes – je súčasťou súsošia Mýtická loď, ktorá sa nachádza na brehu Dunaja – kúsok od River parku.

Zdroj: Google Maps

Rak -  Čitáreň U červeného raka sa nachádza v blízkosti Michalskej veže a najmä počas leta sa v nej konajú rôzne kultúrne akcie či tzv. čítačky. V priľahlom dome sa nachádza aj lekáreň U červeného roka, v ktorej je farmaceutické múzeum. Soška raka sa nachádza priamo nad hlavným vchodom.

Zdroj: Google Maps

Žraloci – socha s názvom Traja bronzoví žraloci sa nachádza na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu a ozvláštňuje vonkajšie priestranstvo v bezprostrednom okolí River parku.  

Srnka – socha nazvaná Dievča so srnkou sa nachádza na Hviezdoslavovom námestí pred bývalým hotelom Danube kúsok od Mosta SNP.  

Zdroj: Google Maps

Vrany – štyri vrany sú súčasťou sochy Bosorka, ktorú by ste našli na Mikulášskej ulici pod Bratislavským hradom.

FONTÁNY: 

Zdroj: ms

Vodné živočíchy - Raky sú aj súčasťou Ganymedovej fontány na priestranstve pred historickou budovou SND na Hviezdoslavovom námestí. Tá sa dá označiť doslova za zverinec, lebo okrem dominantnej sochy Ganymeda, čo bol antický chlapec, ktorý sa zmenil na orla a už spomínaných rakov sa po jej obvode vyskytujú aj žaby a vodné korytnačky, ale aj štyri druhy rýb, ktoré boli typické pre dunajskú oblasť.

Zdroj: TASR

Kačka – tento vodný vták zase dominuje tzv. Kačacej fontáne, ktorá sa nachádza na Šafárikovom námestí a to v parčíku kúsok od hlavnej budovy Univerzity Komenského. Nachádza sa tu päť kačiek, ktorým zo zobákov strieka voda a traja nahí chlapci, čo sa s nimi jašia.  

Zdroj: Google Maps

Labute – uprostred Medickej záhrady sa nachádza fontána so štyrmi labuťami a pomedzi ne vystrekuje do výšky voda.    

Zdroj: TASR

Vtáci - na križovatke ulíc Panskej, Strakovej a Ventúrskej sa nachádza Vtáčia fontána, ale paradoxne na nej nájdete skôr hlavy koňov či levov a len pri troche fantázia sa v hornej časti kovovej konštrukcie nachádza niečo, čo pripomína sovy. Čo je pozitívne, tak z nej tečie pitná voda, takže v lete uhasí smäd ľuďom i zvieratkám.    

LOKALITY:

Delfín – známe kúpalisko v Ružovej doline  

Zdroj: Archív Altitude, a.s.

Kamzík – je nielen názov vrchu na Kolibe, ale aj jednej z dominánt Bratislavy - televíznej veže či jedného z bufetov, ktorý sa v jej blízkosti nachádza.  

Rosnička – populárne kúpalisko v katastri Dúbravky

Líščie údolie je pekná lokalita na území Karlovej Vsi. Nachádza sa tu aj malý amfiteáter, kde sa konajú hody či rôzne iné kultúrne akcie pre obyvateľov tejto mestskej časti.

Líščie nivy – ulica v Ružinove, ktorá vedie z Prešovskej ulice na Záhradnícku. Nachádza sa tu napríklad aj Hotel Nivy.  

Zdroj: Google Maps

Slimák – nákupné centrum postavené v tvare slimáka sa nachádza na území Nového Mesta v blízkosti výškovej budovy prezývanej „Kukuričák.“

Devínska kobyla – kopec obklopený mestskými časťami Devín, Devínska Ves, Dúbravka a Karlova Ves.  

Vlčie hrdlo – patrí do mestskej časti Ružinov a nachádza sa na Žitnom ostrove medzi železničnou traťou, Malým Dunajom, Slovnaftskou ulicou a areálom podniku Slovnaft. V lokalite sa nachádza aj rovnomenná ulica.

PODNIKY SO ZVIERACÍMI NÁZVAMI:

Aligator Crystal Rock Pub – nachádza sa na adrese Špitálska 37, ale vchod do podzemného podniku je z Mariánskej ulice. Konávajú sa tu najmä vystúpenia rockových skupín.

Mačkafé – je útulná kaviarnička na Zámockej 24, ktorú často navštevuje aj známa televízna moderátorka Janka Hospodárová.

Koník pub – sa nachádza na adrese Mlynské nivy 8 a ide o budovu na rohu Karadžičovej ulice. Dá sa tu najesť, ale v podvečerných hodinách je to skôr vychytená bratislavská piváreň.  

Zdroj: Mamut pub

Mamut pub – prezývku Mamut dali kedysi Bratislavčania komplexu Starej sladovne, ktorý otvorili v roku 1980. Išlo o najväčšiu reštauráciu v bývalom Československu s kapacitou 1200 miest na sedenie vnútri a 400 miest vonku. Neskôr začali byť niektoré jej priestory využívané ako herne, hypermarket a z terasy vzniklo trojpodlažné parkovisko. V súčasnosti už funguje len jedna menšia reštauračná prevádzka, do ktorej sa vchádza z Ferienčíkovej ulice. Má slogan: Jediný Mamut, ktorý žije.

Pizza Kolibrík – nájdete ju na Hradskej ulici č. 60

Sieť čínskych reštaurácií Panda – jej prevádzky sú roztrúsené po celom meste a na väčšine z nich je obrázok pandy či už vonku alebo v rámci výzdoby interiérov.

U zlatého jeleňa - reštaurácia s týmto názvom sa nachádza v pasáži u zlatého jeleňa na Námestí SNP č. 2, kde bol už v roku 1802 hostinec Zlatý jeleň.

P.S. Možno aj vo vašom okolí sa nachádza nejaký objekt, reštaurácia či iný podnik pomenovaný po nejakom zvieratku. Napíšte nám jeho názov do komentárov pod článkom a my ho sem do článku určite doplníme. 

(ars)

Páčil sa vám článok?