Rozsiahly výrub v Devíne: Na týchto miestach budú čoskoro jazdiť kamióny

9.3.2018
0
Rozsiahle vyrúbané plochy v Devíne

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Ľudia žijúci v Devíne i návštevníci tejto najmalebnejšej mestskej časti Bratislavy si najnovšie všimli obrovské vyrúbané plochy popri Devínskej ceste. Zisťovali sme, čo je za tým.

Miesto, ktoré v súčasnosti vyzerá ako spúšť, sa nachádza medzi Devínskou cestou a Dunajom oproti kameňolomu. Tieto plochy patria Slovenskému vodohospodárskemu podniku.Tu nám potvrdili, že výrub sa udial v ich réžii, namiesto stromov tu totiž v budúcnosti budú haldy kamenia.

To priestranstvo patrí kameňolomu, ktorý je v správe nášho podniku (kameňolom sa nachádza oproti výrubu na druhej strane cesty - pozn. redakcie). Miesto, kde sa robia výruby, je manipulačný priestor patriaci ku kameňolomu a slúži na uskladňovanie vyťaženého kameňa. V minulosti nebol veľký dopyt po kameni, preto sme priestor veľmi nevyužívali. Postupne zarástol náletovými drevinami, ktoré teraz odstraňujeme. Je predpoklad, že v súvislosti s výstavbou nultého bratislavského obchvatu stúpne dopyt po kameni, keďže je potrebný na výstavbu ciest. Chcem zdôrazniť, že ide o náletové dreviny, nie je to les. Vyrástli tam preto, že sme sa o to územie v minulosti až tak nestarali,“ vyjadril sa pre bratislavskenoviny.sk hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

FOTOGALÉRIA (článok pokračuje nižšie):

​Vodohospodári predpokladajú, že v  priebehu jedného až dvoch rokov príde k zvýšeniu ťažby kameňa a toto miesto, ktoré sa nachádza v susedstve chráneného územia, bude slúžiť na jeho uskladnenie.

Zaujímalo nás, či vodohospodári naozaj využijú až takú veľkú plochu (presný údaj o veľkosti plochy doplníme, akonáhle ho obdržíme). Navonok to pôsobí ako veľká plocha, ale potrebujete mať manipulačný priestor, kde môžu kamióny prísť, vysypať kamene, otočiť sa, priestor na nakládku, sú rôzne frakcie kameňa, každá bude uskladnená na inej kope, takže priestor sa využije. Toto miesto je presne na tento účel v územnom pláne určené,“ dodáva Machava.

O stanovisko sme požiadali i ochranárov, článok budeme aktualizovať.

(ms)

Páčil sa vám článok?