Bude stáť pred Carltonom táto socha Márie Terézie? Zajtra sa rozhodne, vyjadrite sa i vy

20.2.2018
0
Socha Márie Terézie

Zdroj: Bratislavský okrášľovací spolok

Páčil sa vám článok?

Bratislavskí mestskí poslanci budú na zajtrajšom zastupiteľstve rozhodovať aj o tom, či na Hviezdoslavovom námestí pribudne socha cisárovnej Márie Terézie. Aký je váš názor? Vyjadrite sa v našej ankete.

O navrátenie sochy Márie Terézie do centra Bratislavy sa dlhodobo usiluje Bratislavský okrášľovací spolok. A práve zajtra by mal nastať zlomový deň. „Komisia, ktorá rieši osádzanie pomníkov, nám návrh umiestniť sochu na Hviezdoslavovo námestie pred hotel Carlton schválila. Na rade sú teraz mestskí poslanci, ktorí majú v stredu 21.2. na zastupiteľstve definitívne rozhodnúť o tom, či bude môcť byť naša socha na tento mestský pozemok skutočne osadená. Naša bronzová zmenšená kópia Fadruszovej sochy je pritom už definitívne hotová a spolu s podstavcom pripravená na osadenie,“ informoval Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku. Spolok už zverejnil aj fotografiu hotovej sochy, ktorá čaká na svoje osadenie (úvodné foto k článku).

Žiadosť o osadenie sochy oficiálne podala ešte v júli 2017 na magistrát spoločnosť Carlton Property, ktorá je nájomcom pozemku s tým, že sochu poskytne Bratislavský okrášľovací spolok. Sochu chcú osadiť pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie. Má byť umiestnená v sadovej úprave pred hotelom Carlton, pričom o jej údržbu sa zaväzuje starať spoločnosť Carlton Property.

Podľa doručeného návrhu pahorok, na ktorom bude socha umiestnená, bude mať priemer štyri metre a zaberať plochu 12,57 štvorcového metra. Dlažba okolo pahorku bude zaberať plochu 83,30 štvorcového metra.

FOTOGALÉRIA (článok i s anketou pokračuje pod fotogalériou):

​Pri soche majú byť umiestnené aj edukatívne tabuľky s rozmerom 0,5 x 0,7m. Tie navrhla osadiť komisia hlavného mesta pre pamätníky. Na tabuliach by mal byť nasledovný text v slovenčine, nemčine, maďarčine a angličtine: „Súsošie Márie Terézie od významného bratislavského sochára Jána Fadrusza, zvané aj Korunovačný pamätník, stálo od roku 1897 na Námestí korunovačného pahorka pri nábreží Dunaja v Bratislave. Socha znázorňovala udalosť Vitam et
sanguinem z roku 1741, keď uhorská šľachta podporila mladú kráľovnú v nástupníctve na uhorský trón a bola symbolom vernosti. Pôvodná socha bola z bieleho carrarského mramoru, vysoká spolu s podstavcom 11 metrov. Na jej odhalení sa zúčastnil aj cisár František Jozef I. Socha sa stala symbolom Bratislavy, spodobená na množstve pohľadníc a fotografií. V roku 1921 bola československými legionármi z politických dôvodov rozbitá, ale ostala v spomienkach ľudí a stala sa legendou. Pri príležitosti 300. rokov výročia narodenia osvietenskej panovníčky Márie Terézie v roku 2017 venoval Bratislavský okrášľovací spolok tretinovú bronzovú podobizeň tejto sochy Bratislave. Autorkou kópie súsošia na základe kvalitných fotografií a štúdia dochovaných fragmentov je sochárka Martina Zimanová.“

​Či však umiestnenie sochy získa podporu poslancov, je otázne. Napríklad mestský poslanec a zároveň predseda Otvoreného klubu Juraj Káčer sa pre Bratislavské noviny vyjadril, že návrh nepodporí. Umiestnenie sochy, ktorá je navyše zmenšeninou, vedľa fontány mi nepríde veľmi vhodné. Na Hviezdoslavovom námestí je toho dosť, máme tu už Hviezdoslava, fontánu, teraz by sem mala pribudnúť ešte malá Mária Terézia. Keď už takéto veci robíme, tak premyslene a nech to nejako vyzerá,“ myslí si.

Akutualizácia: Poslanci sa zatiaľ k hlasovaniu o umiestnení sochy na Hviezdoslavovo námestie nedostali, k najbližšiemu rokovaniu dôjde pravdepodobne o pár týždňov (závisí od primátora, na ktorý deň určí pokračovanie nedokončeného rokovania zastupiteľstva).

(ms)

Páčil sa vám článok?