Bude v Petržalke Ulica Ladislava Chudíka? Poslancom sa to nepozdáva. Čo poviete na ich dôvody?

7.12.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Bratislavskí mestskí poslanci majú dnes na stole viacero návrhov pre názvy nových ulíc či premenovanie tých starých. Prečo je problémom pomenovať po Ladislavovi Chudíkovi ulicu, na ktorej tento významný herec v Petržalke roky žil? Riešia sa však aj ďalšie názvy a je to celkom zaujímavé.

Návrh, aby  Starhradská ulica, na ktorej býval Ladislav Chudík, niesla jeho meno, schválili petržalskí poslanci ešte v apríli. Dnes o tom majú rozhodovať mestskí poslanci schválením všeobecne záväzného nariadenia. Komisia kultúry a ochrany historických pamiatok mestského zastupiteľstva to však neodporučila a má na to dobré argumenty.

Je to vec Petržalky, nemáme sa kam ponáhľať, zatiaľ by sme o tom nemali rozhodovať, povedala nám mestská poslankyňa Katarína Šimončičová, členka spomínanej komisie, a vysvetlila aj prečo. Jedným z dôvodov je napríklad fakt, že samotní obyvatelia Starhradskej ulice spísali proti jej novému názvu petíciu. To však nie je všetko. Mala by tam zostať Starhradská tak, ako sa aj ostatné ulice volajú po zemepisných lokalitách. Je aj také nepísané pravidlo, že treba počkať aspoň päť rokov od úmrtia (Ladislav Chudík zomrel 29. júna 2015 - poznámka redakcie). Platí to pre pomníky, sochy a aj pre názvy. Treba to ešte nechať na Petržalčanov, dodáva Šimončičová.

Na programe dňa sú však aj ďalšie nové názvy. Miestne zastupiteľstvo v Starom Meste ešte vo februári uznesením schválilo pomenovanie novovzniknutého verejného priestranstva v lokalite Blumentál  ako Námestie Mateja Korvína. Komisia však ani tu nesúhlasila, jej členovia si totiž myslia, že ide skôr o reklamný ťah developera - spoločnosti Corwin, ktorá postavila spomínanú novú rezidenciu Blumentál medzi Mýtnou a Radlinského. „V komisii máme názor, že by sa nemalo pomenuvávať po spoločnostiach, firmách či developeroch. A názov Námestie Mateja Korvína veľmi pripomína spoločnosť Corwin. Matej Korvín nemá s týmto priestorom nič spoločné, keď už Blumentál, tak Jozef II,“ vysvetľuje Šimončičová. Rozhodujúce však bude hlasovanie poslancov mestského zastupiteľstva.

V komisii taktiež neprešiel názov Steinov dvor, schválený v Starom Meste, pre priestranstvo v polyfunkčnom areáli Stein. „Potom by sme mali pomenovať všetky vnútrobloky,“ osvetľuje Šimončičová.

Tretím zaujímavým miestom , ktoré sa rieši, je pomenovanie Messerschmidtovo námestie pre priestor v polyfunkčnom projekte Zuckermadel na dunajskom nábreží. Ide o námestie medzi bytovým objektom, bankou a Žižkovou ulicou. Tu však komisia odporúča názov pozmeniť na  Námestie F. X.
Messerschmidta. Sochár Franz Xaver Messerschmidt (1736 – 1783) žil v Bratislave práve v dome na predmestí Zuckermandel, pomenovanie priestoru po tejto osobnosti je teda vhodné. Upresnenie názvu námestia je však rozumné i preto,  aby sa predišlo možným nedorozumeniam. Iba v jednom písmene sa napríklad od mena bratislavského sochára líši názov známej nemeckej fabriky Messerschmitt AG, ktorá vyrábala počas druhej svetovej vojny obávané stíhačky Messerschmitt pre Luftwaffe.

(ms)

Páčil sa vám článok?