FOTO: Pamätáte si ešte na železničnú stanicu Bratislava – Nivy?

10.12.2018

Zdroj: FB Nivy

Páčil sa vám článok?

Na mieste, kde dnes týči výšková budova VÚB kedysi stála železničná stanica Bratislava – Nivy. Približne v roku 1983 však prestala slúžiť na vlakovú dopravu a o rok neskôr ju mesto zbúralo.

Stanicu Bratislava Nivy vybudovali v rokoch 1881 – 1882 pôvodne ako zriaďovaciu stanicu v súvislosti s bratislavským prístavom. Význam stanice vzrástol po vybudovaní Starého mosta, na ktorom bola neskôr dobudovaná aj železničná trať do Petržalky a vlečky do prístavu. Pred budovou stanice mali svoje stanovište fiakristi a od roku 1896 tu mala konečnú zastávku električková trať, ktorá premávala po trase Štúrova ul. – Šafárikovo nám. – Dostojevského rad – Bratislava Nové Mesto. Zrušená bola 10. mája 1927.

Zdroj: FB Ružinov Pozitív

​Železničná trať sem viedla z Petržalky cez Most Františka Jozefa, ktorý bol do začiatku 20. storočia predchodcom Starého mosta. Pôvodne sa vraj stanica volala Bratislava – Nové Mesto, ale keď vyrástla rovnomenná stanica aj na jeho území – kúsok od Kuchajdy, tak ju premenovali na Nivy. Koľajnice viedli od stanice po Karadžičovej ulici cez Záhradnícku, popri Konskej železnici až na stanicu Filiálka. Jazdili tadiaľto nielen osobné, ale aj nákladné vlaky. Koľaje spájali so železničnou stanicou aj viaceré továrne v okolí Mlynských Nív a kedysi ich bolo v tejto lokalite naozaj dosť veľa. Vďaka výhodnej polohe ju zase využívali na dopravu do Bratislavy obyvatelia či už priamo z Dunajskej Stredy, Komárna alebo okolitých dedín, ktorí v nich pracovali ako robotníci.

Zdroj: FB Nivy

​V roku 1983 však Železničná stanica Bratislava-Nivy doslúžila a o rok neskôr jej budovu mesto zbúralo. Chvíľu sa uvažovalo o tom, že na miestach, kde stále železničná stanica by to mohla byť konečná rýchlodráhy, ktorú v Bratislave síce začali stavať, ale nikdy ju nedokončili. Aj napriek tomu sa Mlynské Nivy stali rušnou dopravnou tepnou a mimoriadne frekventovanou križovatkou, z ktorej sa dá dostať prakticky do všetkých častí Bratislavy. Minulosťou je však tzv. nová autobusová stanica, ktorá bola pred niekoľkými mesiacmi zbúraná a vidieť ju môžete už len v archívnych záberoch a na fotografiách.

Zdroj: FB Nivy

​Na miestach bývalej autobusovej stanice Mlynské Nivy má vyrásť moderný komplex Nivy, ktorého súčasťou bude nákupné centrum aj jedna z najvyšších stavieb v meste s nádherným výhľadom na celú metropolu.

Vráťme sa však ešte k železničnej stanici Bratislava - Nivy, ponad ktorú viedol aj na nadchod pre peších. Často ho využívali napríklad obyvatelia štvrte 500 bytov, ktorým sa nechcelo obchádzať vlaky stojace na stanici alebo prekračovať koľaje.

Zdroj: FB Nivy

​Iní si zase možno spomenú, že v ústrednej budove bola aj klasická staničná krčma, kam ľudia chodili na čapované pivo, aj keď nikam necestovali.  

Zdroj: FB Nivy

​„Ja si spomínam, že osobný vlak smerom na Dunajskú Stredu respektíve Komárno chodieval popri zimnom štadióne na Trnavskej ceste, ale už aj táto železničná trať je dávno minulosťou,“ napísal do diskusie o bývalej stanici pán Radoslav Košvanec. A tu je fotografický dôkaz, že to tak naozaj bolo:

Zdroj: FB Stará Bratislava

(ars)  

Páčil sa vám článok?