FOTO: Jeden podrezal hrdlo Nemcovi, iný zachraňoval deti. V Devíne sprístupnili zaujímavú výstavu

6.12.2018
0
Výstava Príbehy 20. storočia v Devíne

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nezisková organizácia Post Bellum, ktorá sa od roku 2001 venuje, zaznamenávaniu spomienok pamätníkov, sprístupnila opod hradom Devín zaujímavú výstavu Príbehy 20. storočia. Môžete vidieť fotografie ľudí, ktorých by ste si na ulici ani nevšmli, pričom za ich osudmi sa skrývajú neuveriteľné príbehy.

Výstava si kladie za cieľ návštevníkom priblížiť, ako sa zlomové okamihy 20. storočia zapísali do životov úplne obyčajných ľudí, ktorých možno stretávate na ulici, či sú dokonca vašimi susedmi.

Ide o ľudí, ktorí bojovali vo vojne, prežili holokaust či sovietske gulagy. Ide o ľudí vop veľmi vysokom veku, preto je potrebné prinášať ich svedectvá v čase, kým je to ešte možné.

Výstava sa koná pri parkovisku pod hradom Devín, navštíviť ju môžete do konca roka.  Na štyroch panelových vežiach sa zoznámite s príbehmi 14 ľudí, ktorí prežili totalitné režimy na vlastnej koži. Patrí k nim aj príbeh vojaka Ondreja Hiadlovsjkého, ktorý prešiel zo strany slovenskej armády k partizánom. Aby si získal ich dôveru, ponúkol jedného z nemeckých vojakov cigaretou a následne mu podrezal hrdlo. Druhého Nemca zastrelil.   Ďalší z panelov patrí napríklad Valérii Slezákovej (1923), ktorá prežila koncentračné tábory Osvienčime aj Birkenau či Štefánii Lorándovej (1919 – 2012), ktorá výrobou falošných dokladov zachránila stovky ľudí. 

FOTOGALÉRIA:

​Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK. „Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorý si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky.“ Hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková. „Teší nás, že o výstavu je záujem a že po Slovensku putuje i vďaka iniciatíve našich podporovateľov.“

(ms)

Páčil sa vám článok?