Politici reagujú na vzťahy s Kočnerom: Takto sa s ním poznáme!

4.10.2018
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Podnikateľ Marián Kočner, ktorého tento týždeň eskortovali z bratislavského Justičného paláca do väznice v Leopoldove, má byť objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Túto informáciu priniesol Denník N. My sme vyspovedali viacerých politikov, ktorých meno je s Kočnerom spájané.

Podľa Denníka N to povedal obvinený podnikateľ z Komárna Zoltán Andruskó, ktorý ako jediný spolupracuje s políciou. Tieto informácie má od ďalšej obvinenej Aleny Zsuzsovej, ktorá sa kvôli vražde obrátila práve na Andruska. Obvinení sú ešte ďalší dvaja. Tomáš Szabó, ktorý mal vraždu vykonať a Miroslav Marček, ktorý ho mal doviezť na miesto vraždy. Portál aktuality.sk následne zverejnil pavučinu známych tvárí okolo Mariána Kočnera. Medzi nimi sú aj známi Bratislavčania a vysokí politici. Tu sú ich reakcie pre banoviny.sk:

Zdroj: aktuality.sk

Boris Kollár (poslanec NR SR a predseda Sme rodina – Boris Kollár) - S Kočnerom sa poznáme asi 30 rokov. Stretávali sme sa náhodne na rôznych spoločenských akciách. Nemám s ním žiadny kamarátsky či priateľský vzťah. Nechodili sme spolu na večere a ani na dovolenky. O našom vzťahu vypovedá jeho tlačovka pred dvoma rokmi, kde vyzval ľudí, aby za 10-tisíc eur mu na mňa nosili a vyhrábávali špinu.

Monika Beňová (europoslankyňa – Smer -SD) – S Mariánom Kočnerom sa poznáme asi 33 rokov. Študoval žurnalistiku s mojím prvým manželom. A ten ma s ním aj zoznámil. Mariána Kočnera som už niekoľko rokov nestretla a o jeho činnosti nemám žiadne informácie. Teda okrem tých, ktoré odzneli v médiách.

Martin Glváč (podpredseda parlamentu – Smer - SD)  – Som rád, že sa môžem vyjadriť a zároveň aj reagovať na vyhlásenie poslanca Galka, ktorý pred pár dňami obhajoval predsedu SaS Richarda Sulíka za styky s Kočnerom a argumentoval tým, že sa s ním aktívne stretávajú ďalší a ďalší politici a okrem iného menoval aj mňa. Naposledy som Mariána Kočnera videl a rozprával sa s ním ešte dávnejšie, ako u neho pán Sulík raňajkoval a popri tom mu dával lustrovať ľudí, či schvaľovať kandidátku SaS. Predtým som ho stretával predovšetkým na spoločenských akciách, prípadne na Donovaloch. No ani tam už niekoľko rokov nie som jeho susedom.

Václav Mika (kandidát na primátora Bratislavy) -  S Mariánom Kočnerom som sa prvýkrát stretol v Slovenskej televízií v 80. rokoch, do ktorej som nastúpil ako absolvent vysokej školy. Najlepšou ilustráciou a odpoveďou je však skutočnosť, že som pred časom na NAKA vypovedal ako svedok o neexistencii zmeniek, ktoré si Marián Kočner nárokuje od TV Markíza a konfrontoval sa s jeho právnikmi. Pred dvomi rokmi zaútočil na mňa ako riaditeľa RTVS prostredníctvom kauzy takzvaných novinárskych SMS, ktorého cieľom bolo oslabiť nezávislú verejnoprávnu inštitúciu a mňa osobne. To sú len dva čriepky mozaiky, ktorá ukazuje, že dlhé roky stojíme na opačných stranách hodnotovej barikády a dlhodobo idú naše cesty opačným smerom.

Igor Matovič (poslanec NR SR a líder OĽaNO) – Raz mi napísal, že má nejaké informácie. Nevedel som, o koho ide, a tak som sa s ním stretol. Nič viac a nič menej, na rozdiel od iných politikov, ktorí si s ním tykajú a udržovali veľmi družné vzťahy. 

Juraj Droba (predseda BSK, ktorý si podľa portálu kúpil od Kočnera apartmán) -  Uvádzané skutočnosti sa týkajú roku 2007, tri roky pred vstupom do politiky. Preto nemám dôvod sa k nim vyjadrovať.

Richard Sulík (predseda SaS) - Mariána Kočnera som spoznal začiatkom jesene 2006. V tom čase som bol poradcom ministra Jána Počiatka a zachraňoval som rovnú daň pred Ficom, čo sa aj podarilo. Počas svojej prvej vlády sa jej Fico prakticky nedotkol. Ak sa teraz chytáte za hlavu, že ako som mohol robiť Počiatkovi poradcu, vedzte, že som sa ním stal v júli 2006 a vtedy nemal povesť až tak zhumpľovanú a nemal za sebou toľko pofidérnych tendrov ako dnes.

Jedného dňa ma J. Počiatek poprosil, aby som sa stretol s M. Kočnerom, pretože sa ako kandidát na primátora Bratislavy chce rozprávať na tému bezplatnej MHD. Toto stretnutie som odmietol, no o pár dní prišiel Počiatek opäť a naliehal, že to je jeho dobrý kamarát a že mu na tom veľmi záleží. Tak som súhlasil a na stretnutie som si vyhradil 30 minút. Asi po 4 hodinách som odchádzal zo stretnutia doslova ohúrený – Kočner vedel všetko. Na čokoľvek v oblasti politiky došla debata, vedel reagovať tak, že to dávalo hlavu a pätu a sedelo s mojimi útržkovými informáciami.

Treba aj povedať, že v tom čase mal Kočner lepšiu povesť, niektorí ľudia s ním sympatizovali, napríklad, keď dotiahol tank na pozemky pre Kiu a v primátorských voľbách skončil na treťom mieste s vyše 8 tisíc hlasmi.

Potom som ho videl náhodne niekoľkokrát počas najbližších rokov, až do roku 2010, kedy naše stretnutia prestali byť náhodné. Dôvod bol opäť ten, že vedel prakticky všetko a čo nevedel, vedel zistiť. Niekedy sa však čas naplnil, množstvo potrebných informácii tiež nie je nekonečné a v októbri (stretnutí mohlo byť spolu asi dvanásť) som sa stretnutiam začal vyhýbať. Kočner mi totiž začal dávať životopisy rôznych „preverených“ a „kvalitných“ ľudí, ktorých som nepoznal a odmietol som sa s ním baviť o personálnych otázkach.

Stretnutia teda ustali v októbri 2010, celý november som ho nevidel a 4. decembra ma Kočner vylákal k sebe pod zámienkou, že mi povie, kto boli zradcovia pri voľbe Trnku za generálneho prokurátora. To, samozrejme, bolo pre mňa mimoriadne zaujímavé. O zradcoch mi povedal nejaké kaleráby, ktoré sa ukázali ako nepravdivé (čo sa mi s ním stalo prvýkrát a keďže sme sa v ten deň videli naposledy, aj poslednýkrát). Vtedy si ma aj natočil a najväčšie pecky pustil von začiatkom roka 2012, kedy bol na SaS vyvíjaný skutočný pohon a takmer sme sa nedostali do parlamentu. Každopádne definitívne vylučujem, že by som sa s Kočnerom bavil o kšeftoch, biznisoch, províziách a pod. V podstate po tom, ako som odmietol pretláčať kamsi jeho ľudí, som sa stal pre neho bezcenným. Ešte dodávam, že Kočner ma nikdy nevydieral nejakým videom a tiež, že viacerí ľudia, aj mne veľmi blízki, ma varovali pred stretnutiami s ním, lebo si nahráva ľudí. Naivne som si vtedy povedal, že pokiaľ nič zlé nerobím, nemôže z toho byť problém, no bol. Dnes uznávam, že sa s ním stretávať bolo chybou, navyše samotné videá vyzerajú nechutne.

O vyjadrenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka sme cez tlačové oddelenie požiadali stranu Smer, zatiaľ sme odpoveď nedostali. 

(lb)

Páčil sa vám článok?