Turisti v hlavnom meste: Ako dostať ich autobusy z centra?

23.12.2018
turistické autobusy v centre

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Je pozitívne, že nám do Bratislavy najmä v predvianočnom období privážajú autobusy stovky turistov, horšie je, že pod Mostom SNP, pri hoteli Devín a oproti na zastávke MHD niektoré parkujú aj dlho potom, ako vysadili turistov. Tvorí sa kolóna, autobusy blokujú jazdné pruhy a vznikajú zápchy.

Hoci by mali parkovať len na miestach za zastávkou MHD, je ich toľko, že prax je často iná. „Toto je problém, na ktorý dlhodobo upozorňujeme,“ hovorí turistická sprievodkyňa a mestská poslankyňa Soňa Svoreňová.

Plán dopravnej obsluhy pre turistické autobusy sa riešil už v čase, keď bola hlavnou dopravnou inžinierkou mesta Tatiana Kratochvílová. Teraz sa stala viceprimátorkou a zainteresovaní veria, že sa k organizácii turistickej dopravy vráti.

Poradná skupina vytvorená už v minulom volebnom období, sa snažila nájsť pozemok, ktorý by bol v správe magistrátu a mohlo by na ňom vzniknúť odstavné parkovisko pre turistické autobusy. „Uvažovalo sa o vozovni na Búdkovej ceste, tá však nevyhovuje z kapacitných dôvodov. Parkovisko pri divadle Aréna je zas pod správou Petržalky, tam je nutná dohoda,“ pokračuje Soňa Svoreňová.

​Medzi návr​hmi sprievodcov sa ozvali aj názory zriadiť na nábreží za zastávkou autobusov výstupnú a nástupnú zónu aj s asistentmi, čo regulujú nástup a výstup a dohliadajú, že si zónu vodič nepomýli s parkoviskom. To však podľa Soni Svoreňovej mesto zamietlo. V pláne je totiž po rekonštrukcii Karloveskej radiály úplne zrušiť súčasné zastavovanie turistických autobusov na nábreží.

(in)

Páčil sa vám článok?